– Jeg vet hvordan man lærer seg et nytt språk, og synes det er veldig interessant med språk. Til høsten vil jeg studere tysk på NTNU, sier Ismail Samadi (19) fra Levanger Videregående skole.

I år, som i fjor, arrangeres utdanningsmessen i Trondheim Spektrum. Messen går over to dager og tar imot elever fra ungdomsskoler og videregående skoler i hele Trøndelag. Bak arrangementet står Ta Utdanning som arrangerer slike utdanningsmesser over hele landet. Messen åpnet torsdag.

– Vi regner med å få mellom ni og ti tusen besøkende i år. Både Forsvaret, universiteter, høgskoler og folkehøgskoler er til stede på arrangementet. Elevene som kommer på besøk får en god mulighet til å bli bedre kjent med de utdanningsmulighetene som finnes, sier Bernt Roarsen, daglig leder i Ta Utdanning.

Vil til NTNU

Ismail Samadi har brukt mye tid på å finne ut hva han har lyst til å studere, og spesielt NTNU har gjort et godt inntrykk.

– Vi var her i fjor også, da ble jeg stående og snakke med ei dame fra NTNU i nesten 40 minutter om språkstudiene de tilbyr. Jeg håper å finne henne i år også, fordi hun var veldig motiverende.

Elevene ved Levanger Videregående skole har hatt besøk fra flere utdanningsinstitusjoner før de dro til utdanningsmessen. Både Forsvaret, BI og NTNU har vært på besøk.

– Opplegget på skolen har vært veldig bra. Når vi i tillegg får dra hit så får vi et godt grunnlag for å finne ut hva vi vil gjøre til høsten. Jeg tror de fleste i klassen min skal ta høyre utdanning rett etter videregående, men det er også noen som skal ta et friår.

Også klassekameraten Kazem Khajeh (20) har bestemt seg for å studere til høsten.

– Jeg har lyst til å studere noe innenfor økonomi på NTNU. Akkurat nå har jeg økonomi og administrasjon øverst på listen. Det viktigste for meg er å finne noe jeg liker å jobbe med. Penger er ikke like viktig som trivsel.

– Ser ikke poenget med friår

Både Samadi og Khajeh er motivert for mer skole og ser ikke noe poeng i å ta et friår.

– Det er nok like greit å begynne rett på studiene. Jeg har ikke lyst til å kaste bort tiden. Dessuten er økonomi og administrasjon et studie der du kan ta mastergrad, noe jeg har tenkt til å gjøre, sier Khajeh.

Khajeh har lenge hatt lyst til å ta utdanning innen økonomi, men akkurat hva han skal jobbe med i fremtiden vet han ikke.

– Med en økonomiutdannelse i bunn kan jeg gjøre mye forskjellig som ferdigutdannet. Det tror jeg er lurt.

Etterlyser næringslivet

Utdanningsmessen i Trondheim har vært arrangert hvert år siden 1994 og har vært et populært reisemål for de trønderske skoleelevene. Roarsen er fornøyd med det tilbudet de gir skoleelevene, men etterlyser likevel at næringslivet kommer mer på banen.

– Vi skulle nok ønsket at flere bedrifter meldte sin interesse til å stå her under messen. Like viktig som å se hvilke utdanningsmuligheter som finnes er jo det å se hvilke jobbmuligheter man har etter endt utdanning.

Kazem Khajeh vil studere økonomi og administrasjon ved NTNU. Han vil ut i jobb så raskt som mulig. Foto: Erlend Haugen Wingan
Bernt Roarsen, daglig leder i Ta Utdanning, etterlyser flere utstillere fra næringslivet på utdanningsmessen. Foto: Erlend Haugen Wingan