I fjor høst åpnet landets største sammenhengende kunstgressflate på 14 mål. Der kan utøvere av amerikansk fotball, rugby, baseball, lacrosse og fotball boltre seg hele året.

Det ble samtidig bygget garderober for disse idrettene, og i løpet av våren monteres flomlys.

Tirsdag skal formannskapet ta stilling til om utbyggerne av sambruksanlegget i Lade idrettspark skal få et samlet tilskudd på 19,5 millioner kroner. 14,4 millioner av dette tilskuddet er bevilget i budsjettet for 2016. Restbeløpet på 5,1 millioner skal behandles i bystyret i senere i forbindelse med behandlingen av økonomirapporten for første kvartal 2016.

Det er idrettslagene Trondhjems Tennisklubb, NTNUI Tennis, Vikåsen Bordtennisklubb og Trondheim Taekwon-Do Klubb som har gått sammen om å bygge sambruksanlegget. Politikerne har behandlet planene flere ganger, senest like før jul da formannskapet i forslaget til ny reguleringsplan for området vedtok å sette av plass til bygging av anlegget nordøst i idrettsparken.

Idretten bygger selv

Anlegget har en kostnadsramme på 65,5 millioner kroner og blir totalt på 5600 m². Det vil få spillemidler fra Norsk Tipping. I løpet av de to siste årene er det bygget to idrettshaller i Trondheim, der idrettslagene selv har stått som byggherre. I august 2014 åpnet Heimdalshallen til 94,4 millioner kroner, bygget av Heimdal idrettsforening.

I september 2015 åpnet Utleirahallen, i regi av Utleira idrettslag. Den kostet 67 millioner kroner. Trondheim kommune har for hvert av disse prosjektene bevilget 19,5 millioner kroner, inkludert statlige spillemidler.

Seniorrådgiver Espen A. Johansen i rådmannens fagstab forteller at det nå jobbes med en reguleringsplan for hele Ladeanlegget, som skal være klar til våren.

- Sambruksanlegget inngår i planene for en omfattende utbygging av Lade idrettspark. Området vil bli seende ganske annerledes ut enn i dag. Men alt er avhengig av finansiering, sier Johansen.

Møter kommunal velvilje

Primus motor for å realisere sambruksanlegget med en større innendørs hall er Norges Tennisforbund. Anleggsansvarlig i forbundet, Helen Sterud, sier prosjektet er møtt med stor velvilje fra kommunens side.

- Vi har ennå ikke ferdige arkitekttegninger vi kan presentere, men håpet er anleggsstart i august i år og innflytting i april 2017, sier Sterud.

Sambrukshallen får en innvendig lengde på 103 meter og skal inneholde tennisbaner, bordtennishall og saler til kampsport. I tillegg kommer utendørs tennisbaner. Det skal også bygges garderober, kontorer, lager og lokaler til salg av sportsutstyr.

Dagens garderobeanlegg fra tidlig 70-tall må rives når sambrukshallen skal bygges. Det vil i mellomtiden bli leid inn et tilstrekkelig antall garderobebrakker.

Nye fotballtribuner

I reguleringsplanen for idrettsparken inngår også bygging av nye tribuner for Trondheims-Ørn på sørsiden av fotballbanen. På nordsiden av banen skal det bygges kameratårn/TV-tårn, like ved tennisbanene.

- Trondheim bydrift trenger ny rodestasjon, og den er tenkt plassert nordøst i anlegget. Der er det også planer om å anlegge snuplass for busser og andre store kjøretøy, opplyser seniorrådgiver Espen A. Johansen.

Kommunen stiller som krav at banen til Trondheims-Ørn også skal kunne brukes av breddefotballen og andre klubber i høyere divisjoner. Felles garderobeanlegg for brukerne av uteanleggene og nødvendige felles servicefunksjoner for publikum og besøkende skal bygges delvis i tribunebygget og delvis i idretts- og fotballbanen til Trygg/Lade.

Skal rives: Garderobeanlegget ved Lade idrettspark må nå rives når det skal bygges ny sambrukshall for tennis, kampsport og bordtennis. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN
Nedslitt: Garderobeanlegget fra tidlig 70-tall skal erstattes med midlertidige garderober i påvente av nye anlegg på Lade. Kommunen er i ferd med å utarbeide en reguleringsplan for hele området. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN