Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen orienterte på et styremøte onsdag i forrige uke at Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) er stevnet i den pågående personalsaken.

Bakgrunnen for personalsaken er at to kvinnelige brannkonstabler skal ha blitt befølt av en leder i TBRT på en sosial fagtur til Polen i mars i fjor. Brannsjefen ble ikke varslet om saken før det hadde gått et halvt år. Brannlederen ble degradert, måtte bytte arbeidssted og ble fratatt personalansvar. Saken ble i november anmeldt til politiet av to personer i TBRT.

- Vi mener at han fikk en mild reaksjon av ledelsen. Vi reagerer derfor kraftig på at han svarer med å stevne TBRT, sier tillitsvalgt for de to kvinnene, Lars Lunde, til Adresseavisen.

- Konsekvensene for ham kunne ha vært langt verre i utgangspunktet, sier den ene fornærmede kvinnen.

- Utenkelig med forsoningsmøte

Hun skal ha blitt tilbudt et forsoningsmøte med den aktuelle lederen.

- Det ville blitt et konstruert møte hvor vi hadde sagt det de hadde ønsket å høre. De kunne ha ryddet opp i dette for flere måneder siden, sier kvinnen. Hun får støtte av tillitsvalgt Lunde.

- Det er utenkelig å snakke om forsoning. Det er ikke på sin plass slik saken står nå, sier han.

Brannlederen har sett kommentarene fra tillitsvalgte og skriver i en e-post til Adresseavisen at han ikke ønsker å kommentere saken og stevningen.

LES MER (PLUSS): - Snakker med kolleger på en annen måte enn tidligere

Pågående sak

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste forteller at han ble kjent med stevningen via et brev etter juletider.

- Jeg har ingen kommentar til stevningen eller kravet til brannlederen. Dette er en pågående personalsak, sier han.

- Hva skjer videre i saken?

- Det blir en normal prosess slik det fungerer i demokratiet og rettsstaten Norge. Vi søkte råd hos advokat i KS fra første stund, forteller han.

Han mener at det er naturlig å orientere de ansatte i TBRT når hele saken er avsluttet.

- Hva tenker du om den videre håndteringen?

- Dette må gjøres på en ryddig måte, sier han.

Brannsjefen er kjent med kritikken til den ene fornærmede kvinnen og tillitsvalgt Lunde når det gjelder ledelsens håndtering av saken. Han ønsker ikke å kommentere dette.

På spørsmål om hva han mener om et forsoningsmøte, sier brannsjefen følgende:

- Vi har en plan for denne saken. Vi prøver å håndtere saken på best mulig måte, sier han.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har sagt til Adresseavisen at mye må gjøres innen mannsdominerte yrker for å unngå seksuell trakassering.

- Tilfredsstillende

Styreleder Trond Singsaas i TBRT sier at styret er informert om at brannlederen har stevnet Trøndelag brann- og redningstjeneste.

- Brannsjefen håndterer denne saken videre, sier Singsaas.

Han har som styreleder ikke opplevd en lignende sak.

- Dette er en unik sak. Det er derfor vanskelig å si noe om prosessen videre, sier Singsaas.

- Hva tenker du om håndteringen av denne saken?

- Den har vært tilfredsstillende. Det har jeg også sagt tidligere og jeg står fast på at brannsjefen har min fulle tillit.

Ferdig etterforsket

Brannlederen ble anmeldt for seksuell handling uten samtykke. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil ett år. Politiadvokat Charlotte Aspehaug ved Trøndelag politidistrikt opplyser til Adresseavisen at saken ble oversendt henne i midten av januar.

- Det er foretatt vitneavhør i saken, og ellers er det gjennomført ordinær etterforskning som man nå er ferdig med, sier hun.

Saken er dermed klar for påtalemessig vurdering, men Aspehaug sier at hun ikke har tatt en avgjørelse ennå.

- Har den mistenkte erkjent straffskyld?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Aspehaug.