Torsdag 11. februar, Trondheim lufthavn Værnes

Like etter klokken ti kommer en nordmann ut fra ankomsthallen. Han får tenne en røyk før tre norske og to thailandske tjenestepersonene sørger for å plassere ham bak i en blå kassebil. Verken bilen eller politifolkene er uniformerte. Med seg har «Corleone» en plastpose og en enkelt koffert.

En årelang sydentur er foreløpig over.

Antatt bakmann

Politiet mener mannen har sørget for at minst 34 kg dopingråstoff har havnet i Norge, en mengde som i ferdig middel utgjør en enorm mengde anabole steroider. «Corleone» har imidlertid oppholdt seg i Thailand og var lenge utenfor rekkevidden til norske myndigheter.

- Han har ikke svart på noen av henvendelsene fra politi i Agder og Trøndelag og han har vært kjent med at han har vært siktet, sier politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen.

Dagen etter at «Corleone» kommer ut av ankomsthallen på Værnes, blir han varetektsfengslet i en periode på fire uker. Politiet frykter at han skal stikke av.

- Han har holdt seg borte fra Norge i åtte år og én måned. Vi er opptatt av historikken hans. Sett i sammenheng så frykter politiet at han skal forlate Norge igjen dersom han blir løslatt, sier Hjulstad Nilsen.

«Corleone» er den siste brikken som faller på plass i Operasjon Gilde, Europas største dopingetterforskning (se fakta).

Da fire trøndere ble dømt for mafiavirksomhet og norgeshistoriens groveste dopingforbrytelser var det «Corleone» som skal ha sørget for store deler av råstoffet. Men mens trønderne ble tatt satt «Corleone» i frihet i Thailand, i badebyen Hua Hin. Før jul publiserte Adresseavisen «Jakten på Corleone» som fortalte at 33-åringen skal ha vært involvert i flere store norske dopingsaker og at han har unndratt seg etterforskning ved flere anledninger ved å oppholde seg i smilets land.

Les dokumentaren her (krever innlogging)

Høsten 2015 ble 33-åringen internasjonalt etterlyst av Sør-Trøndelag politidistrikt. Og 2. februar ble «Corleone» omsider pågrepet. Han ble arrestert etter en tilfeldig dokumentkontroll sør i Thailand, 600 kilometer fra Hua Hin.

«Corleones» forsvarer Nils Anders Grønås kaller saken «spesiell». Han opplyser at «Corleone» ikke har vært i avhør, men at han ikke motsatte seg varetektsfengsling.

- Saken er så stor i omfang. Det er ikke mulig å sette seg inn i alt på kort varsel så vi trenger tid til å se på dette.

«Corleone» har heller ikke tatt stilling til om han erkjenner straffskyld etter politiets siktelse. Forsvareren viser til at det er tidlig å svare på det.

- Det er umulig å si noe om det på nåværende tidspunkt. Saken handler om til dels gamle forhold, helt tilbake til 2007, sier Nils Anders Grønås.

Tøff varetektsperiode

«Corleone» satt i varetekt i Bangkok i en uke før han ble fraktet hjem torsdag. Forsvareren forteller at klienten opplevde forholdene som grusomme.

- Det var ubehagelig og tøft for ham. Han satt på en celle med 15 til 20 andre personer, sier Grønås.

Sør-Trøndelag tingrett besluttet fredag å varetektsfengsle «Corleone». Fra kjennelsen går det frem at forklaringer fra flere av «Corleones» medhjelpere i en sak på Sørlandet i 2011 ble lagt til grunn for å holde mannen i varetekt til midten av mars. Han kan bli sittende lengre enn det.

-Det er vanskelig å spå, men historikken gjør at vi nok vil prøve å fengsle ham frem til en hovedforhandling, sier politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen.

Politiet har tidligere antydet at man håper å få saken mot «Corleone» opp for retten mot slutten av 2016. Da vil det være fem år siden en gruppe etterforskere begynte på Operasjon Gilde.

«Corleone» ble fraktet fra Værnes i en sivil politibil Foto: RUNE PETTER NESS
Saken «Jakten på Corleone» ble publisert på adressa.no 21. desember. Foto: FAKSIMILE
Sørlandsadvokaten Nils Anders Grønås er «Corleones» forsvarer. Foto: Schrøder, Tor Erik, NTB scanpix