På rettssakens andre dag fikk massemorderen Anders Behring Breivik (37) bruke tre timer på å forklare hvorfor han har saksøkt staten.

Han argumenterte med at han var utsatt for torturlignende forhold og at staten er i ferd med å drepe ham med isolasjon.

Utøya-etterlatte Randi og Sebastian Johansen Perreau har ingen tro på at Breivik vil si unnskyld til AUF og Arbeiderpartiet.

- Fra vondt til verre

Psykolog og seniorforsker ved St. Olavs Hospital, Jim Aage Nøttestad, mener det sentrale spørsmålet man bør stille seg etter Breiviks forklaring, er hva som er årsaken til isolasjonsskadene.

- Hvis han har isolasjonsskader, så bør det reise spørsmål rundt hans psykiske tilstand, og da bør man gjøre en ny undersøkelse av den, sier Nøttestad.

Han ønsker ikke å kommentere hva han mente om Breiviks strafferettslige tilregnelighet i 2012, men mener fagfolk må verifisere skadene og utrede årsakene.

- Denne mannens psykiske helse har det vært strid om lenge. Han fremstår, mildt sagt, noe spesiell, også i dag. Det har gått fra vondt til verre i måten han ser seg selv på, mener Nøttestad.

- Mangler virkelighetsforståelse

Breivik brukte også noe av tiden på å klage over en del mindre alvorlige forhold. Han nevnte kald kaffe, mikrobølgemat og høyttalermeldinger som ikke gjaldt ham.

- Jeg ble tvunget til inntak av Fjordlands billigste produkter. Alle fra Oslo vest vil være enig i at dette er verre enn waterboarding, sa terroristen.

- Etter så mange års isolasjon har jeg begynt å elske Paradise Hotel, et klart tegn på at jeg har blitt alvorlig hjerneskadd, fortsatte massedrapsmannen.

- Det sier noe om mannens manglende realitetsforståelse av egen situasjon dersom han hevder at kald kaffe og mikrobølgeovn er torturmidler, sier Nøttestad.

- Alle kan få hodepine

Han mener Breivik har et godt tilbud i fengselet, og han mener Breivik ikke har forståelse for situasjonen han er i, når han klager på at han ikke får besøk av de han vil skal komme i fengselet.

- At denne mannen skal sitte og diktere hvem som får besøke ham, har ingenting med realiteter å gjøre. Myndighetene har tross alt sikkerhetskrav som de må ta hensyn til, understreker Nøttestad.

Ifølge Breivik har han fått skader som følge av det han mener er groteske soningsforhold, og de gjør at han blir apatisk og sliter med en følelse av meningsløshet.

Han fortalte at han sliter med det han kaller isolasjonshodepine, som gjør det umulig for ham å studere. Han beskrev videre svekket konsentrasjon og minne, problemer med synet og med å skille dager fra hverandre.

- Disse skadene må jo verifiseres av fagfolk. Hodepine kan hven som helst få. Og apati kan være symptom må svært mye annet, sier trondheimspsykologen.

Rettspsykiater Michael Setsaas fra Trondheim har et selvbilde preget av stormannsgalskap.

Så ikke tegn til skader

Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist, som har observert Anders Behring Breivik i fengsel over flere år, sier hun ikke har sett noen tegn til isolasjonsskader. Det kom frem under hennes vitneforklaring i retten i går.

Advokat Øystein Storrvik spurte Rosenqvist om hva hun tenker om Breiviks angivelige ordre fra Odin om å avslutte den sivile ulydigheten.

- Jeg synes det var noe vås. Jeg synes han er ganske dum som tar imot råd fra Odin. Men oppfatter ikke det som noe sykdomstegn, sa hun.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.