– Jeg valgte tømrerfaget fordi det virket spennende, etter ett år som lærling kan jeg bare si at jeg stortrives, sier Martin Espnes (18).

Espnes er lærling hos Byggmester Knudsen og er en av få byungdommer som har valgt å ta utdanning innen byggfaget.

– Det var ikke vanskelig å velge hva jeg skulle bli. Helt siden 9. klasse har jeg visst at jeg ville jobbe i et fysisk yrke. Jeg var ganske urolig, og trengte å få utløp for dette.

Arbeidsdagen til Espnes er variert. Nå jobber han med et oppussingsprosjekt av en enebolig.

– Vi gjør det meste, akkurat nå legger vi lister. Men vi er like mye ute som inne når vi jobber. Det er det som er så bra med denne jobben, den er variert og vi lærer noe nytt hele tiden.

– Velg yrkesfag

1. mars går søknadsfristen for videregåendeutdanning ut. Ordfører i Trondheim kommune, Rita Ottervik, (Ap), var torsdag ute for å se hvordan Espnes og de andre lærlingene jobber. Hun oppfordrer flere byungdommer til å velge yrkesfag.

– Min anbefaling er klar. Ungdommen bør søke yrkesfag. I årene fremover trenger Trondheim kommune all den arbeidskraften vi kan få, spesielt i helse- og omsorgssektoren, men også i bygg- og anleggsbransjen.

Ottervik tror noe av grunnen til at så få byungdommer i dag vil inn i bygg- og anleggsbransjen er at søkelyset har vært rettet mot andre utdanningsområder.

– Vi har nok vært for lite flink til å markedsføre yrkesfagene. Det har i flere år vært universitetsutdanning som har vært det store. Når vi har satset på dette området, har yrkesfagene blitt litt glemt.

I disse dager er det mange ungdommer som må gjøre et viktig valg. Ottervik har forståelse for at valget disse ungdommene står overfor er vanskelig.

– Det er nok mange ungdommer som ikke vet hva de vil. Jeg tror også foreldrene kan synes det er vanskelig å gi gode råd. Jeg vil ikke anbefale å gå tre år med studiespesialisering hvis du ikke vet hva du vil, da bør du heller vurdere å ta en yrkesfagutdanning.

– Godt arbeidsmiljø

Jimmy Haugen (19) er lærling hos Malerkompaniet og jobber på det samme oppussingsprosjektet som Espnes. Han skal ta fagbrevet til sommeren, og hans oppfordring til de som skal søke er klar.

– Er du usikker på hva du vil gjøre, vil jeg bare si søk og prøv. Du finner raskt ut hva du passer til. Jeg var usikker på hva jeg ville gjøre, men nå angrer jeg ikke på at jeg valgte overflateteknikk, sier Haugen.

Han forteller at han var usikker på om han ville studere bilfag, byggfag eller malerfaget, men at han var sikker på at han måtte jobbe med kroppen.

– Å sitte bak et skrivebord passer ikke meg.

– Ikke mangel på arbeid

Ingvill Kvernmo, direktør i Entreprenørforeningen for bygg og anlegg i Trøndelag og Håndverkerforeningen, håper flere ungdommer vil søke seg til yrkesfagene i år.

– Vi har sett en liten økning i antallet søkere fra 2014 til 2015. Men det er fremdeles for få som søker seg til yrkesfagene. Behovet for faglært arbeidskraft er stort.

Kvernmo kan fortelle at bygg- og anleggsbransjen er den nest største bransjen i Norge, og at den trenger flere fagarbeidere.

– Det vi ser er at vi har god tilgang på ingeniører, men tilgangen på fagarbeidere er derimot ikke så god. Har man fagbrev i dag er man sikret god lønn og en sikker jobb i fremtiden.

Som Ottervik tror Kvernmo at universitetene fanger oppmerksomheten til de som skal søke utdanning.

– Her i Trondheim står NTNU og SINTEF veldig sterkt, de er gode på å rekruttere studenter. På grunn av den gode jobben disse gjør kommer fagarbeiderutdanningene litt i bakgrunnen.

Også utdanningsnivået til foreldrene er med på å påvirke valgene til de ungdommene som søker utdanning.

– Foreldrene kjenner ikke godt nok til de mulighetene som finnes innenfor yrkesfagutdanningene. Det blir fort slik at barna skal gå i samme retning som foreldrene, sier Kvernmo.

Knut Erik Buvarp, byggmester i Byggmester Knudsen sier at det i de siste årene har vært verre å få tak i nok lærlinger.

– Når Trondheim kommune stiller krav om lærlinger for å få oppdrag er vi avhengig av at ungdom velger yrkesfag, vi trenger lærlingene. Og det er i alle fall ikke mangel på arbeid, sier Buvarp.

Hverken Martin Espnes eller Jimmy Haugen angrer på å ha valgt yrkesfag. Foto: Jens Petter Søraa, Adresseavisen