Alle trondhjemmere med privat behov for snøfjerning har siden søndag levd i konstant måkeberedskap. Snøen har lavet ned dag og natt og gjort valg av fritidsaktivitet totalt overflødig.

Med god hjelp av snøfresere, snøskuffer og snøskyvere er det fjernet snø i tonnevis fra oppkjørsler, gårdsplasser og fortau.

I et snøbygefritt og vintermykt formiddagslys i Sverdrups vei på Byåsen graver Thomas Brodde fram sin gamle Volkswagen Transporter fra 1980 av snømassene. – Snøen er tung, stønner Brodde, som har bodd i Trondheim i snart 20 år.

Den nedsnødde bilen skal på verksted og det haster med å få den fram fra snøen før verkstedtimen.

At det flere steder i Trondheim har kommet over en halv meter snø siden søndag er lett å se. På biltaket tårner snøen seg opp.

- Det er mer snø og kulde i Trondheim enn jeg er vant med fra Hamburg hvor jeg kommer fra, men da jeg var i Tyskland nylig var det både snø og kuldegrader der også, sier Brodde og gyver løs på snøen igjen.

I tankene gleder han seg til helgens turer på ski i Bymarka og snøbrett i Vassfjellet.

SE BILDENE: Sjekk denne snømannen midt på Nordre - og andre kreative snø-ideer

Snøfreseren streiket midt i snøværet

Det kunne ikke skjedd på et verre tidspunkt. Midt under snøryddingen på tirsdag streiket snøfreseren til familien Aunan i Uglaveien. – Det var ikke noe å lure på. Det var bare å finne fram snøskuffa og gå i gang, sier Arnhild Nastad Aunan.

Onsdag måket hun snø i seks timer fordelt på to lange økter. Torsdag formiddag holdt det med to timer. – Snøen som brøytetraktoren har lagt etter seg i oppkjørselen var blytung, sier Aunan og tar et overblikk over den ferdigmåkede oppkjørselen.

Siden søndag regner hun med at hun har brukt over 15 timer på snøfjerning.

- Klage? Hvorfor det? Når jeg måker, får jeg både trim og frisk luft. Dessuten er alle barn og skiløpere så lykkelige over all snøen, smiler pensjonisten, som venter på delene som skal få fres på snøfjerneren igjen.

Nederst i Uglaveien trenger ikke Paul Einar Skillingstad vente på snøfreserdeler. Snøføyka står rundt 82-åringen. – Jeg bruker både snøfreser og snøskuffe. Selv med snøfreser tar det en time å få bort all snøen fra oppkjørselen. Onsdag måket jeg garasjetaket. Jeg har nok vært ute og fjernet snø tre-fire ganger per dag de siste fem dagene, sier Skillingstad.

- Sprekt i din alder?

- Naboen som er ambulansesjåfør synes jeg er i eldste laget for å drive på sånn. Han kom over en dag og hjalp meg med snøen. Jeg trodde ikke det var aldersgrense for å måke snø. He he, gliser 82-åringen og durer videre med snøfreseren.

I horisonten i sørøst har sola brutt gjennom skydekket. – Vakkert! utbryter fotografen og kan nesten ikke se seg mett på solskinnet som filtreres gjennom snøskyen fra freseren.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 16 400  andre - følg VærAdressa på Facebook

Praktfullt fredagsvær

Trøndere med sans for kombinasjonen sol, kuldegrader, store mengder nysnø og gnistrende skiføre går en praktfull fredag i møte. Varslene viser at Trøndelag får et fantastisk vintervær med nærmest skyfri himmel deler av dagen.

Og kanskje best av alt for trøndere med lange og slitne armer: Ikke en snøbyge i sikte sør for Namdalen!

Heller ikke lørdagen blir det så aller verst vær, men da er sola for det meste borte og det kan falle litt snø enkelte steder.

Kraftig temperaturstigning lørdag

Lørdagen preges ellers av en kraftig temperaturstigning. Mens temperaturen kan gå ned i rundt ti minusgrader i lavlandet fredag kveld og natt til lørdag, blir det enkelte steder ti grader varmere i løpet av lørdagen.

På søndag forsvinner siste rest av kulden og det er også utrygt for regn.

Resten av helgen og store deler av neste uke preges av mildvær med temperaturer opp i fire-fem plussgrader på det meste, viser varslene fra Meteorologisk institutt.

Det betyr plussgrader helt opp i 700–800 meters høyde de mildeste dagene.

Snøsmelting, smeltedammer og hålke

Mildvær pleier å tære på snøen. En meteorologisk tommelfingerregel er at for hver grad temperaturen stiger over null grader, betyr det en snøsmelting som utgjør fem centimeter i døgnet.

Med tre-fire plussgrader i døgnet flere dager i strekk vil mildværet neste uke gi følgende scenario mange steder: 10 – 20 centimeters reduksjon av snødybden, digre smeltedammer og ikke minst hålkeføre.