Saken om blinde Ida Sødahl Utne som kun får tolv minutter kommunal hjelp i uken skal nå tas opp på tirsdagens formannskapsmøte i Trondheim kommune.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg hørte at Ida Sødhal Utne bare får tolv minutter assistanse i uken totalt. Det er i praksis ingenting. De som skal hjelpe Ida bruker jo lengre tid på å reise til henne enn hva de får brukt på å hjelpe henne, sier Brox.

Mandag skrev Adresseavisen om blinde Ida Sødahl Utne som kun får tolv minutter hjelp per uke av Trondheim kommune. I juli i fjor søkte hun om å få en brukerstyrt personlig assistent (BPA) for å avlaste seg selv og familien. Kommunen avslo dette, men innvilget tolv minutter hjelp per uke, fem av disse til klesvask og de resterende syv til husvask.

I tirsdagens formannskapsmøte skal Brox stille spørsmål vedrørende saken til Sødahl Utne og Trondheim kommunes praksis ved tildeling av BPA.

– Målet er å få høre hvilke faglige vurderinger som ligger bak avslaget til BPA for Sødahl Utne, men også hvorfor hun bare får tolv minutter assistanse i uken.

Brox tror kommunens tilbud på dette området bør ses nærmere på.

– Kanskje må det gjøres en endring av praksis i kommunen. I fjor ble jeg gjort kjent med noen som hadde flyttet til Trondheim fra Fredrikstad, og deres erfaring var at de fikk et betydelig dårligere tilbud her i kommunen når det gjelder BPA.

Også hvordan Trondheim kommune forvalter ressursene på dette området er viktig for Brox.

– Dette handler jo også om ressursbruken til kommunen. Å bruke ressurser for å yte en tjeneste på tolv minutter er kanskje ikke god forvaltning av de pengene vi har tilgjengelig. Det er mulig dette kan gjøres på en bedre måte.

Nasjonale retningslinjer

Helge Garåsen, kommunaldirektør i Trondheim kommune, vil ikke kommentere denne saken spesifikt, men sier at alle saker skal behandles på en god og saklig måte.

– For meg er det umulig å kommentere enkeltsaker uten å ha satt meg godt inn i de. Det jeg kan si er at det i alle saker skal gjøres individuelle vurderinger. Så har jeg fått med meg at det skal stilles spørsmål om saken til Sødahl Utne i formannskapet på tirsdag. Svaret på dette spørsmålet vil nok komme den 8. mars.

Garåsen kan fortelle at Trondheim kommune forholder seg til et sett med nasjonale retningslinjer. Retningslinjene sier at man må være under 67 år og ha behov for mer 32 timer med praktisk bistand i uken om man skal ha rett på BPA.

– I tillegg til de nasjonale retningslinjene har vi også noen lokale retningslinjer som kommunen har utarbeidet. Disse er med å bestemme hvem som har rett på BPA. Vi har flere brukere som er under det nasjonale kravet på 32 timer.

Hvordan Sødahl Utne fordeler den hjelpen hun har fått tildelt skal bestemmes i samråd mellom kommunen og henne forteller Garåsen.

– Man tar selvsagt hensyn til hva brukeren ønsker, men også hva som er mest hensiktsmessig for kommunen.

Alt i én maskin

Sødahl Utne synes det er bra at saken nå skal tas opp i formannskapet.

– Det er bra det stilles spørsmål ved tildelingsordningen av BPA i Trondheim kommune, og selvsagt også hvordan min egen sak er blitt behandlet av kommunen. Jeg kjenner flere som har fått avslag på BPA. For meg virker tildelingsordningen til Trondheim kommune noe bakstreversk.

Assistansen på de tolv minuttene som Sødahl Utne har fått tildelt er ennå ikke iverksatt. Hun skal få fem minutter med klesvask hver uke, og de syv minuttene som er satt av til vask samles opp, slik at det gjennomføres en husvask hver sjette uke.

– Jeg har ikke hatt besøk av noen ennå. Jeg synes tilbudet uansett er dårlig. Å kun bruke fem minutter på klesvask i uken går ikke. Jeg får jo ikke muligheten til å sortere klærne en gang, alt må vaskes i én maskin, sier Sørdahl Utne

Kommunaldirektør i Trondheim kommune Helge Garåsen sier at alle saker skal behandles på en god og saklig måte, og at individuelle vurderinger gjøres. Foto: Morten Antonsen
Ida Sødahl Utne er blind og har klaget på Trondheim kommunes avslag til brukerstyrt personlig assistent. Hun er fornøyd med at saken nå skal opp i formannskapet. Foto: Morten Antonsen