- Etter mitt skjønn bør Venstre søke regjeringssamarbeid med Høyre, KrF, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne (MDG). Det vil gi makt til sentrum i norsk politikk, og et ordentlig fokus på grønne verdier.

LES OGSÅ (PLUSS): Hvem skal Venstre leke med?

LES OGSÅ (PLUSS): Dropp elektrifisering, sats på dobbeltspor

Kommunalråd i Trondheim, Jon Gunnes, mener Venstre må søke mer reell makt etter stortingsvalget i 2017, og på partiets landsmøte i Tønsberg denne helga regner han med at Venstres rolle i regjeringsspørsmålet vil bli tema.

- Det snakkes i alle fall om dette i gangene på landsmøtehotellet. Jeg ser for meg at en slik blågrønn regjering ville ha tatt norsk politikk dit hvor den bør være for årene som kommer, sier Gunnes.

Lover ikke nytt ja

Venstreleder Trine Skei Grande sa på partiets pressekonferanse foran landsmøtet at hun ikke ønsker å love at Venstre sier ja til en ny samarbeidsavtale med Høyre/Frp-regjeringen etter valget neste høst. Det er ventet at hun i sin tale til landsmøtet fredag ettermiddag vil stille krav til et fortsatt borgerlig samarbeid og ikke minst markere politisk avstand til Frp.

- Etter valget, dersom det er et politisk flertall for et slikt samarbeid, bør Venstre jobbe for å få på plass en blågrønn regjering, uten Frp, sier Jon Gunnes.

Slitsom rolle

Venstre har tidligere vedtatt at deres hovedønske er en regjering med Venstre, KrF og Høyre. Men Gunnes vil gå lengre og ser for seg at både Senterpartiet og MDG kan være med.

- Idag bruker KrF og Venstre mye tid og krefter i Stortinget på å korrigere regjeringens politikk. Men slike forhandlinger med regjeringen er drepende for våre velgere. Venstre må søke å enten sitte i en regjering, eller ta en klarere rolle som opposisjonsparti. Korrigeringene vi i dag driver med er anstrengende, dette landet har behov for en regjering som fører mer sentrumspolitikk. Spesielt på skattepolitikken og det grønne skiftet og klimatrusselen, sier Gunnes.

Frp melder seg ut

Jon Gunnes, som er sentralstyremedlem i Venstre, mener Venstre fortsatt har en viktig rolle å spille i sentrum av norsk politikk. Etter kommunevalget i 2015 valgte Venstre i Trondheim å innlede politisk samarbeid med Arbeiderpartiet, SV, MDG, Sp, KrF og Pensjonistpartiet. Men i rikspolitikken ser Gunnes for seg en annen konstellasjon enn å søke mot Ap.

- I Trondheim samarbeider vi med Ap, men det er en lokal tilpasning som ikke er direkte overførbar til rikspolitikken. Jeg er overbevist om at vi ville ha trivdes i regjering sammen med Høyre, men da må Frp ut. Vi ser det jo hele tiden, at Frp melder seg ut av virkeligheten. I Trondheim har vi nylig fremforhandlet en bymiljøavtale med Frp og Høyre i regjering. Den sikrer 3,8 milliarder kroner til Trondheim for å skape bedre bomiljø, kollektivtrafikk og grønne verdier. Frp i Trondheim stemmer mot alt dette, og sier nei takk til alle disse pengene for å gjøre byen bedre å bo i. De vil ikke ha pengene som deres egen regjering er villig til å sende til Trondheim. De er ikke på ballen i det hele tatt. En regjering uten Frp, med Høyre og sentrumspartier med fokus på grønne verdier, vil være en regjering Venstre kan trives riktig godt i, sier Jon Gunnes.

Vil bli statsråd

På Venstres pressekonferanse foran landsmøtet sa partileder Trine Skei Grande, ifølge Dagbladet, at det er uaktuelt for Venstre å sitte i regjering med Frp. Skei Grande antyder et oppgjør med blant annet Sylvi Listhaug og regjeringens asylpolitikk når hun går på talerstolen i Tønsberg fredag. Skei Grande ønsker å bli statsråd i en regjering sammen med Høyre, og der er det ikke plass til Frp. Det er duket for en omfattende debatt på Venstres landsmøte om hvilken rolle partiet skal ta i spørsmålet om regjeringssamarbeid etter valget neste høst.