Rennebu. - Nei, vi har det bra som vi har det, og vi vil ha det slik. Det fungere greit nok nå. Det er nå min mening. Jeg synes Rennebu kommune er for stor, også jeg da, sier Arne Havdal til Adresseavisen. Han og broren Jon har akkurat satt bilen på verksted og gleder seg til middag på kroa på Berkåk.

De to brødrene er ikke som mange av politikerne i Rennebu, som drømmer om å bli sentrum i en vesentlig større region enn det kommunen med sine drøye 2500 innbyggere har på by på i dag. Rennbyggen vil ha med seg Oppdal og Midtre Gauldal i en ny storkommune. Da kan Berkåk få en nøkkelrolle.

- Hvis vi absolutt måtte ha tatt et valg hvem Rennebu skal slå seg sammen med, ville jeg ha valgt Midtre Gauldal. Oppdal har vi ikke noe tro på. De føler seg for store. Dem er «stæst og bæst», fortsetter Arne Havdal. Broren Jon er enig i at oppdalingene er storebroren som ikke alltid har stelt like bra med lillebror Rennebu. Brødrene understreker at de som sauebønder har vært borti mange oppdalinger.

- Vi har hatt mange avløsere derfra - og det har vært litt av hvert. Ja, vi sier det vi mener. Det er nå sånn med oss da.

Går sakte mot Oppdal

På bakeriet på Berkåk sitter ordfører Ola Øie nesten blank i øynene: - Tenk om vi hadde fått slått seg sammen Rennebu, Oppdal og Midtre Gauldal. Da ville vi i et reiselivsperspektiv ha hatt attraksjoner fra Gaula til Snøhetta. For et produkt, for en region, lyser han opp bak kaffekoppen. Da har allerede den av og til hardtslående meningsbæreren Børge Dahle tilfeldigvis kommet inn døra, og satt seg ned med sin nabo Øie.

- Det vi må ha fokuset på i kommunesammenslåingen er økonomi og næringsutvikling. Der har det ikke skjedd mye i Rennebu på de 25 årene jeg har bodd her. Og jeg greier heller ikke å se hva Midtre Gauldal kan tilføre oss så mye heller. For meg handler Gauldalen om å ikke bli tatt i fartskontroll, sier Dahle.

Mistet troen

Mens mange kommuner har flere ferdigforhandlede intensjonsavtaler både i øst og vest og gjør seg klar til folkeavstemninger, har Midtre Gauldal invitert med Rennebu og Oppdal til nye sonderinger mandag 11. april. Oppdal har ikke mandat til å møte Midtre Gauldal i forhandlinger, men rådmannen og ordfører Kirsti Welander stiller på møtet.

- Jeg må innrømme at jeg ikke har like god tro på tre kommuners samarbeidet nå, selv om jeg mener det vil bli den beste regionen. Vi har mest felles med Oppdal, ingen tvil om det. Vi er i en prosess, og det er jo bra i seg selv. Jeg håper vi får den tida vi trenger på dette arbeidet, fortsetter Øie.

- Fristen er vel absolutt 1. juli?

- Vi skal jobbe for å få landet dette til tidsfristen, og får kjøre på litt ekstra nå framover. Dette har vært en prosess som har trengt modning også her i Rennebu, framholder Øie, før Dahle parerer: - Men den politiske strategien med å gå for det store alternativet gjorde at hele kommunereformen kjørte seg fast i starten. Det kom skjevt ut fra utgangspunktet, og derfor er Rennebu så forsinket.

Driva kommune

Utenfor bygdesenteret og turistinformasjonen på Berkåk er to personer innom for å sikre seg ulike Rennebu-effekter. Eks-rådmann og nå Ap-politiker Arve Withbro har kjøpt Rennebu-koppen.

- En intensjonsavtale burde ha vært i boks for lenge siden, fastslår Withbro, og spøker med at rennebu-koppen kan bli mye verdt om noen år. Han er ikke redd tidspresset.

- Det er bedre å tenke seg godt gjennom enn å gjøre ting på halvspretten, sier Withbro.

Om ikke Oppdal og rennebu finner sammen raskt, kan Oppdal gå mot Sunndal. Flere har de siste ukene tatt til orde for at Sunndal-Oppdal-alternativet ikke har blitt godt nok utredet, og mener at disse kommunene må snakke mer sammen for å se om det er mulig å realisere Driva kommune. Selv om sunndalingene har kun mulighet til å si ja eller nei til Nesset i folkeavstemningen 25. april, er Sunndal-Oppdal ikke et dødt alternativ, ifølge ordfører i Oppdal, Kirsti Welander: - I februar var vi enige om at dersom Oppdal blir stående alene og det samme skjer med Sunndal, så kan vi ta opp tråden og starte samtaler.

Sent ute: - Det er spesielt å bestemme seg i en tidlig fase å ikke utrede Rennebu - Oppdal nærmere. Det får meg til å lure på om demokratiet har fungert i denne saken, sier Børge Dahle (til høyre) til ordfører Ola Øie. Foto: Ludvig Killingberg
Lillebror-syndromet: Elinor Kosbergløkk (til venstre) og Aud Sumstad er redd for å bli underlagt Oppdal. - Vi vil ikke til Oppdal, vi vet du. Uansett vil vi ikke være alene med Oppdal. Da må vi ha med flere, sier Aud Sumstad. Foto: Ludvig Killingberg
Nølenede ja til Oppdal: - Oppdal er "stæst og bæst", ja. Men de får til mye. Det skal de ha. Nummer sju på kommunebarometeret. Sånn sett har de kanskje noe å lære oss i Rennebu? ressonerer Knut Berntsen om kommunereformen. Foto: Ludvig Killingberg