1 – 2 prosent av Norges befolkning er cøliakere. De tåler ikke gluten.

- Ved hjelp av en blodprøve vil vi kunne detektere de hvite blodcellene som har ansvaret for at cøliakipasientene blir syke, sier Shuo-Wang Qiao, forsker ved Institutt for Immunologi ved Rikshospitalet.

Cøliaki er en autoimmun sykdom. I autoimmune sykdommer produserer kroppen feilaktig antistoff som angriper kroppens egne friske celler og vev.

Smertefri diagnose

- I blodprøven vil vi finne hukommelses-Tceller. Disse cellene er del av vårt immunsystem. På samme måte som vi har celler som husker vannkopper og influensa er det mulig å finne de som reagerer på gluten. Disse vil vi kunne se uavhengig av om pasienten inntar gluten eller ikke på prøvetidspunktet, sier Qiao.

Dermed vil diagnostisering av sykdommen forenkles og færre vil være nødt til å lide unødig. I dag må det tas en biopsi fra tarmen ved hjelp av gastroskopi for å diagnostisere cøliaki. Dersom det viser seg at denne vevsprøven er betent, er det et tegn på at kroppen ikke tolererer gluten. I forkant av dette må pasienten opprettholde et normalt kosthold med gluten. Dette er svært smertefullt for personer med sykdommen og kan medføre sterke magesmerter, oppkast, diare, utmattethet og en rekke andre symptomer for den syke.

Snart utprøvet

Blodprøven vil kunne ekskludere mange tidlig i en utredning for sykdommen. Forskere ved Institutt for Immunologi ved Rikshospitalet har tatt patent på denne testen. Prinsippet har nå vært utprøvd på 140 mennesker, med og uten cøliaki.

- Vi er nå i en avslutningsfase. Resultatene for blindtesten skal låses opp og vi skal i gang med analyser.

Til nå har instituttet forsket med støtte fra Forskningsrådet. Neste skritt er kommersiell overtakelse.

- I samarbeid med kommersielle krefter skal vi utvikle denne testen og få den ut i markedet. Vi har stor tro på den og vi har internasjonale farmasøytiske selskap som er interessert.

Kan vaksinere mot cøliaki

I og med at forskerne kan se hukommelsescellene og deres mønstre, kan de også i teorien gå inn og manipulere dem. Dermed kan man tenke seg at det kan utvikles en vaksine mot cøliaki.

Det er det lille start-upfirmaet ImmusanT, fra Cambridge, Massachusetts, USA, som i disse dager jobber mot dette målet.

- Målet er å omskolere hukommelsescellene, slik at disse cellene ikke angriper kroppen til cøliakeren, sier Shuo-Wang Qiao.

Forskerne i USA og forskerne ved Institutt for Immunologi ved Rikshospitalet samarbeider. Vaksinen er foreløpig i en utviklingsfase før den skal til klinisk testing.

- Denne vaksinen er ikke ment som en forhåndsvaksine, men som en medisin. En kur for cøliaki, sier Shuo-Wang Qiao.

Glad det forskes på cøliaki

- Vi ser med spenning fram til en enklere diagnostisering, og bidrar i forskningen både med blod og med finansiering, sier leder av Norsk cøliakiforening i Sør-Trøndelag (NCF), Anne Betty Sødal. Foreningen understreker hvor viktig det er å få riktig diagnose og ikke bare starte med et glutenfritt kosthold.

- Vi møter mange udiagnostiserte, som ikke klarer å starte opp igjen med å spise glutenholdig mat, fordi de vet hvilke plager de kommer til å få. Nå vil disse personene få muligheten til å få riktig diagnose, sier Sødal.

NCF er en forening for alle med glutenintoleranse. De gir tilbud om glutenfrie bakekurs, juniortreff, medlemsmøter, faglige foredrag og medlemsblad. Sist lørdag hadde NCF Sør-Trøndelag junior bakekurs med 15 deltagere i alderen 8 til 13 år. Der var det stor glede over å møte andre helt vanlige barn som også har cøliaki.

- Cøliaki er en utfordring det går godt å leve med, men vi blir jo lei av alltid å skulle kreve særbehandling når vi skal spise ute og hos andre. Det er derfor veldig spennende for oss om vi i framtida får mulighet til å benytte piller eller «vaksine» slik at vi ved spesielle anledninger kan spise glutenholdig mat uten å bli syk av det, sier Sødal.

Anne Betty Sødal, leder av Norsk cøliakiforening i Sør-Trøndelag.
Shuo-Wang Qiao, førsteamanuensis ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Rikshospitalet. Foto: Øystein H. Horgmo, UiO, © UiO/Øystein H. Horgmo