– Manglende tilsyn er et alvorlig brudd på barns rettigheter, sier seniorrådgiver Ane Gjerde hos Barneombudet.

– Vi ser dette i flere deler av landet, og det er noe Barneombudet har vært bekymret for i mange år, fortsetter hun.

Mandag skrev Adresseavisen at 33 prosent av fosterbarna i Sør-Trøndelag ikke får de tilsynsbesøkene de etter loven har krav på, og at det har vært sånn i flere år.

– Når det svikter over så mange år, må man gjøre noe mer. Vi mener at kommunene som begår brudd på fosterbarnas rettigheter over tid må bøtelegges, sier Gjerde.

Kan bøtelegge

Fylkesmannen har i dag en mulighet til å bøtelegge kommuner som ikke utfører lovpålagte oppgaver, men dette gjøres i liten grad.

– Vi må bli enda tydeligere på bøter som virkemiddel. Det må stå helt spesifikt i regelverket at fylkesmannen skal ha mulighet til å bøtelegge kommuner som ikke følger opp fosterbarna, mener Gjerde.

– Det er bra at fylkesmannen er opptatt av veiledning og tett oppfølging av kommunene, men når det ikke virker må man bøtelegge. Bøteleggingen er også et signal til kommunene om at de må gå inn og se på hvorfor barnevernet ikke gjør den jobben de skal gjøre.

Utsatt for tvang

– Vet dere noe om konsekvensen av manglende tilsyn?

– Ja, vi treffer mange barn i fosterhjem. Manglende tilsyn fører til at det kan bo barn i fosterhjem som ikke har det bra og som ikke har noen å si i fra til.

– Hva sliter disse ungene med?

– Vi har truffet barn som er utsatt for tvang, som ikke har noen å si i fra til. Det kan være alt fra begrensninger i internettbruk til det å bli holdt fast og lagt i bakken. Det kan være små og store ting, og veldig mye forskjellig, som for eksempel å savne sine søsken. Det er klart disse barna skal ha noen å si i fra til. Det skal ikke være sånn at de ringer og ringer til barnevernet, uten å få tak i dem.

– Er det også fosterbarn som får alvorlige problem som følge av manglende tilsyn?

– Det kan skje. Vi har for eksempel truffet ei jente som ble utsatt for tvang og ikke hadde noen å si i fra til. Det gjør noe med et mennesker, sier Gjerde.

Flere årsaker

Barneombudet mener det kan være flere årsaker til at det har gått mange år uten at tilsynet er blitt bedre.

– Det kan handle om flere ting. Noen ganger handler det om manglende ressurser og et barnevern som har mye ansvar og oppfølging. Andre ganger kan det være de ikke har tilstrekkelig med folk til å utføre tilsynet, sier seniorrådgiveren.

Før var det barneverntjenesten som hadde ansvar for tilsyn med fosterbarna, men for et par år siden ble dette overført til kommunene. Barneombudet var skeptisk til denne endringen fordi de var usikre på om det ville føre til en reell forbedring for barna.

– Den nye ordningen er ikke evaluert, men tallene fra Sør-Trøndelag tyder på at det ikke er blitt bedre. Det var nettopp dette vi var usikre på. Hvis man først gjør en endring i loven, så må man være sikre på at den gjør tjenesten bedre for barna.

– Kan det gjøres noe annet med lover og regelverk for å bedre situasjonen?

– Vi er blant annet opptatt av myndigheten til å bøtelegge, og at det skal være samme person som besøker barnet. Det er i tillegg viktig at politikerne sørger for at kommunene får mer ressurser til å utføre oppgavene de har. Nå har det kommet en ny fosterhjemsmelding med mange gode forslag, men det følger ikke med penger, og da nytter det lite, sier Ane Gjerde.

- Det er viktig at politikerne sørger for at kommunene får mer ressurser til å utføre oppgavene de har, sier Ane Gjerde, som er seniorrådgiver hos Barneombudet. Hun mener det nytter lite med gode forslag i den ny fosterhjemsmeldingen, hvis det ikke følger med penger. Foto: Barneombudet
Faksimile fra Adresseavisen 14. mars.