Barna ble bortført mens barnevernet forberedte tiltak i familien eller omsorgsovertagelse.

Noen av barna forsvant etter vedtak i fylkesnemnda om å plassere dem akutt i et annet hjem – og noen få var allerede under kommunens omsorg da bortføringen skjedde. Noen få av sakene handler om ungdom som har blitt bortført eller selv rømt fra institusjon hvor de var plassert.

I flere av sakene er det mistanke om fysisk mishandling, underernæring og annen alvorlig omsorgssvikt. 90 prosent av barna har ikke-norsk bakgrunn. Det antas at det er foreldrene som har bortført barna og tatt dem med til foreldrenes hjemland.

Adresseavisen ba i slutten av oktober i fjor Trondheim kommune om en oversikt over barn som har forsvunnet. Bakgrunnen for forespørselen var et avvik i kommunens avvikssystem der en gutt plutselig var sporløst borte. Seniorrådgiver Lars Mostad i rådmannens fagstab har utført kartleggingen. Det er de fire bydelene i Trondheim som har rapportert inn sine forsvunne barn-saker til Mostad.

Det viste seg å være overraskende mange:

57 barn fra 24 familier.

12 av de 24 familiene er ikke kommet til rette, til sammen 24 barn.

I 90 prosent av sakene er det snakk om barn med ikke-norsk bakgrunn. Halvparten er europeiske, halvparten ikke-vestlige.

I 10 prosent av tilfellene er det snakk om norske familier/ungdommer som har rømt for å unngå barnevernet.

Alarmen gikk

Parallelt med Adresseavisens innsynsbegjæring, har kommunerevisjonen i Trondheim bestemt seg for å gjennomføre en forvaltningsrevisjon av hele barne- og familietjeneste-området. Da de kom over noen konkrete bortføringssaker, gikk alarmen, og de har bestemt på kort tid å gjennomføre en revisjon av dette feltet alene. Revisjonens gjennomgang er ventet å være ferdig til i mars/april.

Mye hemmelig

Rådmannen har ikke gitt Adresseavisen innsyn i verken nasjonalitet, alder eller antall søsken, for å beskytte identiteten. Adresseavisen vet derfor heller ikke i hvilke saker barnevernet har omsorgen, eller hvor det har vært vedtak om å plassere barna akutt utenfor sitt eget hjem.

Her er oversikten over samtlige familier det handler om:

Fortsatt forsvunnet:

1. Mor tok med gutt til sitt hjemland. Eldre søsken er plassert av barnevernet. Mor har oppgitt at hun tenker å komme tilbake til Norge. Saken er per i dag uavklart.

Løst sak:

2. Barnevernet hadde fattet akuttvedtak for yngre søsken og sak om omsorgsovertagelse ble fremmet for alle barn i familien. Foreldrene tok med to barn til sitt hjemland, men kom tilbake til Norge etter en tid. Barnevernet fikk kontakt med familien etter dette, og barna er i dag frivillig plassert.

Fortsatt forsvunnet:

3. Barnevernet hadde planlagt å akuttplassere barna, men kom ikke i kontakt med familien. Ifølge Folkeregisteret hadde familien meldt seg som utvandret til hjemlandet.

Løst sak:

4. Barnevernet hadde formidlet at det ville bli fattet vedtak om omsorgsovertakelse for ufødt barn. Mor dro til hjemlandet og fødte barnet der. Hun og barnet kom senere tilbake til Norge og mor tok kontakt med barnevernet på eget initiativ.

Løst sak:

5. Barnevernet hadde fattet akuttvedtak for eldre søsken. Mor var gravid og valgte å dra til utlandet for å føde barnet og oppholdt seg der over noen måneder. Hun kom senere tilbake til Trondheim, og barnevernet fattet vedtak om plassering. Mor har senere forlatt Norge.

Løst sak:

6. Barnevernet hadde mottatt flere bekymringsmeldinger og besluttet å fatte vedtak om akuttplassering. Da barnevernet kom i kontakt med familien, hadde de sendt barna til familie i hjemlandet. Barna kom tilbake til Norge og familien var da motivert for tiltak.

Fortsatt forsvunnet:

7. Barna i førskolealder ble akuttplassert av barnevernet, og siden tilbakeført til familien med hjelpetiltak. Barnevernet fikk så informasjon om at ett av barna var lagt inn på sykehus på Østlandet med mistanke om fysisk mishandling. Familien ble etterlyst, men politiet klarte ikke å finne familien.

Fortsatt forsvunnet:

8. Barnevernet hadde besluttet å fremme omsorgsovertakelse på grunn av alvorlig omsorgssvikt. Familien dro ut av landet og til mors hjemland før saken kom opp til behandling. Saken ble etter hvert henlagt da det ble klart de ikke ville returnere til Norge.

Fortsatt forsvunnet:

9. Det var avtalt frivillig plassering av ett av barna. Mor tok med seg barna og dro til hjemlandet. Familien har ikke kommet tilbake til Norge, og saken ble henlagt.

