Kommunerevisjonen i Trondheim har satt fullt trykk på å undersøke saken med de forsvunnede barna - de fleste av dem trolig bortført av egne foreldre.

- Dette er vår hovedprioritet, sier leder av kontrollkomiteen, Rolf Jarle Brøske (H).

- Da jeg ble kjent med disse svært alvorlige tilfellene slo jeg full alarm. Jeg har aldri opplevd en så alvorlig sak i løpet av mine fem år som leder av kontrollkomiteen, og derfor valgte jeg å reagere så kraftig. Dette er en helt særegen sak, mener Brøske.

La vekk alt annet

Kommunerevisjonen i Trondheim var i ferd med å foreta en revisjon av hele Barne- og familietjenesten. Da det kom opp noen enkeltsaker om forsvunnede barn, ble revisjonen og kontrollkomiteen enige om å legge til side alt annet og bare konsentrere seg om å ettergå sakene med de bortførte barna. Parallelt har Adresseavisen bedt om innsyn i samtlige bortføringssaker i Trondheim kommune. Brøske sier at da han, og nestleder i komiteen Rune Olsø (Ap), ble orientert om dette tirsdag 17. november i fjor, så de så alvorlig på saken at de umiddelbart informerte ordfører Rita Ottervik. Revisjonsdirektør Per Olav Nilsen informerte samtidig rådmannen. Torsdag 19. november orienterte Brøske ordfører Ottervik om at noen av de bortførte var under kommunens omsorg da forsvinningen skjedde.

- Hvorfor mente dere det var så viktig å informere?

- Det er avgjørende at de som har det daglige ansvaret for driften av kommunen – rådmannen og formannskapet – blir orientert for å forhindre at slike ting skjer igjen. Revisjonens gjennomgang er kun tilbakeskuende og resultatet foreligger ikke på ennå en god stund. Kommunens ledelse må varsles for å forhindre at noe lignende skjer igjen. Det kan vi ikke la skje. Det som er nødvendig av ressurser må også prioriteres for å sørge for at barn som er forsvunnet, kommer til rette, sier Brøske.

- Er formannskapet orientert?

- Ikke det jeg er kjent med, sier Brøske – som ikke vil gå inn på hvordan ordfører Ottervik reagerte på informasjonen.

(Etter at dette intervjuet ble gjort, er det sendt et brev fra oppvekstdirektør Gunn Røstad til formannskapet som orienterer om Adresseavisens kommende sak og revisjonens pågående arbeid med forsvunnede barn, red.anm)

- Flere kan forsvinne

- Hvorfor mener du disse sakene er så alvorlige?

- Dette er barn som skulle vært trygge. Det er de aller mest sårbare som ikke skal være engstelige for at de ikke får den oppfølgingen de skal ha. Dette er også barn utsatt for overgrep. Jo mer informasjon jeg får om denne saken, jo mer beveger den meg personlig. Det er vanskelig å vite at så mange barn har forsvunnet i en situasjon der bekymringen for deres omsorgssituasjon har vært stor. Faren for at flere barn kan forsvinne mens revisjonen jobber, mener jeg er overhengende. Det var årsaken til at jeg valgte å slå alarm på denne måten. De som har ansvaret for det må forhindre at noe slikt skjer på nytt.

Brøske understreker alvoret i at om lag halvparten av barna ennå ikke er kommet til rette.

- Det går jo demonstrasjonstog andre steder i verden mot norsk barnevern og deres inngripen. Du overreagerer ikke her?

- Nei. De standarder vi har satt i Norge skal gjelde for barn som befinner seg i Norge. Barn her skal ha en trygg oppvekst, uten frykt for vold og overgrep.