Forsvarsbygg begynner å se slutten på den enorme ryddeaksjonen og tilbakeføringen av det tidligere skytefeltet i hjertet av Dovrefjell:

- Vi ser nå synlige bevis av dette miljøprosjektet, uttaler totalprosjektleder Pål Skovli Henriksen i Forsvarsbygg Skifte eiendom i en pressemelding.

- I 2015 har vi ryddet mye i den vestlige delen av feltet. Det har vært stor aktivitet i Grøndalen og Einøvlingen, deriblant krevende eksplosivrydding i de høytliggende og relativt utilgjengelige områdene vest for Grøndalen. Her snakker vi om høyder opp mot 1700 meter over havet, uttaler Henriksen.

Han fortsetter: - Alle sentrale anlegg og installasjoner er nå fjernet. I tillegg gir revegeteringen gode resultater. Vierstiklinger er plantet også i år, blant annet på deponiet på Storranden og det bokstavelig talt spirer og gror på Hjerkinn. Det gamle skytefeltet er sakte, men sikkert i ferd med å bli tilbakeført til naturen.

Unikt prosjekt

Ryddingen og tilbakeføringen til naturen er et unikt miljøprosjekt.

- Vi er stolte av at vi er med på å sikre at det tidligere Hjerkinn skytefelt på hele 165 km2 blir til verneområde, noe som skaper Nord- Europas største sammenhengende økosystemer i et område med helt unike naturverdier. Resultatene er bare mulig takket være et godt samarbeid med Forsvaret og sivile miljøeksperter. Tilgangen på militære ryddemannskaper fra Forsvaret har vært meget god i sesongen som nå er avsluttet, og det har bidratt til at vi også i år har lagt bak oss en særs effektiv ryddesesong.

205 blindgjengere

Til sammen ble 44,5 km² ryddet i løpet av seks ryddeuker, hvilket er den nest høyeste produksjonen som er gjennomført så langt i prosjektets historie. I dette tidsrommet ble totalt 205 blindgjengere (tilsvarende eller større enn 20 mm kaliber) samt 956 mindre enn 20 mm funnet og destruert. I tillegg ble det ryddet 13 tonn metallskrap, i hovedsak rester av ammunisjon og 13 kubikkmeter annet avfall.

Også i årets feltsesong ble det søkt med eksplosivhunder på ett område med spesielt farlige blindgjengere. Fire spesialtrente hunder og tre hundeførere gjennomførte søk i den vanskelig tilgjengelige ura ved Svånålegeret. Det ble ikke funnet noen skarpe funn i dette søket, sier Henriksen.

- Bruk av skytefelthund er en av de alternative metodene for eksplosivrydding som benyttes ved Hjerkinn skytefelt, utover tradisjonell manngarder. De alternative metodene, slik som skytefelthund, har vært avgjørende i prosessen mot å kunne frigjøre komplekse målområder med spesialammunisjon, utdyper han.

Prosjektet fortsetter frem til 2020 og vil i de neste årene ha særlig fokus på videre eksplosivrydding. Fra og med 2017 vil trolig de første arbeidene med fjerning av veg og naturrestaurering av disse områdene starte opp.

Grønt skifte: Tilbakeføringen av naturen i det gamle skytefeltet, med revegetering, går bra. Foto: Per Arild Aarrestad
Forsvarsbygg begynner å se slutten på den enorme ryddeaksjonen og tilbakeføringen av det tidligere skytefeltet i hjertet av Dovrefjell.
Fornøyd: Prosjektleder for ryddinga på Dovrefjell, Pål Skovli Henriksen, er godt fornøyd med årets ryddeaksjon. Foto: Forsvarsbygg