- Jeg hadde aldri drømt om et slikt oppmøte. Jeg tror dette er en sak som er overmoden, sa arkitekt Ole Wiig da åpnet møtet «Hvordan utforme framtidas Trondheim» på Trondheim folkebibliotek mandag kveld.

Wiigs prosjektskisse over byutviklingen i sentrum frem mot år 2050 ble presentert i Adresseavisen på julaften. Planen kalles «Trondheim 50/50» og legger opp til boliger for 50 000 mennesker i sentrum innen 2050, med gang- og sykkelavstand til Midtbyen. Planen har skapt engasjement, og godt over 300 personer møtte opp på debatten i regi av Kunnskapsbyen, Litteraturhuset i Trondheim og folkebiblioteket.

LES OGSÅ (PLUSS): Vil ha 50 000 flere til å bo i sentrum

- Ikke glem idretten

Wiig ønsker at Trondheim skal bli Europas mest attraktive by. I en urban og pulserende storby ønsker folk å bo i gåavstand til arbeid, skole, barnehage, kulturtilbud og andre viktige arenaer, understreket Wiig, som også ønsker flere grøntområder i byen, blant annet en bypark på Brattøra.

Anne-Lise Bratsberg, leder i Idrettsrådet i Trondheim, kunne se mye positivt i Wiigs planer, men var bekymret for manglende arealer for idrettsanlegg. Wiig svarte med at en bypark fint kunne romme idrettsarenaer både under og over bakkeplan.

- Slike løsninger er fullt mulig. Vi er ikke negative til Wiigs forslag, men idretten må ha sin plass dersom byutviklingen skal bli vellykket. Idrett er arealkrevende og krever en veldig bevisst byplanlegging, sier Bratsberg.

- Hvor høyt kan man bygge?

Flere i salen ville vite hvor høyt Wiig mener det er fornuftig å bygge i sentrum.

- Jeg har ikke noe imot høye hus, men det viktigste er å opprettholde siktlinjen, svarte Wiig som oppga seks etasjer som maks for området på Nyhavna.

Sosial boligbygging var også et tema mange var opptatt av. Det er et ønske om å en variert befolkning med unge, eldre og barnefamilier i sentrum, men flere påpekte hvor høye prisene i

- Hvordan er det mulig å få til boliger for barnefamilier som ikke bare vil bli for de rikeste? lød et spørsmål fra salen.

Med stor boligutbygging, mener Wiig det vil være mulig.

LES OGSÅ (PLUSS): - Bystyret har abdisert som byplanleggere

Sosial boligbygging

- Bygger man for 2000 personer er det kanskje ikke mulig, men bygger man for 24 000 tror jeg man skal få det til, svarte Wiig og viste til hvor mange flere han mener bør bo på Nyhavna.

Også administrerende direktør Torbjørn Sotberg i boligbyggelaget Tobb, selskapet Wiig har utformet skissen på oppdrag fra, var også til stedet og benyttet anledningen til å svarte på spørsmålet om sosial boligbygging.

- Vårt formål er å tilby boliger til folk flest. Gjør man dette på riktig måte, er det mulig å etablere et balansert tilbud for alle typer boligeiere, sa Sotberg.

LES OGSÅ (PLUSS): LO lover kamp mot boliger på Nyhavna

NTNUs framtid

Trondheim har fått Norges største universitet i nye NTNU, og Wiig avsluttet sitt innlegg med å si at det nå blir viktig å se byutvikling sammen med NTNUs utvikling.

- Skal NTNU være på Dragvoll? Nei, det tror jeg det er enighet om at det ikke skal. Det blir spennende å se hva NTNU vil gjøre. Det finnes mange gode eksempler på byer der universitetet har en viktig plass i byen, sier Wiig og nevner Harvard University i USA hvor han selv studerte. Wiig pekte også på Hist, som har lokaler på Kalvskinnet og som nå er en del av universitetet.

- Hvorfor ikke bygge studentboliger her? spurte Wiig, som håpet at kvelden på folkebiblioteket vil bidra til enda større interesse for byutvikling.

Wiig mener det er plass til flere beboere i sentrum. Dette kartet viser hvor. Foto: Ann Iren Bævre
Anne-Lise Bratsberg, leder i Idrettsrådet i Trondheim, var bekymret for manglende arealer for idrettsanlegg. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Etter at Wiig hadde presentert sin planskisse, fikk salen komme til ordet. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen