Selv om det er bitende kaldt trekker ungene ut når det nærmer seg leggetid. De har sovet ute i ti minus, våknet med et teppe av snø oppå seg og bråvåknet av at dyna hang over rekkverket. Men ellers er alt bare fryd og gammen i sjøgrenda på Ekne i Levanger.

- Klassekameratene synes det er litt rart at vi sover ute. De tror det er kaldt, men det er det ikke. Vi blir bare mer opplagt, sier Sander.

Blitt en vane

De tre barna legger seg etter tur ute på verandaen. Vesle Dani går først ved 20-tiden. Så kommer Simone klokken 20.30 og Sander ved 21-tiden.

- Pappa kommer luskende ved midnatt. Da er vi alle i seng, sier Simone.

mener det må bli kaldt. Men det er det ikke.

Pappa Andreas Småli (38) synes det er stas at ungene vil ligge ute hele året, men det begynte forsiktig.

- Vi begynte med dette under tropesommeren for snart tre år siden, og fortsatte utover høsten. Så ble det vinter og vår og vi lå fortsatt ute og sov om natten. Det er blitt en vane, sier Andreas.

LES OGSÅ (PLUSS): Droppet bilen – pendler med elsykkel fra Rissa til Trondheim

Ikke bare babyer

Professor Anu Valtonen ved Universitetet i Lappland, Finland, mener flere enn babyer i vogn må få muligheten til å sove ute om vinteren.

Valtonen har tatt doktorgrad på emnet.

- Hvis en ser på vår livsstil i et evolusjonsperspektiv, har vi aldri vært så mye innendørs, sier Valtonen til Forskning.no

Nøkkelen til å klare seg ute både på dagtid og nattetid, er å tilpasse seg tempoet og rytmen, skiftende værforhold, lys og temperatur.

- De går inn i naturens sykliske rytme, vel forberedt og godt utstyrt. Skiftet til naturtid er også det som gjør at folk trives med å være ute naturen i flere dager eller uker, sier hun til Forskning.no.

LES OGSÅ (PLUSS): 100-åringen bor i egen leilighet

Sover bedre

Hele Norges helsesøster gjennom 30 år, Nina Misvær, synes det er flott at det nå er kommet en doktorgradsavhandling på temaet sove ute.

- Barn som sover ute, er gjerne sjeldnere syke, slår hun fast.

- En barnelege som hadde vært på konferanse i utlandet opplevde at kolleger trodde vi var gale som lot barna sove ute. Det er vi ikke. Dette er en gammel tradisjon i Norge og de andre nordiske landene. Det er ikke en myte at utesoving skaper sunne barn, understreker Misvær.

Misvær sier dagens barnehager ofte er bygd slik at det ikke er rom for at barna skal sove inne.

- Erfaringer viser at barna sover mye bedre og lenger ute. Mens de dupper bare en halvtime innendørs, kan de sove halvannen time i frisk uteluft. Det er jo også tradisjon for å sove med åpent soveromsvindu året rundt i Norge. Der er vi også annerledes enn andre. Vi skal ha det kaldt på soverommet.

LES OGSÅ (PLUSS): Solveig og John åpnet døra for Jalil

Kontakt helsesøster

Misvær sier det er så mange forståsegpåere som mener så mye om dette. Derfor må man støtte seg på hva som er gjort av undersøkelser og hvilken erfaring folk har.

- Det er veldig lett å si at både det og det er farlig. Men jeg kjenner ikke til forskning som beviser at det er mer farlig å sove ute i minus 15 enn minus 10, de aller minste barna unntatt. Det er viktig at vi ikke skaper unødig frykt hos foreldre, sier Misvær som anbefaler foreldre å ta kontakt med helsesøster hvis de lurer på noe.

Pingle vil ingen være

Familien på Ekne har tatt det mye lenger enn bare å sove ute. En gang i måneden er det fellesbad i sjøen like nedenfor huset. Pappa Andreas kaller det månedsbadet, som de startet med etter at de ble utfordret på sosiale medier.

- Badingen blir ikke godkjent før vi har dukket under, sier Sander.

- Vannet er kaldest akkurat nå i februar og mars. Men det gjør ingenting. Vi blir bare enda mer opplagte. Du blir veldig varm i kroppen etter at du har badet, sier Simone, som er den ivrigste isbaderen av dem alle.

For det er Simone som først hiver seg i vannet. Og hun kan gjerne svømme en tur før hun kommer opp igjen. Da er det verre med pappa. Han nøler, sier ungene nærmest i kor.

- Den som ikke dukker er en pingle. Og pingle vil ingen av oss være, sier Sander.

Aldri syke

Alle fire er enige om at utesovingen gjør at de blir mer opplagte. De er heller aldri syke.

- Vi har vært friske hele tiden og føler oss i bedre form. Vi våkner uthvilte og i god form. Jeg er overbevist om at det er en helsegevinst i dette, sier Andreas.

Alle er enige om at det er best å ligge ute i pluss minus null.

- Et par minusgrader er kjempefint. Det viktigste er at det er vindstille. Vi har ligget ute i storm, men når vinden treffer veldig ugunstig byr det på problemer. Derfor har vi trukket innendørs i de aller verste periodene med storm, regn og snø. Vi har opplevd at dynene rett og slett har blåst av oss.

- Vi vennet oss på det ganske fort. Det går gradvis. Det er lurest å starte med å sove ute om sommer, sier pappa.

To dyner hver

Alle ungene er utstyrt med to dyner hver. Men de har ikke ullundertøy på seg og heller ikke noe på hodet.

- Mamma prøvde seg med at vi skulle ha på lue. Men det ble nedstemt, sier ungene.

Og apropos mamma. Hun er den eneste som ligger inne.

Men det er et triks pappa har lært seg for å få ungene til å stå opp om morgenen.

- Jeg bare river av dem dyna. Da er ungene i gang, sier pappa.

Simone er den tøffeste isbaderen av dem alle og ligger gjerne ute når det er sprettkaldt. Det er altfor varmt inne, sier hun. Foto: Leif Arne Holme