Innehaver av butikken, Magne Meland, kan ikke si seg annet enn fornøyd. Han håper på flere militærøvelser og ønsker norske og utenlandske styrker velkommen.

Forsvaret har selv regnet ut at Cold Response, som pågår fra 19. februar til 22. mars, gir en økt omsetning for næringslivet i Nord-Trøndelag på mellom 70 og 100 millioner kroner. Selve feltøvelsen varte fra 2. til 9. mars. Forsvaret oppfordret butikker og bensinstasjoner i området til å utvide åpningstidene på kveldstid.

I alt deltar 15 000 mann fra 14 land, og mange av disse avlegger butikker, kiosker, bensinstasjoner og diverse spisesteder hyppige besøk.

Salget til værs

Det var først og fremst under feltøvelsen at omsetningen til Joker på Sprova spratt i været.

– I forrige uke omsatte vi for over 500 000 kroner, mot 200 000 kroner på en normaluke, sier Meland.

Han søkte kommunen og fikk holde åpent på søndag, det gjaldt også hamburgerteltet han og kokken Johannes Hatlegjerde har rigget opp ved butikken. Salget av kalveburgere til 130 kroner går strykende.

- Kortreist mat, forteller Hatlegjerde. Kjøttet kommer fra lokalt storfe, som slaktes på Sveberg i Malvik.

Amerikanske kioskvarer

Flertallet av kundene under øvelsen er norske og amerikanske soldater, og en og annen svenske. Ifølge Meland foretrekker soldatene amerikanske sigaretter, potetgull og tyggegummi.

- Også da det var militærøvelse her sist, for om lag ti år siden, gikk omsetningen i været. De militære har et litt annet kjøpemønster enn våre faste kunder. Det går mye i kioskvarer, som vi tjener godt på, sier Meland.

- Soldatene bruker mye penger, og de er veldig trivelige, legger Meland til. Butikken har vært i familiens eie i 121 år, og selv har han drevet den i 22 år.

Liker action

Butikkmedarbeider Roy Oskar Halvorsen synes det er artig med litt action. Han regner med at det blir et antiklimaks når øvelsen er over og soldatene reiser hjem.

Butikken ligger ved riksvei 17. Jordet har Meland fått brøytet til parkeringsplass for militære kjøretøy. Og der landet kong Harald i helikopter mandag ettermiddag da han besøkte Cold Response. Det trakk ekstra mange kunder.

Fornøyd: Innehaveren av Joker på Sprova, Magne Meland, er strålende fornøyd med at militærøvelsen Cold Response fører til økt omsetning. Foto: RICHARD SAGEN
Kjøpesterke: Soldater som deltar under Cold Response, legger igjen store beløp i butikker og på bensinstasjoner. Næringslivet gnir seg i hendene. Foto: RICHARD SAGEN
Kongebesøk: Helikopteret med kongen lander på Sprova. I likhet med soldatene følger grillkokk Johannes Hatlegjerde spent med. Foto: RICHARD SAGEN