Adresseavisen har ringt folk fra Midt-Norge som støtter den kontroversielle gruppa på Facebook.

Onsdag ettermiddag hadde støttegruppa i Trondheim 187 medlemmer. Mer enn 3500 har meldt seg inn i støttegruppa for hele Norge. Vi kontaktet en rekke av medlemmene og stilte to spørsmål:

* Hvorfor er du medlem av denne støttegruppa?

* Hva tenker du om kritikken mot gruppa, fra politiet, politikere og andre? De beskyldes blant annet for bruk av høyreekstreme symboler, de skaper ekstra arbeid for politiet og anklages for å være et slags borgervern?

- Altfor lite patruljerende politi

Harald Andresen (70) fra Rissa

- Jeg ble medlem fordi vi ønsker trygghet, spesielt for våre barn og ungdommer. Først og fremst vil jeg vise støtte til gruppa, men jeg kunne nok ha tenkt meg å være med å patruljere.

- Om kritikken tenker jeg: Det er altfor lite patruljerende politi å se, så da må vi ta saken i egne hender. Hvis politiet hadde stilt opp og vist seg synlig, så hadde det ikke vært behov for gruppa. Det er ungdommer fra Rissa som reiser til Trondheim, og det har forandret seg veldig med tiden. Det er ikke lengre trygt på byen.

Robin Hovdal (22) fra Kvål- Det virker som et smart, bra og positivt opplegg. Jeg har ikke begynt å patruljere, men det er planen å gjøre det i Trondheim. Foreløpig er jeg bare med i støttegruppa, men så fort jeg får tid, skal jeg patruljere.

- Jeg synes mye av kritikken blir for dum. Dette er ikke en rasistisk gruppe, men en gruppe som skal bidra til alle sin sikkerhet. Jeg er på ingen måte noen rasist, men det er en del innvandringsproblemer i Norge, det skal det ikke legges skjul på.

Erlend Dahle (31) fra Trondheim- Jeg ble medlem fordi jeg synes politiet ikke gjør en god nok jobb, de trenger kanskje litt hjelp. Men det er ikke meningen at de skal ta over politiet sin jobb.

- Kritikk vil det jo komme uansett når en slik organisasjon kommer på banen. Kanskje er det noen som ikke bør være der, det kan jo forekomme. Jeg blir ikke skeptisk til gruppa på grunn av kritikken, jeg velger å vente og se. Men de må selvsagt forholde seg til loven.

Anonym mann (30), opprinnelig fra Rissa- Jeg er medlem fordi jeg er imot alle innvandrere som kommer til Norge. Jeg ble meldt inn av en kompis, og tenkte at det var greit å være med. Jeg vil ikke patruljere selv.

- Jeg har ikke tenkt noe på kritikken, men jeg er altså ikke så engasjert i gruppa. På generell basis er jeg imot alle innvandrerne som kommer og lager trøbbel.

Gøran Jonassen (37) i Klæbu- Jeg fikk invitasjon fra en kamerat, og noen av synspunktene de har, mener jeg er gode, som det å stille opp frivillig og gjøre folk tryggere. Det er ikke akkurat negativt, slik som det fremstilles. Jeg kommer ikke til å gå i gater selv, jeg vil bare vise min støtte. Inntil det motsatte er bevist, må de få gjøre det samme som natteravnene, så lenge det ikke medfører noe ulovlig.

- Jeg er ikke sjokkert over kritikken fra politikerne. Jeg har ikke satt meg helt inn i saken, men jeg opplever at gruppa har gode hensikter. Det er ingen tvil om at det er mange som tenker annerledes enn politikerne. Det blir jo mer og mer utrygt, og man ser flere rare episoder når man blander kulturer. Men hvis noen i gruppa gjør noe kriminelt, tar jeg selvsagt avstand fra det.

- Ingen patruljering i Trondheim

Adresseavisen har snakket med flere av støttemedlemmene, men ikke alle vil uttale seg offentlig. Et par av dem uttaler seg negativt om innvandring.

- De som uttaler seg slik, har ikke lest seg opp på hva denne gruppen står for. Disse folkene kommer aldri til å bli godkjent som fullverdige medlemmer, sier Steffen Larsen, som er admin for støttegruppa på Facebook.

- Dette er ikke en gruppe for nordmenn mot noe som helst. Alle trosretninger og alle kjønn kan være med. Gruppen er for folk som vil hjelpe, sier Larsen.

- Har dere noe moderering av debatten på den lukkede gruppen, med hensyn til slike uttalelser?

- Ja, jeg og andre admin-er sletter det på flekken om det blir oppdaget. Ingen skal uttrykke seg rasistisk, sier Larsen.

- Blir det patruljering i Trondheim denne helga?

- Nei, det blir det ikke. Gruppen er ikke oppe og går der ennå. Man må være fullverdig medlem for å gå i gatene, og det er det ingen i Trondheim som er, sier Larsen.

Politiet i Trondheim har heller ikke opplysninger om at Odins soldater har planer om å gå i Trondheims gater til helga, opplyser politistasjonssjef Arve Nordtvedt.

- Har de uansett noen plikt til å varsle politiet på forhånd?

- Nei, de rammes ikke av bestemmelser om at de skal varsle politiet, men med den symbolbruken og uniformeringen som de har, kan det tenkes at det virker skremmende for noen. Da begynner man å tendere opp mot en straffbar handling. Men det er opp til dem selv hvordan de fremstår og opptrer. Det er uansett ikke en type aktivitet som vi mener det er behov for i byen vår. Heller tvert om. Det er politiets oppgave å håndheve lov og orden, sier Nordtvedt.

- Det er politiets oppgave. Det er ikke behov for «Soldiers of Odin» i Trondheim, mener politistasjonssjef Arve Nordtvedt. - Det er politiets oppgave å håndheve lov og orden, sier han. Foto: Rune Petter Ness