Fortsatt forsvunnet:

10. Barnevernet hadde vært inne med tiltak i flere år på grunn av mistanke om vold. Mor og søsken dro til sitt opprinnelige hjemland. Gutten ble akuttplassert men rømte fra institusjonen. Barnevernet antar at han er gjenforent med familien i opprinnelig hjemland.

Fortsatt forsvunnet:

11. Utenlandsk bakgrunn og uten fast bopel. Barnevernet ble kjent med saken da far ble tatt for straffbare forhold i Trondheimsområdet. Bekymringsmelding ble sendt til barnevernet i kommunen der de to oppholdt seg. Barnevernet er ikke kjent med hvordan meldingen ble fulgt opp.

Fortsatt forsvunnet:

12. Kontakt med barnevern i flere år på grunn av fysisk vold og underernæring overfor barna. Barnevernet forberedte omsorgsovertagelse og plasserte barna i beredskapshjem. Etter samvær forsvant mor med barna og dro til sitt opprinnelige hjemland.

Løst sak:

13. Fylkesnemnda hadde fattet beslutning om plassering i institusjon, også ut over fylte 18 år. Ungdommen rømte ut av landet og oppholdt seg en lengre periode der. Vedtak om plassering ble opphevet av fylkesnemnda. Ungdommen kom etter en tid tilbake til Trondheim og følges nå opp av barnevernet med ettervern.

Løst sak:

14. Barnevernet plasserte barnet på akutt paragraf på grunn av bekymring for tvangsgifte. Det ble jobbet med familien og barnet ble tilbakeført. Barnevernet fikk så informasjon om at barnet, sammen med andre søsken, var tatt med ut av landet og at familien ikke ville returnere til Norge. Familien kom etter hvert tilbake til Norge, og det ble tatt kontakt med tilbud om tiltak. Barnet ønsket ikke dette, og saken ble henlagt.

Løst sak:

15. Barnevernet hadde mottatt flere bekymringsmeldinger og besluttet å fatte vedtak om akuttplassering. Da de kom i kontakt med familien, var barna sendt til familie i hjemlandet. Barna kom etter en tid tilbake til Norge, og mor var nå motivert for å motta hjelp fra barnevernet.

Fortsatt forsvunnet:

16. Barnevernet fikk bekymringsmelding som gjaldt omsorg og samvær med barn av skilte foreldre. Mor tar med datter ut av landet, og far anmeldte saken som kidnapping. Utenriksmyndighetene i begge land involveres for å løse konflikten mellom foreldrene.

Løst sak:

17. Barnevernet hadde mottatt flere bekymringsmeldinger fra skole og barnehage over lengre tid, bla annet med mistanke om familievold. Kontakten med familien var mangelfull fordi foreldrene tok barna ut av landet flere ganger. En fikk etter hvert mer stabilitet rundt familien, og etablert nødvendige hjelpetiltak.

Fortsatt forsvunnet:

18. Barnevernet fikk bekymringsmelding for familie med tre barn. Mange instanser er involvert for å hjelpe. Mor og barn forlater landet før en får undersøkt forholdene nærmere, og kontakten med hjemmet blir dermed brutt. Saken ble henlagt.

Fortsatt forsvunnet:

19. To barn under omsorg fra barnevernet. Begge ble bortført av foreldre til utlandet mens de var plassert av barneverntjenesten. Har ikke kommet til rette, og sak henlagt.

Løst sak:

20. Foreldre med tre barn reiste ut av landet i forbindelse med at barnevernssak var opprettet på grunn av alvorlig omsorgssvikt. Barna ble umiddelbart akuttplassert da de vendte tilbake til Norge igjen.

Fortsatt forsvunnet:

21. Familie med tre barn der foreldre er under etterforskning på grunn av anmeldelse av vold i familien. Familien forlater landet angivelig for en periode, men har ikke returnert. Saken henlagt og stilles i bero.

Løst sak:

22. Ungdom plassert i institusjon på grunn av adferd. Rømte fra institusjonen og ble ettersøkt av barnevernet. Kom til rette og ga samtykke til videre plassering. Avsluttet etter hvert institusjonsoppholdet på ordinær måte og etablerte seg i en annen kommune enn Trondheim.

Løst sak:

23. Ungdom i institusjon og under omsorg av barnevernet på grunn av rus og kriminalitet. Rømte fra institusjonen, men kom til rette igjen etter litt tid. Han ble idømt ungdomsstraff og fikk et godt opplegg fra oppfølgingsteam gjennom konfliktrådet.

Løst sak:

24. Norsk tenåring som forsvant fra institusjon. Er kommet til rette igjen og omsorgssituasjonen skal være mer stabil.

- Noen ganger er barna på andre siden av jordkloden. Så lenge de er i Mogadishu eller Bagdad er det lite vi kan gjøre, sier fagleder i BFT Østbyen, Maija Arvola. Foto: Terje Visnes