Om det var temperaturen i innvandringsdebatten eller virus som ga Trine Skei Grande feber i uka som gikk, er ikke godt å si. Samtidig har hun fått mer støtte enn vanlig fra venstrefolk, etter at hun ba regjeringen komme med nye og bedre forslag til innstramminger i utlendingsloven.

LES HER: Venstre advarer regjeringen mot shopping i Stortinget

Har det vært en travel uke?- Jeg har hatt influensa hele uka. Denne uka kan jeg sammenligne med da jeg møtte til mattetentamen på videregående med feber. På slutten av besvarelsen skrev jeg til læreren at han måtte se bort fra svarene, fordi jeg var syk. Da sensuren kom spurte han om jeg fortsatt ville han skulle se bort fra svarene? For alt var rett og karakteren seks! Men for å være helt ærlig så har uka ikke vært mer travel enn normalt.

Du sier statsråd Sylvi Listhaug ikke kan fortelle folk at de er dumme hvis de ikke er redd for økt innvandring. Har du tre tips til Listhaug for å hjelpe henne til ikke å være så redd? - Hehe, det var et morsomt spørsmål. For det første må Sylvi Listhaug bli kjent med noen, og da gjerne en av alle de innvandrerne som har lyktes i Norge, for dem er det mange av. Lykkes de, så lykkes vi.

- For det andre: Vi ser alltid etter forskjeller mellom for eksempel trøndere og møringer, men vi kan ikke dyrke forskjellene som om vi var ulike mennesketyper. Og for det tredje må hun få sterkere tro på vestlig kultur, at våre frihetsidealer vinner i møte med andre. Jeg tror den frie tankene alltid vil vinne, og jeg vet ikke om noen som har valgt tvang fremfor frihet. Det er grunnleggende i menneske å velge frihet. Det hadde vært fristende å be henne hit til Grønland, hvor jeg bor. Det er den bydelen i landet med størst internasjonalt mangfold. Det er en fantastisk bydel å bo i. Jeg føler meg alltid trygg, også som en profilert person. Og når jeg venter på bussen om morgenen slår det meg at vi er ganske like alle vi som står der, til tross for ulik hudfarge og religion.

Du var krystallklar i din beskjed til Sylvi Listhaug i Dagsrevyen på onsdag, om hva du mener er godt og dårlig lederskap. Hvor ofte er du så direkte til dine politiske kollegaer?- Jeg kritiserte henne for måten hun uttrykker på seg på. Hun bruker en retorikk som spiller på frykt og usikkerhet. Politisk lederskap handler om å fortelle folk hva de skal gjøre for at det skal gå bra. En politiker skal også snakke ærlig om at alt ikke er lett. Integrering er ikke lett, men det er heller ikke barneoppdragelse eller familieforhold. Jeg tror at mye av det som er viktig i livet også er vanskelig. Derfor er jeg motstander av slagordet til Rema om at det enkleste ofte er det beste. Alle viktige kamper er vanskelig, og integrering er krevende. Sånn er livet!

LES HER: Listhaug splitter Norge (VG)

- Men du bruste virkelig med fjærene til en kollega, hvor ofte gjor du det?- Som sjef gjør jeg det ofte. Det som er viktig for meg er at beskjeden er formulert på en slik måte at den som mottar den kan bruke det til noe konstruktivt. Beskjeden til Sylvi Listhaug var formulert på en slik måte. Dessuten tror jeg at dette var et budskap mange venstrefolk har brygget på lenge.

Dagbladet skriver at det er et politisk spill vi ser når Venstre ber regjeringen putte alle de 40 punktene til innstramming i en skuff. Målet er å tekkes egne velgere?- Jeg trodde det var jobben til oss politikere å gjøre jobben på vegne av våre velgere. Denne uka har jeg fått utrolig mye støtte fra venstrefolk, mye mer enn vanlig, så jeg tror derfor jeg traff bra. Jeg er stolt over standpunktet vi har tatt, og at vi har gitt klar beskjed. Vi har ventet på høringsfristen før vi kom ut med det vi mener. Det er en tydelig og sterk motstand mot forslagene, også fra offentlig forvaltning. Og når til og med Statistisk sentralbyrå påpeker feil, vel da bør regjeringen gå i seg selv.

Hva må skje for at dere skal bli enige om et forslag i Stortinget?- Da må regjeringen ta utgangspunkt i det vi ble enige om i Nydalen. Forslagene om innstramming og familiegjenforening er mye bedre enn de forslagene som nå legges til grunn. De er mer gjennomarbeidet. Det er forslag også her som heller ikke står øverst på ønskelista til partiet vårt, men det er ingen som bryter med internasjonale konvensjoner.

Mange små kommuner tar nå imot flyktninger for første gang? Får de nok statlige midler til å gi dem et godt tilbud?- De gjør en kjempejobb. Her må vi politikere også prøve å følge opp bedre.

- Er det greit at jeg kjøper litt chili nå mens jeg snakker med deg? Å, nå glemte jeg ingefær. Det må jeg ha til kveldsteen, ingefær og sitron. Da får jeg sove.