- Det er veldig rart at man i 2016 kan ha en konferanse blottet for kvinnelige foredragsholdere, sier regiondirektør for Sør-Trøndelag Vigdis Harsvik i Innovasjon Norge. Hun mener at denne konferansen bare er en av flere som er for dårlige til å inkludere kvinner på talerlisten.

17. mars arrangerer revisjons- og rådgivningskonsernet BDO konferansen «Vinnerskaller» i Trondheim. Konferansen skal være for ledere som ønsker å snu motgang til seier, og lære seg å holde unge gründeres motivasjon oppe.

- Jeg tenker at man ikke er med i tiden. At det overhodet ikke reflekterer idrettslivet eller næringslivet, sier Harsvik.

Da konseptet Vinnerskaller ble arrangert i 2014 var det kun to kvinner blant de 36 talerne. Kun i Gjøvik deltok kvinner, da med ordfører Anita Ihle Steen i Ringsaker kommune og langrennsløper Ingvild Flugstad Østberg.

- Det finnes vinnerskaller innenfor næringslivet og idretten som er kvinner. I flere idretter har kvinner gått foran i verden for å være vinnerskaller. Ja, mer enn mennene. Bare se på de norske håndball- og skijentene, sier Harsvik.

- Trenger mangfold for å skape suksess

Harsvik etterspør en forståelse for at mangfold er nødvendig for å kunne snu en bedrift til suksess, slik konferansen skal lære vekk.

- Det finnes lister med kvinner som stiller opp på denne typen konferanser, og det finnes kvinnenettverk med mye dyktige folk. Istedenfor å ringe den første og beste kunne denne konferansen prøvd å kontakte noen nye.

- Generelt kan jeg si at i enkelte bransjer er det vanskeligere å få kvinnelige foredragsholdere, og tilfeldigheter kan ha gjort at ingen kvinner kunne delta, sier administrerende direktør Berit Rian i Næringslivsforeningen i Trondheimsregionen.

Hun ønsker ikke å uttale seg spesifikt om konferansen, men sier at deres forretningsnettverk for kvinnelige ledere, med 650 medlemmer, kan hjelpe konferanser som Vinnerskaller.

LES MER (PLUSS): Politidirektoratet mener kvinneandelen er for lav

Ikke vanskelig hvis en prøver

Gøril Forbord arrangerer innovasjonskonferansen Technoport for tredje gang. Hun forteller at de det første året ikke var bevisst på kjønnsfordelingen, men at de på kort tid økte antallet kvinner til 20 prosent uten store problemer.

- Å skape mangfold blant foredragsholderne er ikke bare å få flere kvinner. Vi ser aktivt etter en variert miks hos våre innledere, sier Forbord som nå har en tredjedel kvinner i ulike roller på scenen.

- Hvor vanskelig er det i dag å få kvinner til å stille opp?

- Nei, er du gal, utbryter Forbord, som sier at det ikke skal være et problem å finne kvinnelige foredragsholdere.

- Selv om det norske arbeidslivet er relativt kjønnsdelt er det ikke uoverkommelig å finne gode kandidater i de fleste bransjer.

- Vi har blitt ekstra oppmerksomme nå

- Vi holder foredrag som oftest innenfor faglige felt. Det er stort sett interne personer som holder disse foredragene, sier regionleder Stig Wærnes i BDO. Han legger til at de har en sponsoravtale med herrelandslaget i langrenn som gjør det naturlig at fordelingen ble slik denne gang.

Han forteller at konferansen hadde satt tre hovedinnledere: skiløper Martin Johnsrud Sundby på grunn av en sponsoravtale, administrerende direktør Trond-Morten Lindberg hos BDO, og Salmars konsernsjef Leif Inge Nordhammer.

- Hva har dere konkret gjort for å få tak i kvinner?

- De som står bak Vinnerskaller, som markedssjef Kristine Skeie, er bevisst dette. Det er ikke alle som kan delta på bestemte datoer, sier Wærnes. Han forteller at de har prøvd, men ingen av de spurte kvinnene kunne stille opp på akkurat dette tidspunktet.

LES  MER (PLUSS): Stig Wærnes holder orden på tallene

Har ikke hatt retningslinjer

Markedssjef Kristine Skeie i BDO forteller at de har en avtale med herrelandslaget i langrenn og privatavtaler med langrennsløperne Ingvild Flugstad Østberg og Martin Johnsrud Sundby. Det gjør at idrettsprofilene i stor grad har vært menn, og at Sundby har vært mest brukte på arrangement for eksterne.

- Vi har ikke vært nok observante på kvinnelig representasjon fra næringslivet i programmene. Det er ofte man går flere runder få tak i foredragsholdere fra næringslivssiden. Jeg har ikke noen forklaring eller grunn. Jeg vet ikke hvem regionskontorene har vært i kontakt med, sier Skeie om at det i 2014 kun var to kvinner blant de 36 foredragsholderne.

- Vi har ikke vært opptatt nok av å sikre kjønnsbalansen i programmene våre. Vi ønsker kvinner representert, men har ikke til nå hatt retningslinjer for dette. Oversikten viser at det er flest menn, og det kan vi ta med selvkritikk på. Det handler ikke om at kvinner ikke er flinke nok.

- Vil du som markedssjef gi nye føringer for å trekke til dere flere kvinner?

- Vi kommer til å prøve hardere å få tak i kvinner til de tre neste konferansene i år, og vi kommer til å følge dette opp internt. Reaksjonene inspirerer oss til at vi skal gi mer trøkk i å få inn flere kvinnelige næringslivsledere.

Tilfeldig: Regionleder Stig Wærnes i BDO forteller at kun tilfeldigheter gjorde at bare menn skal holde foredrag. Foto: jens petter søraa
Enkelt å finne kvinner: Leder av Technoport, Gøril Forbord, mener det kun trengs en bevisst holdning for å få kvinner på talerstolen. Foto: Martin Gundersen