På fem år har antallet innvandrere som mottar sosialhjelp, økt fra cirka 37 000 til 48 000 personer i Norge. De med innvandrerbakgrunn utgjør en stadig større andel av sosialhjelpsmottakerne (se graf til høyre).

Kommunaldirektør Helge Garåsen har ikke sikre tall for Trondheim, men sier trenden trolig er den samme her:

- Vi antar at dette vil holde seg stabilt frem til 2017, men så frykter vi at andelen innvandrere vil øke ytterligere. Vi bosetter veldig mange nå, og de går ut av introduksjonsordningen om et par år, sier Garåsen.

Prioriterer ikke-vestlige

Det er nettopp denne målgruppen Nav Midtbyen sikter seg inn på med sitt lokale «innvandrerteam»: Ikke-vestlige som har mottatt sosialhjelp over lengre tid. Et team med én markedskontakt og én deltakerkontakt setter seg ned, kartlegger personlige egenskaper, kompetanse og jobbønsker (se faktaboks).

Siden våren 2014 har de hatt 150 personer på listen: 65 av disse har fått jobb eller gått ut i utdannelse.

- Dette er meget gode resultater siden dette er personer som ikke kom seg i jobb eller utdanning gjennom introduksjonsprogrammet. Disse står i utgangspunktet langt unna arbeid, sier leder for Nav Midtbyen, Hilde M. Bygland.

Fra lastebiler i Aleppo til båter i Trondheim

En av dem er Jiwan Mahmoud (37) fra Aleppo i Syria. Han kom til Norge for rundt tre år siden, og etter introduksjonskurset mottok han sosialstønad et halvt års tid mens han lette etter arbeid. Sammen med innvandrerteamet lyktes han etter en stund å finne praksisplass:

- Fra jeg var 12 år gammel har jeg reparert motorer i Aleppo. Først små motorer, etter hvert større. Jeg jobbet med lastebilmotorer i mange år, forteller Mahmoud.

Han står ved en skinnende, 500 hestekrefters båtmotor. Så løfter frem en dieselpumpe fra en haug med tilsynelatende skrot. Han forklarer hvordan han jobber, hvem som er sjefen, hvor de ødelagte motorene kommer inn ... Her på Motro AS på Lade har han vært i praksis i seks måneder. Så fikk han fast jobb, 100 prosent stilling.

Nav-veileder Ellen Gunhildrud er en del av Midtbyens innvandrerteam:

- Jiwan har klart å vise arbeidsgiver at han kan og vil jobbe. Vår erfaring er at det ikke mangler motivasjon, men at mange sliter fordi de mangler språk, utdanning og arbeidserfaring. De vet ikke hvordan de skal «selge seg inn» til arbeidsgivere, mange mangler nettverk, og noen har liten tro på egne ferdigheter, sier sosionomen Gunhildrud.

Hun møtte Mahoud først da hun selv arbeidet på asylmottaket på Sandmoen. Så møtte hun han igjen i Nav, og nå er hun svært glad for at hun kan hjelpe han og andre. Av dem som har gått ut i jobb gjennom innvandrerteamet, har noen gått til renholdsbransjen, hoteller eller transportbransjen. Mathallen og Hurtigruta er blant andre arbeidsgiverne.

Realitetsorienterer alltid

Suksessen er, slik Gunhildrud ser det, å «selge inn» den enkelte deltaker overfor arbeidsgivere som skjønner at de har noe å tjene på dette:

- Vi går ikke ut og sier: «Her har dere en langtidsmottaker av sosialhjelp.» Metoden bygger på at alle mennesker, uavhengig av bakgrunn, har ressurser som det er behov for. Samtidig er vi opptatt av å realitetsorientere rundt hva som faktisk er mulig, sier Gunhildrud.

Når deltakere rekrutteres, prioriteres folk mellom 25 og 40 år fra ikke-vestlige land. Garåsen er fornøyd med innsatsen ved Nav Midtbyen:

- Det viser at aktive tiltak og oppfølging gir resultater, sier kommunaldirektøren.

Tirsdag blir sosialhjelp tema i formannskapet i Trondheim kommune. Innvandrere og unge, etnisk norske sosialhjelpsmottakere er en del av utfordringene som skal beskrives.

- Ikke alle vi lykkes med

Gjermund Ringsrød leder Kvalifiseringssenteret for innvandrere (INN), som har ansvaret for introduksjonsprogrammet.

- Det er veldig positivt det Nav har fått til. Det er ikke alle vi lykkes med, men jeg har tro på at vi kan samarbeide tettere med Nav. Nå i januar setter i gang et kurs der vi samarbeider med Nav, og vi prøver å finne ut hvordan vi kan få de i aktivitet før de blir gående på sosialhjelp, sier Ringsrød.

SSBs seniorrådgiver Harald Tønseth peker på tre årsaker til at andelen innvandrere på sosialhjelp øker på landsbasis:

* Innvandrerbefolkningen øker mer enn den øvrige befolkningen.

* Unge, enslige menn har hyppigere sosialhjelpsmottak enn andre, og denne gruppen er overrepresentert blant senere års innvandrere.

* Arbeidsledigheten er høyere blant innvandrere, og da er det naturlig at sosialhjelpshyppigheten også er det.

Les også: Nav vil overprøve legens sykmelding oftere

Les også: - Nav begynner i feil ende

Ellen Gunhildrud i Navs innvandrerteam har fulgt Jiwan Mahmoud det siste året. Foto: Mariann Dybdahl
Etter introduksjonsordningen gikk mahmoud et halvt års tid på sosialhjelp. Etter praksis gjennom Nav fikk han fast jobb i bedriften. Foto: Mariann Dybdahl
Ellen Gunhildrud fra Nav Midtbyen. Foto: Mariann Dybdahl