Sebastian Johansen Perreau (19) fra Hommelvik mistet storebroren Rolf Christopher (25) på Utøya 22. juli. Selv klarte han å flykte fra massedrapsmannen ved å hive seg i båten «Reiulf».

I etterkant har Sebastian blant annet engasjert seg i den lokale støttegruppa for Sør-Trøndelag.

– Jeg vil følge med rettssaken. Jeg vurderer å dra nedover noen av dagene. Jeg er spent på hva som blir resultatet av saken, sier han til Adresseavisen.

- Vil være tungt for mange

I dag starter den sivile saken om terrordømte Anders Behring Breiviks (37) soningsforhold. Han mener det er brudd på menneskerettighetene, og mener spesielt Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham er kritikkverdig.

Johansen Perreau mener det er prinsipielt riktig at dersom Breivik er misfornøyd med noe i fengselet, så skal han ha mulighet til å si fra om det.

– Det kan ikke være noe forskjellsbehandling. Rettsstaten Norge må ta mine ord like mye på alvor som hans. Vi lever i et demokrati, og da får han lov til å klage på sine soningsforhold, sier han, men legger til:

– Men jeg forstår at for mange virker det spesielt, og det er også tungt for veldig mange at han saksøker staten. At han tør å gjøre det etter det han gjorde, sier han.

Utøya-overlevende Maria Olsen (21) og Emma A. Christensen (21) orker ikke bruke energi på det som skjer i Skien fengsel. De tror Breivik taper rettssaken. (krever innlogging)

- Et skritt videre

For 19-åringen vil denne rettssaken fungere som en del av bearbeidelsen av traumene.

– Det blir en realitet. Det blir tøft å se bilder av ham og lese navnet hans, men for meg blir dette ett skritt videre. Det er bra for meg at jeg tør å se ham igjen. For andre vil det føles som et avbrudd i bearbeidelsen. Det vil være sårt, sier han.

– Tror du det er fare for at han kan spre propaganda mens han er i rettssalen?

– Jeg har stor tillit til at rettssystemet i Norge takler dette. Det samme gjelder soningsforholdene. Jeg stoler på at staten finner ut hvordan de kan gjennomføre soningen på best mulig måte, sier han.

Randi Johansen Perreau, mamma til både Sebastian og Rolf Christopher, synes det er vanskelig å forholde seg til denne sivile rettssaken.

– Han har gjort et for stort lovbrudd til å bli behandlet på lik måte som andre. Rettssystemet i Norge har ingen klare rammer for det ekstreme, sier hun.

- Rippper opp i sår

Hun understreker at hun mener massedrapsmannen skal bli behandlet med respekt i fengselet, men hun synes ikke det er nødvendig at han får komme til orde i en rettssal.

Under straffesaken i 2012 var Johansen Perreau til stede i rettssalen i Oslo. Nå har hun ikke behov for å være til stede.

– Forrige gang handlet det om ofrene, men nå er det ham det er fokus på, mener hun.

Å skjerme seg fullstendig de kommende dagene vil være umulig tror Johansen Perreau, og noe av rettssaken vil hun selv følge med på.

– Han er for evig linket til mitt liv, men jeg vil ikke bruke for mye tid på ham. Det ripper opp i for mange sår, sier hun.

For henne er det viktig at rettsstaten Norge svarer med verdighet.

– Vi skal oppføre oss, selv om han ikke har gjort det. Han har ødelagt så mange liv, både de han tok og de som er etterlatt, berørt og overlevende. Det kjenner jeg på hver dag. Jeg har én sønn som kom hjem, og én som ikke gjorde det, sier Perreau.

LES OGSÅ: Gymsalen i Skien fengsel blir Norges sikreste rettssal

- Streber etter å bli avskydd

Arne Emil Okkenhaug, pappa til Emil Okkenhaug (15) fra Levanger som ble drept på Utøya, har brukt å skru ned volumet på tv-en når det kommer saker som angår Breiviks sak mot staten.

– Jeg får med meg litt av det som skjer, men jeg velger å ikke bruke ressurser på dette. Det er vanskelig å vite hva som rører seg i hodet til en mann som dreper barn, men jeg blir forundret over denne rettssaken, sier Okkenhaug.

Han tror Breivik søker oppmerksomhet ved å saksøke staten.

– Jeg leste nylig at mennesker streber etter å bli elsket. Hvis man ikke blir det, så streber man etter å bli beundret. Hvis man ikke blir beundret, så streber man etter å bli fryktet. Dersom man ikke blir fryktet, så vil man bli avvist, og hvis man ikke blir avvist, så streber man etter å bli avskydd. Det har slått meg at barnemorderen hører hjemme i den siste kategorien, sier Okkenhaug.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Randi Johansen Perreau mistet én sønn på Utøya, men fikk også oppleve at én sønn overlevde og kom tilbake. Hun tror ukas rettsak kan rippe opp i mange sår. Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen
Arne Emil Okkenhaug ønsker ikke å bruke tid og ressurser på å følge saken som Breivik har anlagt mot staten. Han mistet sønnen Emil på Utøya. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen