Med på den uanmeldte kontrollen var også Nav kontroll Midt-Norge, Trondheim kemnerkontor og Skatt Midt-Norge.

I fjor opprettet Skatteetaten den såkalte A-krim-gruppen, som skal finne aktører som driver useriøst og som etatene skal rette en ekstra innsats mot.

Også byggesakskontoret i Trondheim deltar i dette samarbeidet. A-krimgruppen har nedsatt en uropatrulje, som jevnlig dukker uanmeldt opp på forskjellige byggeplasser. Onsdag ble gruppen ledet av senioringeniør Ingar Haarstad fra Arbeidstilsynet. Også Tollvesenet og politiet er med i A-krimgruppen, men deltok ikke onsdag.

Menneskehandel og tvangsarbeid

Uropatruljen undersøker ulike former for lovbrudd, som brudd på arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven, ulovlig arbeid, menneskehandel for utnyttelse til tvangsarbeid, skatte-, avgifts- og trygdekriminalitet samt kamuflering av straffbare handlinger i legal virksomhet.

- Det er først og fremst utenlandsk arbeidskraft vi kontrollerer, for å se om lønns- og arbeidsvilkårene er i samsvar med norske lover og bestemmelser. Det hender ikke rent sjelden vi avdekker brudd på både minstelønnssatsene og sikkerhetsbrudd under utførelse av arbeidene. Av og til finner vi underentreprenører som hovedentreprenøren ikke kjente til, sier Haarstad.

Onsdag fikk Veidekke, som bygger nye studentboliger, en barnehage og parkeringskjeller på Moholt for Studentsamskipnaden, besøk av uropatruljen.

Snakker med hver enkelt

- Det første vi ber om å få se, er samordningsskjema som skal inneholde navn på alle bedrifter og ansatte som er inne på området og gjør en jobb, opplyser seniorinspektør Gunnar Løvås i Arbeidstilsynet.

Samtlige arbeidere ble hentet gruppevis og tatt med inn til et møterom der de ulike etatene gikk gjennom diverse papirer. Opplysningene som kommer frem, blir sjekket nærmere i etterkant.

- Vi sjekket 125 arbeidskontrakter og inndro sju ugyldige HMS-kort. Vi bemerker også at det brukes for mange lånekort som adgangskort, opplyser Haarstad.

Prosjektleder Bjørn Snekvik I Veidekke sier det er første gang bedriften er utsatt for en så omfattende og grundig kontroll i forbindelse med anlegget på Moholt.

- Slike kontroller må man være forberedt på. Jeg synes det er fint at bransjen blir undersøkt. For vår del har vi ikke noe å skjule. Men vi kan ikke garantere for underentreprenørene, sier Snekvik.

På byggeplassen på Moholt arbeider 125 fagarbeidere, de aller fleste er norske og ansatt i Veidekke. Det jobber noen svenske malere fra et svensk firma samt noen østerrikere som montører. I tillegg jobber 30 personer i administrasjonen.

Sjekker underentreprenørene

Senioringeniør Ingar Haarstad understreker at Arbeidstilsynet ser på Veidekke som en seriøs aktør, og at det er underentreprenørene man først og fremst ønsker å gå nærmere etter i sømmene.

Arbeidstilsynet foretok en utvendig inspeksjon på de fem høyhusene, barnehagen og parkeringskjelleren.

- Verken den utvendige kontrollen eller den innvendige i barnehagen førte til anmerkning. Vi liker ikke at fagarbeidere benytter gardintrapp, men her er det så lavt under taket i barnehagen at vi aksepterer det. Helst ser vi at man bruker rullestillas eller lift, påpeker Haarstad.

Glemmer å varsle

Svein Joar Murvold fra Skatt Midt-Norge sier etaten finner en del ukontrollert virksomhet når man er ute på inspeksjon.

- Byggherren har ikke alltid oversikt over hvem underentreprenørene har leid inn. De vet rett og slett ikke hvilke folk som er inne på byggeplassen. Når man mangler folk, leies nye inn, og man glemmer å varsle oppover i systemet, sier Murvold.

Bedriftene glemmer at de har rapporteringsplikt over utenlandske arbeidere.

- Vi ser at en del utenlandske arbeidstakere ikke er så vant til å stille krav til arbeidsgiver; de er bare glade for å ha en jobb. Men alle skal følge norsk tariff, sier Murvold.

Ved studentbyen på Moholt bygger Veidekke 632 hybler, fordelt på fem tårn i massivt tre. Hver hybel har eget bad, og de første hyblene, parkeringskjelleren samt barnehagen skal stå ferdig 1. august. Innen jul skal hele prosjektet være avsluttet. Dette er Europas største enkeltprosjekt i massivt tre, og materialene kommer fra Østerrike.

I 2015 gjennomførte uropatruljen 20 aksjoner på til sammen 45 byggeplasser. De møtte 100 virksomheter og kontrollerte 500 personer. - Tverretatlig har vi satt ti virsomheter ut av drift, i hovedsak stanset av arbeidstilsynet eller begjært konkurs, sier Haarstad.

Uanmeldt: Det ble ikke avdekket noen større feil eller mangler da fire etater onsdag gjennomførte en kontroll på Veidekkes anleggsplass ved studentbyen på Moholt. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
På inspeksjon: Flere etater, under ledelse av senioringeniør Ingar Haarstad (t.v.) fra Arbeidstilsynet, besøkte onsdag byggeplassen på studentbyen på Moholt. Videre sees HMS-leder Camilla Harsjøen fra Veidekke, assisterende prosjektleder Kåre Ydsti fra Veidekke, Svein Joar Murvold fra Skatt Midt-Norge og HMS-leder distrikt i Veidekke Torgeir Ekseth. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen
Uanmeldt: Seniorinspektør Gunnar Løvås fra Arbeidstilsynet forklarer formålet med insepksjonen til prosjektleder Bjørn Snekvik i Veidekke. I bakgrunnen assisterende prosjektleder Kåre Ydsti (t.v.) og anleggsleder Ole Morten Skaret. Foto: jens petter søraa, Adresseavisen