- Selv trakk jeg søknaden av rent private grunner. Det hadde ikke noe med POD å gjøre, og de har opptrådt ryddig i forhold til meg, understreker Dalen overfor Adresseavisen.

- Jeg opplever imidlertid det som Marit Fostervold er utsatt for som så alvorlig at ansettelsessaken bør granskes av en ekstern, uavhengig granskningskomite, sier Dalen.

Hun trakk sin egen søknad like etter at søkerlista var offentliggjort, men hun fikk beskjed om at Smedsrud var tiltenkt stillingen allerede før det.

- Det var kilder i POD som fortalte meg dette. Jeg nektet først å tro det. Tenkte at vi tross alt er kommet til 2016, og at dette ikke er mulig. Men når jeg i ettertid ser hvilken prosess Fostervold har vært gjennom, så virker det jeg hørte veldig påfallende, sier Dalen.

Hun mener dette handler om PODs troverdighet.

- De går ut og sier at de har strategiske mål om å ansette kvinner, og så får vi en ansettelsesprosess som er veldig uryddig i forhold til kvinnelige søkere. Det er uheldig at man får høre at en person er tiltenkt stillingen og får den. Det er alvorlig, for det går på tilliten til systemet, sier Dalen.

Hun viser til at POD skal forvalte tjenestemannsloven og det som står i Statens personalhåndbok. Der er det detaljerte beskrivelser av hvordan rekrutteringsprosesser skal foregå.

- Det overrasker meg at de allerede har innstilt en person til stillingen når de tar kontakt med Fostervold. Hvordan er det mulig å innstille uten bakgrunnssjekk av alle søkerne? Dette er i strid med god forvaltningspraksis, og veldig spesielt.

Dalen mener en uavhengig gransking bør være i Politidirektoratets egeninteresse.

- Hvis de ikke har noe å skjule, så trenger de heller ikke være engstelige for hva som kommer fram. En slik gransking vil også belyse det som har skjedd, og slik gi læring for framtidige prosesser, sier Lena Helene Dalen.

Steffen Ousdal var den som ble kalt inn til intervju for POD-jobben, i tillegg til Fostervold og Smedsrud.

- Når det gjelder ansettelsesprosessen henviser jeg til HR-avdelingen i Politidirektoratet å svare på det.

- Vi lurer på hvordan du personlig opplevde prosessen?

- Det har jeg faktisk ingen kommentarer til, sier Ousdal.

Lena Helene Dalen reagerer på behandlingen av Marit Fostervold, og ber om en ekstern gransking av ansettelsesprosessen. Foto: Privat