- Som ung muslim med hijab er det ikke alle som ser meg som et uttrykk for feminisme. Tvert imot ser de sjalet og tenker at det er først når jeg tar sjalet av, at jeg kan begynne å snakke om kvinners rettigheter og krav om likestilling. Men jeg mener at mine valg er uttrykk for min personlige frihet, sier Almanea.

- Vi har ikke kjempet ferdig kampen for kvinners rettigheter. Ta et skritt utenfor Norge, så blir kvinner behandlet annerledes.

Sangen spisset budskapet

Til tross for en sterk appell, ble budskapet til Fatima Almanea ytterligere spisset da musikeren Rasmus Rohde introduserte henne med sangen han har laget som et direkte tilsvar til Hans Rotmos låt «Svarte telt» som kom ut i fjor.

SE FREMFØRELSEN AV SANGE HER: - Dette kan jeg få til - bedre

Fatima Almanea tok kraftig til motmæle mot Rotmos holdninger og fremmedfrykt. Hun fikk mye støtte, men også kritikk, trusler og hets etter å ha gått inn i diskusjonen.

- Det var en kraftfull beslutning Rasmus Rohde tok da han bestemte seg for å fremføre denne sangen og introdusere Fatima Almanea som hovedtaler på kvinnedagen, sier Aud Steinsbekk, som hadde regien under 8. mars-markeringen på Torvet i Trondheim.

- Jeg ble blåst av banen. Dette er stort, sier Fatima Almanea om introduksjonen.

Relasjonen mellom Rohde og Rotmo

Rasmus Rohde er kjent som låtskriver og frontfigur i Rasmus & Verdens Beste Band. Hans Rotmo er mangeårig samboer med Rasmus Rohdes mor. Rohde har valgt å ikke mene noe offentlig om Rotmos holdninger. Nå har et år gått og han har tenkt seg om. Før han introduserte hovedtaler Fatima Almanea fra scenen, sa Rasmus Rohde:

- For et år siden var det slik at en relativt kjent trøndersk, veldig dyktig, visesanger skrev mange rare låter om forskjellige ting. Og Fatima skrev noe veldig fornuftig om det, synes jeg. Så var det noen som ringte til meg og lurte på hva jeg syntes om det. Og jeg tenkte: «Hva skal jeg synes om dette her, da? Jeg kan ikke synes noe om det. Nei.» Men så satt jeg der og syntes ingenting, veldig lenge. Helt til jeg hørte på noen av disse sangene. Og da tenkte jeg: «Bætter dø. Det der kan jo jeg og få til. Bedre!»

«Jeg er loppa du snakker om»

Hans Rotmo satte sinnene i kok da han i 2014 ga ut låten «Svarte telt».

Der finner vi tekstlinjer som «Asylsøkeran kryr som loppa og lus / og bur i forsamlingshus / Der det va dans, musikk og ville fan / er det bønnestund fem gong fer da'n» og «Dem sei det ska bli moské her om ei tid / men fan itj på tomta mi / Så sei dem skolen ska få eget bønnerom / Koss går det an å bli så dum?»

«Jeg er loppa du snakker om, jeg er lusa», svarte Fatima, «Jeg er forurensingen du advarer mot, jeg er avviket», skrev hun i fjor i et blogginnlegg som fikk nasjonal oppmerksomhet.

Styrke i stemmen

Fatima Almanea holdt en bred tale, der hun også snakket også om netthets. - Min styrke ligger i røsta mi, noe som nettrollene aldri skal få kvele.

Hun tok opp utfordringene med flyktningestrømmen og takket samfunnet hun har vokst opp i.

- Min historie er ingen selvfølge. Alle mennesker som har anerkjent ressursene, kvalitetene og verdiene jeg har representert, har en del av æren for at jeg står her i dag og er den jeg er, sa Almanea.

Rasmus Rohde har ikke ønsket å kommentere saken eller sangen utover det som kommer fram i teksten. Hans Rotmo har ikke svart Adresseavisen på henvendelser via telefon og sms.

For øvrig holdt Berit Waal i Bestemødre for fred, og Mona Berger i Fellesorganisasjonen appeller. Aud Steinsbekk anslår at det var 1500 mennesker på Torvet og at 1100 gikk i toget.

Rasmus Rohde slår tilbake mot Hans Rotmos fremmedfrykt. Han opptrådte under årets kvinnedagsarrangement. Foto: Frank Lervik