- Mannen har fått et forelegg for brudd på den gamle straffelovens paragraf 200, for å ha foretatt seksuell handling med noen som ikke har samtykket til det. Det er snakk om én fornærmet, sier politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Brannlederen fikk forkynt forelegget på 12 500 kroner på mandag. Et slikt forelegg innebærer at mannen har status som siktet. I tillegg havner lovbruddet på brannlederens rulleblad – hvis reaksjonen blir stående.

Den tidligere brannlederen sier til Adresseavisen at han ikke vil vedta forelegget. Han kjenner seg ikke igjen i påstandene om straffbare forhold som har kommet frem.

- Glad kolleger anmeldte

En av brigadene i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) var på en sosial fagtur i Polen i mars i fjor. Det var da de fysiske seksuelle handlingene skal ha skjedd. Seks måneder senere ble brannlederen anmeldt til politiet for gjentatt fysisk beføling av grov karakter uten samtykke av to kvinnelige brannkonstabler. Brannlederen var en av flere som i etterkant ble innkalt til politiavhør om saken. Han erkjente ikke straffskyld, opplyser Momyr.

Politiadvokat Charlotte Aspehaug ved Trøndelag politidistrikt har gjort en påtalemessig avgjørelse av saken.

- Det har vært et relevant moment i forbindelse med straffeutmålingen at dette gjelder en sak hvor det er overordnet og en underordnet ansatt, sier hun.

Den fornærmede kvinnen i saken har følgende kommentar:

- Når brannsjefen ikke ønsket å bruke politiet, som er vår faginstans til å håndtere straffbare forhold, så er jeg glad for at mine kolleger anmeldte forholdet, sier hun.

Da saken ble anmeldt, gjaldt forholdet to kvinnelige brannkonstabler som begge mente at de hadde blitt utsatt for uønsket seksuell handling.

- En av de fornærmede ønsket ikke å gå videre med saken, forklarer tillitsvalgt i Trøndelag brann- og redningstjeneste, Lars Eirik Lunde.

LES MER (PLUSS): - Snakker med kolleger på en annen måte enn tidligere

- Burde gjort bedre jobb

Han er fornøyd med utfallet av anmeldelsen.

- Vi ønsket at fagfolk skulle vurdere straffbarheten i det som skjedde på turen. Resultatet viser at vi gjorde det rette, sier han.

Han mener at brannsjefen burde ha anmeldt forholdet, og er ikke fornøyd med håndteringen av personalsaken.

- Han burde ha gjort en bedre jobb. Vi føler at ledelsen har tatt mer hensyn til den andre parten. Det har dessverre vært dårlig med støtte til de fornærmede i denne perioden, sier Lunde.

Ifølge Lunde kreves det plettfri vandel når man blir ansatt ved TBRT.

- Hva skjer dersom en ansatt får noe på rullebladet etter at han har begynt i jobben? Det synes jeg er viktig at vi finner ut av. Men vi må skille mellom fartsbot og seksuell trakassering av en underordnet ansatt, understreker Lunde.

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i Trøndelag brann- og redningstjeneste ble mandag orientert om forelegget. Han ønsker ikke å kommentere saken inngående. Han ønsker heller ikke å kommentere kritikken fra tillitsvalgt Lunde.

- Får dette ytterligere konsekvenser for brannlederen når det gjelder arbeidsforholdet hos dere?

- Jeg har ikke sett dokumentene og kan derfor ikke vurdere det. Jeg mener det er for tidlig å si noe om det fordi saken ikke er avgjort. Per i dag endrer det ikke planen min, og jeg kommer ikke til å gjøre noe annerledes akkurat nå, sier Mæhlumsveen.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik har sagt til Adresseavisen at mye må gjøres innen mannsdominerte yrker for å unngå seksuell trakassering.

Ber om vandelsattest

Tillitsvalgt stiller spørsmål med hva som skjer hvis en ansatt får et forhold som dette på rullebladet.

- Vi etterspør vandelsattest til alle ansatte. Saken er ennå ikke ferdig behandlet, så jeg har ikke tenkt å uttale meg om det, sier Mæhlumsveen.

- Hva mener du at denne saken gjør med omdømmet til brannvesenet?

- Andre får vurdere omdømmet. Men det er klart at jeg kunne tenkt meg å være foruten denne saken, sier brannsjefen.

- Hvordan tar dere vare på den fornærmede?

- Vi prøver så godt vi kan. Jeg ønsker ikke å utbrodere det, sier brannsjefen.

- Ser du annerledes på at dere ikke valgte å anmelde saken nå som det foreligger et forelegg?

- Som arbeidsgiver vurderte vi det slik at vi ikke skulle anmelde. Jeg står fast ved den avgjørelsen.

Kan bli sivil rettssak

I etterkant av degraderingen saksøkte den siktede brannlederen sin egen arbeidsgiver. Det er berammet meklingsmøte i den sivile saken 11. mai.

- Det er ikke sikkert saken blir avgjort under meklingsmøtet, men det kan være en fornuftig tilnærming til saken. Vi får se hva møtet ender med. Det kan være at det blir en sivil rettssak, sier Mæhlumsveen.

Styreleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste, Trond Singsaas, understreker at det er brannsjefen som har personalansvar og som håndterer personalsaker.

- Brannsjefen kan rådføre seg med styreleder, og jeg gir råd tilbake, men ikke i offentligheten, sier Singsaas, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

LES MER (PLUSS): Politianmeldt brannleder saksøker Trøndelag brann- og redningstjeneste

- Vil ikke vedta forelegget

Den tidligere brannlederen varsler at han vil ta saken til retten fordi han mener politiet ikke har tatt hensyn til hans forklaring.

- Denne saken er lei for alle involverte. Det er beklagelig at min opptreden oppfattes som klanderverdig. Dette kan jeg akseptere og forstå. Men det som er uakseptabelt er at det kan forstås som at jeg har tråkket over grensene til lovbrudd. Dette må jeg selvsagt bestride, fordi det er urettferdig og uriktig, sier den tidligere brannlederen ved Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Han er misfornøyd med både politiet og sin egen arbeidsgivers håndtering av saken, og mener den kun er basert på forklaringen til den ene fornærmede personen i saken.

- Vil du vedta forelegget?

- Jeg vil ikke vedta forelegget fordi jeg kjenner meg ikke igjen i påstandene som er fremmet. Jeg er overrasket over at min og andre vitners forklaring tilsynelatende ikke er tatt med i vurderingen politiet har gjort. Jeg har verken utført eller satt meg i en situasjon der det kan oppfattes at jeg har begått straffbare forhold, sier han.

Går rettens vei

- Hva er din reaksjon på avgjørelsen til påtalemyndigheten?

- Jeg kjenner meg ikke igjen i alvorlighetsgraden i forklaringen. Jeg vil derfor naturlig nok prøve saken for retten, sier han.

- Har du en kommentar til at det trengs plettfritt vandel for å få jobb i TBRT og at denne saken kan komme på rullebladet?

- Ja, selvsagt skal ansatte i brann- og redningstjenesten ha plettfri vandel. Jeg forholder meg til at jeg definitivt ikke har begått noen lovbrudd, slik jeg har hevdet hele tiden, sier han.

- Hvilket utfall håper du at meklingsmøtet i den sivile saken skal få?

- Jeg ønsker at utfallet av disse sakene skal stå i forhold til hva som skjedde. Det vil igjen vise at jeg på ingen måte har begått straffbare handlinger, sier han.

Fornærmede ønsker ikke å kommentere den tidligere brannlederens forklaring.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.