Barnevernsrapporteringen for andre halvår av 2015 viser at kommunene i Sør-Trøndelag har tilsynsansvar for i alt 495 barn som bor i fosterhjem.

Hele 33 prosent av dem, det vil si 163 barn, får ikke tilsynsbesøkene de har krav på.

- Det er stor grunn til å være bekymret over situasjonen, for vi har sett at det har vært sånn over flere år, sier assisterende utdanningsdirektør Jostein Magne Krutvik hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag til Adresseavisen.

Får ikke besøk

Kommunene har også oppfølgingsansvar for i alt 641 barn som bor i fosterhjem. 77 av fosterbarna får ikke de besøk av omsorgskommunen som de etter loven har krav på.

Disse besøkene skal sikre at barna får nødvendig omsorg, skole- og opplæringstilbud, nødvendig helsehjelp og at fosterhjemsplasseringen for øvrig fungerer etter sitt formål. Mange barn i fosterhjem sliter for eksempel med psykiske helseproblemer og utfordringer i sin skolegang.

- Dette er unger som det offentlige har tatt over omsorgen for og som bor utenfor heimen sin i et fosterhjem. Da er det viktig at de blir fulgt opp med tilsyn, slik at vi sikrer at ungene har det bra. Dette er en rettighet ungene har i lovverket fordi det vurderes som viktig, sier Krutvik.

Han har ikke kunnskap om hva manglende tilsyn og besøk har fått av konsekvenser for barna.

Følger opp

- Den kommunen som har overtatt omsorgen skal være på besøk i fosterheimen fire ganger i året, så de er ikke overlatt helt til seg selv, selv om de ikke får tilsyn. Men det er likevel viktig at et lovpålagt tilsyn blir gjennomført for å sikre at ungene har det bra, og for at de kan ta opp ting de opplever som utfordrende.

- Hva gjør Fylkesmannen med dette?

- Dette er et område vi har satt tyngde på å følge opp med de kommunene som kommer dårligst ut. I noen tilfeller sender vi brev og ber om konkret tilbakemelding fra kommunen. Andre ganger ber vi om møter med rådmannen for å høre hvordan de kan løse dette.

- Du sier det har vært sånn over flere år, så da er vel ikke denne oppfølgingen god nok?

- Det Fylkesmannen kan gjøre er å være tett på kommunen. Så ser vi det er noen kommuner som får det til bedre enn andre, og da prøver vi å ha samlinger hvor kommunene kan lære av dem som gjør det best, sier Krutvik.

Ny organisering

Før var det barneverntjenesten som hadde ansvar for tilsyn med fosterbarna. Nå er det kommunene, og de kan være mer fleksible på hvordan de løser denne oppgaven.

- Har denne endringen gjort tilsynet bedre eller dårligere?

- Situasjonen er status quo. Det er veldig få kommuner som har gjort organisatoriske grep, så i mange kommuner ligger oppgaven fortsatt hos barnevern-tjenesten i kommunen.

- Kan det gjøres endringer i lov eller regelverk som sikrer et bedre tilsyn?

- Nei, jeg ser ikke noen umiddelbar løsning, men tilsynet av fosterbarna må løftes opp og det må understrekes hvor viktig det er. Så må vi tro at kommunene kan gjøre nødvendige grep, sier Jostein Magne Krutvik.