NTNU-styret vedtok på februarmøtet at universitetet skal spare fem prosent i teknisk/administrative stillinger i 2016 og fem prosent til sammen i 2017 og 18. NTNU er pålagt av staten å redusere budsjettet sitt med snaut en prosent og velger å ta disse innsparingene i administrasjonen. Det samme innsparingskravet gjelder alle institusjoner i staten. Styret mener disse innsparingene skal være mulig uten å si opp folk.

Arbeidskrevende fusjonsprosess

Fagforeningene reagerer på at dette skjer midt i en ekstra arbeidskrevende fusjonsprosess og samtidig med at det blir jobbet med hvordan det nye fusjonerte NTNU skal organiseres. Det arbeidet skal være ferdig til sommeren.

- Det er å begynne i feil ende med å bestemme hvor mye vi skal spare før vi har funnet ut hvordan vi skal organisere oss, sier Ronny Kjeldsberg. Han er universitetslektor i fysikk ved ingeniørutdanningen på Kalvskinnet (tidligere Hist), og nestleder i LO-foreningen NTL ved NTNU. Han tror ikke fusjonen kommer til å føre til mindre behov for ansatte i administrasjonen.

- Forskning viser at jo større institusjonen er, jo større del av totalbudsjettet blir brukt til administrasjon, sier Kjeldsberg.

NTNU skal spare 110–150 mill i tidsrommet 2016–2018. Innsparingene skal skje blant de 2600 ansatte i administrative og tekniske tjenester. Et kutt på ti prosent her vil utgjøre 150 millioner kroner i perioden. NTNU regner med at det er mulig å kutte 140 årsverk ved å fjerne midlertidige stillinger og at ansatte går av med pensjon.

Stemte mot i styret

Styremedlem Kjersti Møller var en av tre i styret som stemte mot forslaget om reduksjoner. Også hun viser til at NTNU er midt inne i en omstillingsfase.

- Det er vanskelig å se for seg slike innsparinger i en så krevende tid, sier hun.

- Vi har et effektiviseringspotensial, men vi trenger en prosess for å se hvor det blant annet gjøres dobbeltarbeid før vi kan bestemme hvor mye vi skal spare. Med stillingsstopp og naturlig avgang kan vi fort få en slagside der vi ikke får gjort de arbeidsoppgavene vi må få gjort. Det vil gå ut over studenter og vitenskapelig ansatte, sier styremedlem Kjersti Møller.

- Mange jobber mye

Hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet, Gry Eva Sinkaberg Alterskjær, understreker at mange jobber svært mye med fusjonen akkurat nå. Hun mener det er ekstra utfordrende å ta ut effektivisering midt i fusjonsprosessen som pågår for fullt fremdeles.

- Administrasjonen er under stort press på grunn av fusjonen. Det er de som får den største arbeidsbelastningen, sier hun. Alterskjær sitter selv i gruppen som jobber med den store omorganiseringen.

- Det er sagt veldig lite om hva som skal gjøres med de oppgavene som i dag blir gjort av dem som blir borte.

- Arbeidsoppgaver blir borte

Organisasjonsdirektør Ida Munkeby understreker at gjennom fusjonen er det fire organisasjoner med fire administrasjoner som blir slått sammen til en. Målet er å få bort dobbeltarbeid og som eksempel nevner hun at det var fire rektorer. Nå er det én. Det samme gjelder personaldirektører og flere andre lederstillinger.

- I NTNU er det mye som fungerer bra, men det er tjenesteområder der vi jobber tungvint, sier Munkeby. Også hun viser til det store omstillingsarbeidet der det skal avgjøres hvilke tjenester som skal utøves hvor. Organisasjonsdirektøren understreker at når folk slutter ved naturlig avgang, skal det undersøkes om det finnes folk internt som kan fylle den ledige stillingen.

Hva vet du om nye NTNU? Test kunnskapene dine her:

Nestleder i NTL ved NTNU, Ronny Kjelsberg. Foto: Morten Antonsen