I helga gikk Høyre i Nord-Trøndelag inn for å forby hijab i grunnskolen, etter et forslag fra Høyres kvinneforum. Også i Sør-Trøndelag Høyre kom forslaget opp i helga, formelt presentert av senior-Høyre, men ble avvist.

- Årsmøtet vårt avviste å ta opp saken. Hos oss var det ikke behov for å ta denne diskusjonen, sier fylkesleder Yngve Brox.

- Turte ikke ta debatten

Det er ikke hans partifelle, Guro Angell Gimse, enig i.

- Jeg synes det er merkelig at partiet ikke turte ta diskusjonen og er skuffet over det. Det er en vanskelig diskusjon, men desto viktigere å tørre å gå inn i den, sier Gimse.

Hun har vært prosjektleder i Konfliktrådet for prosjektet «et spørsmål om ære» – og det har gjort henne overbevist om at hijabforbud er nødvendig.

- Jeg er ikke imot at voksne kvinner bruker hijab. Men en åtte år gammel jente skal ikke bruke hijab, hun har ikke noe valg selv. Problemet med hijabforslaget fra Nord-Trøndelag, som jeg likevel støtter, er at det høres ut som det bare handler om hijab. Det handler om så mye mer: En innskrenking av unge jenters frihet. Hvordan møter man at jenter ikke får delta på svømming, på skoleturer, i gymmen, få seg norsk kjæreste, velge utdanning selv?

- Men er det ikke bare et skaut?

- Nei, det er ikke bare et skaut. Det representerer en ufrihet som jenter ikke skal pålegges. Hva de velger selv som voksne er en annen sak. Dette er ofte jenter som ikke tør å si sine foreldre imot. Hvor går grensa vår for å være «raus» med innvandrermiljøene og dermed tillate at jenters frihet innskrenkes på denne måten?

- Men samtidig er det lite Høyre over et slikt forbud?

- Ja, fordi det handler om å blande seg om hva som skjer i familien. Jeg ser den. Det er ikke uproblematisk. Men hvem er det som trenger støtten i dette om ikke de unge jentene som blir tvunget til å leve ufrie liv? Disse jentene utsettes for et stort press og jeg vet hva jeg snakker om.

Angell Gimse vil jobbe for at et bredere forslag, om flere aspekter knyttet til jenters ufrihet, kan bli vedtatt på landsmøtet. Hun vil også ta det opp i Høyres kvinneforum sentralt, der hun sitter i styret.

Ingen jubel på toppen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er både skoleminister, og leder programkomiteen i Høyre. I en kommentar til Adresseavisen sier han at han i utgangspunktet mener det bør være tilstrekkelig at bruk av religiøse plagg og symboler reguleres lokalt på hver enkelt skole. Ordensreglementet skal nettopp være et redskap for å regulere lokalt hvordan den enkelte skoleeier og skole ønsker å ha det hos seg.

Han avviser imidlertid ikke at Gimse og Nord-Trøndelag Høyre kan få gjennomslag:

- Dette en debatt jeg ønsker velkommen i Høyres programprosess. Det er en sak som reiser mange interessante prinsipielle spørsmål. Her er det snakk om en balansegang opp mot religionsfrihet og foreldreretten, og et eventuelt forbud av hijab kan lett føre til forbud også mot andre religiøse symboler. Derfor er det viktig å ha en grundig debatt om dette, sier Røe Isaksen og understreker at han er mot sosial kontroll og seksualisering av barn.

- Derfor er det bra at plagg som dekker ansiktet, som niqab, ikke er tillatt i skolen.

-Vil bli avvist

Brox sier at han er overbevist om at resolusjonen blir avvist på landsmøtet.

- Det blir feil ende å starte en integreringsdiskusjon med å forby klesplagg, mener Brox – og framholder at det er stor forskjell på skaut og heldekkende hodeplagg – nicab.

- Er det mer aktuelt å forby heldekkende plagg?

- Da er diskusjonen knyttet til arbeidslivet hvor det skal være mulig å identifisere mennesker. Heller ikke når det gjelder dette, tror jeg utgangspunktet er å forby noe. Innvandrermiljøene bør ta diskusjon på hvor sært det er lurt å kle seg, men dette er ikke noe vi kan diktere med lov.