Hun kaller det en fallitterklæring for samfunnsutviklingen når jenter helst vil slippe å vise seg i badetøy sammen med gutter.

- I en verden der vi er opptatt av likeverd og likestilling mellom kjønnene, er det et tankekors at jenter kjenner slik på ubehag ved å vise kroppen sin i en vanlig svømmetime når gutter er til stede, sier Løvendahl Mogstad som er fastlege og svært opptatt av dette temaet. Hun holder foredrag landet rundt om temaet ungdom og kroppspress.

- Dette viser hvordan kroppspress hos ungdom har utviklet seg i feil retning de siste årene. Det er skremmende at slike situasjoner oppstår, og viser hvor viktig det er at både ungdommer og voksne som har med ungdommer å gjøre, får økt kunnskap og bevissthet om hva som foregår. Sosiale medier, moteindustri og reklame bidrar til å gi særlig jenter dårlig selvbilde og negativt kroppsbilde, sier Løvendahl Mogstad.

- Lever i en boble

Hun påpeker at hun ikke kjenner til den konkrete saken ved Huseby, og derfor uttaler seg på generelt grunnlag. Hun tror at kroppsskammen som en del jenter kjenner på når de mener de ikke har fin nok rumpe eller store nok pupper, mest er en jentegreie.

- Mange jenter lever i en boble i sosiale medier, der de følger uoppnåelige idealer. Bloggere som Sophie Elise, Kardashian-familien og Ariana Grande er forbildene, og de er uoppnåelige fordi de både er retusjert og fotoshoppet, i tillegg til at kroppen er fylt med plastiske remedier. Også hos guttene er det i stadig støre grad viktig å ha sixpack og et plettfritt ytre, men flere gutter enn jenter klarer å gi blaffen i kroppspresset, sier Løvendahl Mogstad.

Må ta på alvor

Hun mener det i utgangspunktet ikke er greit av skolen å gi etter for jentenes ønske, selv om det er viktig at alle får mulighet til å delta på svømming.

- Problematikken er etter mitt syn mye mer kompleks og viktig til å drive slik tilfeldig tilrettelegging. Vi vet at det er stadig flere som heller ikke dusjer etter gymmen, fordi de ikke vil vise seg frem naken overfor andre av samme kjønn. En må ta dette på alvor, påpeker Løvendahl Mogstad som mener også foreldre har en viktig rolle overfor sine barn. Snakk om kroppspress, er hennes oppfordring.

- Det er viktig å gi barna et positivt kroppsbilde. Forskning viser at det å fokusere på det som gir et godt kroppsbilde, har god effekt. Her er vi voksne viktige. En skal ikke klage over egen kropp i barnas påhør, men fokusere på at man er fin nok. Stimuler barna til å være fysisk aktive, slik at de lærer mer om hvordan kroppen fungerer, og ikke bare ser ut, sier Løvendahl Mogstad.