Det mener Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen.

Etter flere forhandlingsrunder mellom de tre kommunene har man foreløpig blitt enige om å kalle den nye storkommunen for Innherred dersom den blir realisert. Ordfører og rådmann skal sitte i Levanger.

Les også: Ja fra kystfolket, nei fra fjellbygdene

Bondsk og tregt

Aarebrot er sikker på at både turistnæring og næringslivet for øvrig ville ha tjent stort på å kalle opp den nye kommunen etter det historiske slagstedet.

- Det hadde vært et skikkelig PR-stunt og umiddelbart gjort den nye kommunen til en av de mest kjente i hele landet. Det er også et godt forslag med tanke på at ingen av de aktuelle kommunene hadde blitt forfordelt. Dette er et nytt navn som ingen andre har, mener han.

Aarebrot mener imidlertid at Innherred er et veldig dårlig navnevalg på den nye kommunen, og at det kan bli en historisk tabbe å si nei til Stiklestad.

- Innherred? Hva er det? Det må være et veldig dårlig navn. Navn som Indre Østfold og Innherred virker veldig bondsk og tregt. Dessuten er jo også Inderøy og Steinkjer en del av Innherred.

Aarebrot mener den nye storkommunen også går glipp av en stor mulighet til å profilere seg nasjonalt og internasjonalt når de ikke velger det historiske navnet Stiklestad.

- Dette gjelder ikke bare utenlandsturismen. Trøndelag er i likhet med mange andre avhengig av norsk turisme og besøkende nordmenn. Stiklestad er noe hele landet kjenner til. Her kunne man fått mye gratis. Det hadde vært et veldig klokt navn på den nye kommunen.

Les også: Fortsatt flertall mot kommunesammenslåing

Forhandler på overtid

Mye står og faller på hva Verdal oppnår i forhandlingene om en intensjonsavtale. Mens det ser ut til at Levanger har sikret seg ordfører og rådmannsfunksjonene, har Frosta fått en forsikring om at kommunen beholder samme antall årsverk som før. Foreløpig er ingen ting sagt om hva Verdal skal få.

- Vi er ikke ferdig før alt er ferdig, sier Verdals varaordfører Silje Heggdal Sjøvold.

Et felles kommunestyremøte er nå blitt utsatt til etter påske fordi forhandlingene pågår på overtid. Onsdag kveld møtes forhandlingsdelegasjonene til et siste møte hvor man forhåpentligvis kan enes som et felles forslag. Sakene som gjenstår er blant annet barnehage- og skolestruktur, helse og omsorg, næringsutvikling og lokaldemokrati.

- Det blir fortsatt fullt på rådhuset i Verdal, lover Marit Voll, Senterpartiets gruppeleder i Verdal.

Hun mener det er viktig at Verdal blant annet får ansvaret for næringsutvikling som de er gode på fra før.

- Vi skal bli tydeligere, og videreføre og videreutvikle næringslivet, industriparken og forskningsmiljøet i Verdal i den nye storkommunen.

Etter det Adresseavisen kjenner til har verdalingene forhandlet seg frem til at 90 personer skal ha sin arbeidsplass i det gamle rådhuset på Verdalsøra.

Les også: Verdalingene mest skeptisk

- Ettersom Levanger får den administrative og politiske ledelse har de vært rause med andre plasser til Verdal. Styrken til hver enkelt kommune må bringes inn i den nye. Verdal har vært god på turisme, kultur og næring og det må videreføres og styrkes, understreker Voll.

Dette er allerede avklart:

Den nye storkommunen skal hete Innherred.

Ordfører og rådmannen plasseres i Levanger.

Det nye slagordet blir «Felles livskvalitet og vekst».

Det nye kommunestyret vil ha 41 medlemmer med fire underutvalg.

Frosta skal sikres like mange kommunale arbeidsplasser som i dag.

Bibliotekene blir som i den gamle kommunestrukturen.

Med Stiklestad i førersetet vil Innherred bli motor i trøndersk kulturliv.

Kinoene skal ha felles administrasjon.

Les også: Rissa + Leksvik = Indre Fosen

Bærekraft i 100 år

En av Norges fremste eksperter på kommunestruktur og interkommunalt samarbeid, Geir Vinsand i NIVI Analyse, mener den nye storkommunen på Innherred kan bli bærekraftig i et 100- årsperspektiv.

- Den nye kommunen blir en vekstmotor i regionen, og burde fått en rolle både innenfor helse og videregående skoler Dessuten burde man fått fullt regionalt utviklingsansvar med tanke på det kraftsentrum som ligger i Norges tredje størst industripark i Verdal. Da trenger vi ikke region Trøndelag som en sammenslått fylkeskommune vil føre til.

Vinsand mener dessuten at Stiklestad er det beste navnet utad, men skjønner at man må ta hensyn til alle parter.

- Men å kalle storkommunen for Innherred kan by på navnekanibalisme. Man bruker et litt større navn enn det man er. Det kan føles litt klamt for innbyggerne i Steinkjer og Inderøy som også er en del av Innherred, mener Vinsand.

Verdals ordfører Bjørn Iversen mener det er viktig å få en profil som er offensiv nok og at oppgavene fordeles noenlunde likt mellom partene

- Det må være en balanse dersom man skal selge budskapet om sammenslåing til befolkningen. Jeg håper det siste forhandlingsmøtet kan få frem dette, men balansen er ikke der ennå, fastslår Iversen.

Det skal avholdes folkeavstemning i alle de tre kommunene mandag 23. mai.

Professor Frank Aarebrot. Foto: Hommedal, Marit, SCANPIX
Verdalsdelegasjonen: Senterpartiets gruppeleder Marit Voll (t.v.), ordfører Bjørn Iversen (Ap) og varaordfører Silje Sjøvold (H) under forhandlingsmøtet tirsdag. De ville at den nye kommunen skulle hete Stiklestad, men måtte gi seg i forhandlingene. Nå kjemper de for at viktige funksjoner blir lagt til Verdal. Foto: Erlend Aune