- Folk slipper hundene løse her, selv om det er pålagt båndtvang i Trondheim. Hundene løper rundt og gjør fra seg ved gravene og i blomsterbedene. Ansvarlige hundeeiere plukker opp etter seg.

Det sier kirkegårdsleder Kjetil Aa. Han har ansvar for kirkegårdene på Havstein, Ila og Stavne, og har sammen med flere ansatte sett seg lei på oppførselen til flere av hundeeierne som bruker kirkegårdsområdet. Stadig vekk finner de hundebæsj på plenen og i blomsterbedene.

- Det er masse hundebæsj på kirkegården her. Da det var snø i vinter kunne man se brune flekker overalt, sier Aa.

Han sier gartnerne som til daglig jobber med blomstene til slutt «ga opp», etter at de ofte fant hundebæsj i blomsterbedene. Aa forteller at de var så fortvilte at de satte opp lapper, hvor de ba hundeeierne om å respektere dem og jobben de gjorde.

Noen viser fingeren

De ansatte påpeker også at det er båndtvang i Trondheim. Flere hundeeiere lar hunden løpe fritt rundt i området, noe alle ikke er så begeistret for.

- Det er mange eldre folk som går her. De er kanskje litt forsiktige, og tør ikke si fra. Men samtidig er det ikke alltid lett å gå bort og si fra til noen med en stor hund, sier Aa.

De har ofte prøvd å snakke med de hundeeierne det gjelder, men han forteller at de får manglende respekt i retur.

- Det er ingen ydmykhet å finne. Mange er frekke tilbake og nekter å høre etter, noen av dem viser oss fingeren. Det blir utrivelig både for dem som går her, og for oss som jobber her.

Ni feil hundeeiere gjør.

Enkelte kirkegårder

Havstein kirkegård er en av totalt 16 kirkegårder som forvaltes av gravplassforeningen. Leder Trygve Jensen sier at problemene med båndtvang og hundebæsj gjelder enkelte kirkegårder i Trondheim.

- Det er på kirkegårdene i Havstein, Ila, Leira og Stavne at vi opplever dette som et stort problem. Vi forventer også at det vil bli et problem på det nye anlegget på Tiller, sier Jensen.

Han sier det er mindre problemer på kirkegårder i byen og i utkanten, og nevner Bratsberg og Byneset som eksempler.

Avhengige av hjelp

Den nye utvidelsen på Havstein kirkegård er et stort område på rundt 50 mål, og brukes også som turområde og av barn som leker. Jensen sier mange tar kontakt på grunn av problemene med hundeeierne.

- Mange av dem som tar kontakt med oss er sinte, og sier at vi må få stoppet dette. Mange drar jo hit på kvelden, når vi ikke er her. For mange vil det være vanskelig å si fra om båndtvang og hundebæsj til en med en svær rottweiler, sier Jensen.

Han mener Havstein kirkegård er et flott anlegg og han vil at folk skal kunne bruke det. Samtidig er han klar på at de oppholder seg der, må oppføre seg og vise respekt for gravstedet og de som jobber der. Han håper på publikums hjelp.

- Det er ikke så mye vi kan gjøre, det er ingen som kan håndheve det at folk ikke følger båndtvangen eller plukker opp etter hunden sin. Men vi håper at denne saken vil få de det gjelder til å tenke over oppførselen sin. Vi er avhengige av publikums hjelp her, sier Jensen.

Kjenner du disse kirkene i Trondheim? (quiz)

- De må skjemmes

Inger Jauring og hunden Willton går ofte tur i området når de er i Trondheim. Hun mener hundeeierne som ikke plukker opp etter seg bør skamme seg.

- Du kan ha med poser når du går ute med hunden. Jeg mener det inngår i kjøpet av hund at du plukker opp etter den, sier Jauring.

Dette er Norges mest populære hund.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

Havstein kirkegård er full av hundebæsj ifølge kirkeleder Kjetil Aa. Foto: Andreas Dahl Aune
Hundeeier Inger Jauring mener de som ikke plukker opp etter hunden sin bør skamme seg. Foto: Andreas Dahl Aune