Nå er mannen fra Trondheim tiltalt etter rasismeparagrafen i straffeloven, og må møte i Sør-Trøndelag tingrett 3. mai.

Det var på natten 29. august i fjor at 21-åringen befant seg på legevakta ved Vanvikan legesenter i Leksvik. Ifølge tiltalen «hånet» han legen på vakt ved å si at han ville ha en norsk lege. Han skal også ha uttalt at han ikke ville ha noe med innvandrere å gjøre, at dette er hans land og at legen ikke har noe her å gjøre. Uttalelsen skal ha skjedd i nærvær av to politibetjenter, går det videre frem av tiltalen.

Det var Fosna-Folket som omtalte tiltalen først.

- Grov trakassering

Etter å ha blitt kontaktet av legen, som er ansatt i Rissa kommune, tok rådmann Vigdis Bolås i Rissa affære:

- Rissa kommune aksepterer ikke sjikanering og trakassering. Det som skjedde på legevakta opplevde vi som grov trakassering av en av våre ansatte på grunn av hudfarge rett og slett. Slik type oppførsel er uakseptabel, derfor anmeldte jeg saken til Fosen lensmannsdistrikt, sier Bolås.

At det nå bli straffesak som følge av anmeldelsen, er rådmannen glad for.

- Det er veldig bra at slike saker blir tatt på alvor. Jeg står absolutt for denne anmeldelsen, sier Bolås.

Legen, som ønsker å være anonym, har følgende beskrivelse av opplevelsen:

- Det var ubehagelig, men jeg forsøkte bare å være diplomatisk og jobbe som vanlig. Som lege er jeg jo både ansiktet til omverden på vegne av kommunen, samtidig som jeg skal yte hjelp, forklarer han.

- Har du opplevd lignende uttalelser tidligere når du har vært på jobb?

- Ikke på et slikt nivå. Jeg jobbet jo alene på legevakta, og man tenker jo - hva hadde skjedd om politiet ikke var til stede? Siden politiet var der, så følte jeg meg trygg, sier legen, som har studert medisin i Norge og har jobbet som lege her i landet i flere år.

- Uakseptabelt

Kari Sollien, leder for Allmennlegeforeningen, har aldri tidligere hørt om straffesaker knyttet til rasisme overfor leger.

- Jeg kjenner ikke detaljene i denne saken, men generelt vil jeg si at det er helt uakseptabelt at legevaktleger utsettes for rasisme. Det er hensiktsmessig at legetjenesten avspeiler befolkningen gjennom at det også finnes leger som ikke er etnisk norske. I fastlegeordningen har pasienten anledning til å velge lege. Dette er ikke mulig på legevakt som er organisert for å ivareta medisinske tilstander som ikke kan vente, sier Sollien, og legger til:

- Pasienter på legevakt kan forvente at det er mulig å kommunisere på norsk. Det er kommunens ansvar å sørge for at legen har tilstrekkelig språkkunnskap. Pasienten kan selvfølgelig også forvente at legen har tilstrekkelige fagkunnskaper og gir faglig forsvarlig behandling.

Sjefadvokat Frode Solberg i Legeforeningen opplyser at de har få meldinger om straffesaker som gjelder rasisme fra pasienter.

- Dette er ofte utfordrende saker bevismessig, og ender ofte som ord mot ord, sier Solberg.

Fire tiltaler siden 2010

Advokat Terje Engebretsen, som forsvarer den rasismetiltalte, har ikke fått diskutert saken med klienten. 21-åringen er også tiltalt for å ha truet en kvinnelig butikkekspeditør i Trondheim med juling i november i fjor.

- Jeg har ikke fått gjennomgått saken med klienten min ennå, og har derfor ikke noe å si på nåværende tidspunkt, sier Engebretsen.

Brudd på rasismeparagrafen - den gamle straffelovens paragraf 135a - har en øvre strafferamme på tre år. For å bli dømt etter denne paragrafen må man ha kommet med en diskriminerende eller hatefull ytring. I lovteksten er slike ytringer definert som å «true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres hudfarge eller nasjonale eller etiske opprinnelse».

Politiadvokat Kari Bjørsnøs ved Trøndelag politidistrikt ønsker ikke å kommentere den konkrete saken, fordi tiltalen ennå ikke er forkynt for 21-åringen. Hun opplyser imidlertid på generelt grunnlag at det kreves at ytringene er kvalifisert krenkende, for å kunne bli dømt etter straffelovens paragraf 135a.

- Rettspraksis sier at hvis ytringen innebærer en grov nedvurdering av en gruppes menneskeverd, kan den være kvalifisert krenkende. I tillegg er det et vilkår at den diskriminerende uttalelsen må være fremsatt offentlig, sier Bjørsnøs.

I forarbeidene til loven går det frem at slike ytringer rammes av loven, hvis de er fremsatt på offentlig sted og minst én person har oppfattet det.

- I denne saken var det politibetjenter til stede og hørte hva som ble sagt, sier politiadvokaten.

Det anmeldes rasismesaker relativt sjelden i Trøndelag. Siden 2010 er det anmeldt ti saker for brudd på straffelovens 135a. Seks ble henlagt, mens fire saker endte med tiltale. Alle disse sakene er registrert i Sør-Trøndelag.

Tall fra Domstoladministrasjonen viser at landets tingretter siden 2009 har mottatt 24 vanlige straffesaker fra påtalemyndigheten som omhandler straffelovens 135a.