Bystyret i Trondheim behandler torsdag saken om en grønn strek for å sikre jordvern i Trondheim kommune. Flertallet i trondheimspolitikken ble etter valget enige om at en slik plan skulle innføres, men de er ikke enige om hvilke området som skal ligge inn i planen.

Ap og Høyre

Alt tyder på at Arbeiderpartiet og Høyre slår seg sammen for å sikre flertall for at bare tre områder i kommunen legges inn i den grønne streken. Mens en rekke av de andre partiene ønsker å innlemme langt flere områder i en slik «verneplan».

- Rådmannen ville verne hver en eneste åker i kommunene. Det vil ikke vi. Hadde vi gjort det ville vi blitt utfordret på denne planen hele tiden. Vårt mål er å lage en plan som kan være et verktøy for bystyret i planleggingen av hvordan kommunen skal utvikle seg på lang sikt. En grønn strek skal være et virkemiddel for å skape en forutsigbar byutvikling og en forutsigbarhet for landbruket. Områdene Byneset, Leinstrand og Bratsberg skal få en slik status. De skal ikke røres, sier Geir Waage.

Godt kompromiss

Høyres kommunalråd Ingrid Skjøtskift sier det slik:

- Dette er et godt og ansvarlig kompromiss mellom vekst og vern som jeg er meget godt fornøyd med. Dette er i tråd med det Høyre har ønsket seg, og vil bety langt mindre inngripen enn det rådmannen la opp til. Med dette vil den grønne streken kunne stå seg over tid. Trondheim er en by i vekst, og dette tar hensyn til det, samtidig som over 60 prosent av dyrket mark innenfor Trondheim kommunes grenser blir omfattet av grønn strek, sier Ingrid Skjøtskift.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Nå eller aldri for jordvern i Trondheim

Bare dyrket mark

I forslaget som legges frem for bystyret torsdag understrekes det at planen iverksettes for å verne dyrket mark. Planen skal ikke være til hindre for at gårdsbruk skal kunne videreutvikle næringsgrunnlaget.

- Grønn strek skal ikke legge andre begrensninger enn det er i dag på gårds- og driftsbygninger, og ingen områder annet enn såkalte LNFR-områder skal omfattes av grønn strek, heter det i forslaget fra Ap.

- Det har vært bekymring fra flere gårdeiere at dersom de havnet inn i under den grønne streken så ville det bety at de ikke får mulighet til å bygge ut driftsbygninger eller modernisere gården. Det ønsker vi ikke. Dette er en plan som skal gjelde for dyrket mark, sier Waage.

- Hvorfor er ikke områder på Tiller, Charlottenlund, Reppe, Ranheim og Rotvoll lagt inn under den grønne streken?

- Det er viktig å slå fast at denne planen ikke betyr at alle området som ikke ligger inne nå kan omdisponeres til andre formål. Planen åpner ikke for å omregulere noen LNFR-områder som faller utenfor. Landbruksområdet på østsiden av byen er fortsatt regulert som det. Men det har lenge vært en enighet om at det er områdene øst for byen som er der Trondheim skal vokse. Mye her er allerede regulert som kulturlandskap, og vi trenger ikke vern oppå eksisterende vern. På østsiden av byen kommer det til å skje mye utvikling. Det vil bli behov for ny infrastruktur i form av veier, skoler, kirkegårder og mange andre ting. Det blir dumt å legge disse områdene inn i en slik plan, for så å endre planen etter kort tid, sier Waage.

Ikke enige

I forslaget om å legge Byneset, Leinstrand og Bratsberg innenfor den grønne streken, heter det samtidig i forslaget at det skal være rom for naturlig videreutvikling av tettbebyggelse i disse områdene. Det skal også sikres rom for nødvendig omregulering av fremtidig næringsareal på Bratsberg og på Nypan.

Geir Waage erkjenner at sentrum-venstrepartiene som danner flertall i Trondheim (Ap, MDG, SV, V, KrF, Sp og Pensjonistpartiet) ikke klarer å bli enige om hvor den grønne streken skal gå.

- Vi har gjort forsøk, men det ble tidlig klart at enkelte ønsker en mer omfattende plan. Det viktigste for oss er at vi nå har definert prinsippene for hva en grønn strek skal være. Dette er det bred enighet om. Vi er også enige om at de tre områdene skal ligge innenfor, men det kommer forslag i bystyret som vil gå lenger og legge flere områder inn i planen. Vi var klar over at vi ikke ble enige om alle områdene, og det ser jeg ikke på som et problem, sier Geir Waage.

Mer vern i øst

SVs kommunalråd, Ottar Michelsen, er en av dem som ønsker flere områder lagt inn i planen.

- SV og Senterpartiet vil fremme forslag om flere områder, og da særlig på østsiden av byen, lagt inn i planen. Jeg registrerer at det argumenteres for å finne flere næringsområder og økt fortetting inn mot sentrum. Da kan jeg ikke forstå at områder på Ranheim og østsiden skal holdes utenfor. Her planlegges det for fremtidig boligbygging og ikke næringsbygg, sier Michelsen.

KrFs Geirmund Lykke ønsker saken utsatt til neste bystyremøte.

- Det er flere partier som ikke har vært med på de samtalene som er ført fordi vi har vært på møter i Oslo. Jeg forutsetter at vårt ønske om å få mer tid til behandlingen blir hørt på. Dette haster ikke så mye at det er nødvendig å banke gjennom et vedtak torsdag kveld, sier Geirmund Lykke.