- Når noen er borte fra jobb må oppgavene fortsatt utføres av noen andre. Det gjør at det blir større press på dem som er igjen på jobb. Strikken er dratt langt og vi må passe på at folk ikke blir syke av arbeidspresset, sier hovedtillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund i Trondheim, Torbjørn Solberg. Han er på besøk på et av byens sykehjem hvor personalet er i full gang med å legge ned en av de eldre til en ettermiddagshvil, mens en av de andre eldre sitter i stua.

Det kan være mange utfordrende dager på helse- og velferdssentrene i byen, og Solberg tror at helsepersonell trenger mer tid på jobb til å snakke om vanskelige hendelser. Det kan være et av mange tiltak som kan forebygge at folk blir syke.

- Det er en krevende jobb å være der for eldre når de er syke eller dør. Da er det bra å få snakket ut om det som har skjedd slik at man ikke tar det med seg hjem og tenker på det der også. Mange som jobber innenfor helse og omsorg er flink til å ta vare på andre, men man er kanskje ikke alltid like flink til å ta vare på seg selv når man er på jobb, sier Solberg.

LES OGSÅ (PLUSS): Nå øker sykefraværet i trondheimsbarnehagene

LES OGSÅ (PLUSS): Dette er tabuene om sykefravær

Verst i Trondheim

Sykefraværet på helse- og velferdssentrene i Trondheim var i fjor på 13,4 prosent, viser tall fra kommunen. Dermed er sykefraværet i Trondheim høyere enn ved sykehjemmene i Bergen. Der hadde de i fjor et sykefravær på 11,9 prosent. Sykefraværet på sykehjemmene i Oslo var på 10,3 prosent, mens det var på 9,5 prosent i Stavanger, viser tall Adresseavisen har hentet inn fra de forskjellige kommunene.

- Det er kort og godt ikke greit at det er høyere i Trondheim. Nå skal det sies at bruk av slike sammenligningstall må gjøres med forsiktighet da disse tallene beregnes på ulike måter i kommunene. Men uansett er tallene altfor høye, sier kommunaldirektør for organisasjon i Trondheim kommune, Elin Rognes Solbu.

LES OGSÅ (PLUSS): Lover ikke flere ansatte i barnehagene i Trondheim

- Størst utfordring

Sykefraværet er den største utfordringen til kommunen som arbeidsgiver, kommer det frem i en rapport fra KS.

- Det er jeg enig i. Dersom det er mye fravær så er det vanskelig å ha riktig kompetanse på jobb. Det er vanskelig å opprettholde kvaliteten i tjenestene og gi god kontinuitet for brukerne. Samtidig er det også trasig for den som er sykemeldt, sier Solbu.

Hun sier det er vanskelig å gi noen entydige svar på hvorfor sykefraværet er høyt. To av ti som jobber i helse og velferd i kommunen har vært syke som følge av forhold på arbeidsplassen, viser tall fra den ferske medarbeiderundersøkelsen i Trondheim kommune.

- Hver enkelt enhet må gå dypere inn i tallene og se på hva som er årsaken til dette. Det kan være ulike ting som er årsaken på de forskjellige enhetene. Det kan skyldes både psykososiale og ergonomiske forhold. En fersk undersøkelse viser for eksempel at høye emosjonelle krav, vold og trusler fra pasienter og klienter, og det å løfte i ubekvem stilling, trekkes frem som de mest betydningsfulle faktorene for å forklare den økte risikoen for sykefravær for kvinner i helsesektoren, sier Solbu.

Hun påpeker at høyt sykefravær er et sammensatt problem.

- Det er ingen lettvinte løsninger, og det krever langsiktig arbeid. Vi ønsker å prioritere tiltak der det er mulighet for å unngå eller redusere fravær. Tiltakene kan handle om tilrettelegging, arbeidsmiljø og ledelse. Det betyr mye at arbeidsmiljø og sykefravær har like stor plass som fag og økonomi når tjenestene skal planlegges på den enkelte enhet. Det er også viktig at lederne som har lyktes i sykefraværsarbeidet deler gode erfaringer med andre, sier kommunaldirektøren.

LES OGSÅ (PLUSS): «22 prosent sykefravær, ingen flere heltidsstillinger og ansatte som sier opp jobbene sine»

- Kveldsarbeid gir høyere fravær

Forsker Vilde Hoff Bernstrøm ved Arbeidsforskningsinstituttet ved Høgskolen i Oslo og Akershus sier at det er belastende faktorer innenfor denne sektoren som trekker sykefraværet opp.

- Vi vet at kveldsarbeid gir høyere fravær. Kveldsarbeid gjør det vanskeligere å sovne om kvelden og man sover dårligere. Man kommer også i urytme med resten av samfunnet. Man mister en del av sosiale aktiviteten når man jobber på andre tidspunkt enn de fleste andre. Kostholdet kan også bli dårligere, sier Bernstrøm.

Yrker innenfor helse og velferd kan også være fysisk og emosjonelt belastende. Innenfor eldreomsorgen kan det være tunge løft og andre fysiske belastninger. I tillegg opplever ansatte i eldreomsorgen ofte høyere emosjonelle krav enn snittet i befolkningen; behovet for å sette sine egne følelser til side for å ta vare på og trøste eldre og pårørende.

- Det holder ikke å tenke på at man skal redusere sykefraværet. Man må tenke langsiktig og tenke på helsen til de ansatte hvis man skal lykkes, sier forskeren.

- Motivasjon er viktig

Bernstrøm påpeker at det er viktig at man tar ledelse på alvor for å få ned sykefraværet

- Medvirkning er viktig. Lederne må snakke med og lytte til de ansatte. Motivasjon er også en viktig faktor for å få ned sykefraværet. Det er rett og slett mer helsefremmende å gå på en arbeidsplass der arbeidet engasjerer og motiverer de ansatte, sier hun.

Økte kostnader er en av konsekvensene av et høyt sykefravær. Det øker også belastningen på de ansatte som er på jobb.

- Det er en potensielt ond sirkel som er vanskelig å komme ut av. Det kan ha en negativ effekt på de ansattes helse, sier Bernstrøm.

Hovedtillitsvalgt Torbjørn Solberg i Norsk sykepleierforbund påpeker at jobben på helse- og velferdssentrene kan være krevende. Foto: THERESE ALICE SANNE
Kommunaldirektør for organisasjon i Trondheim kommune, Elin Rognes Solbu, sier at det ikke er greit at sykefraværet er så høyt i Trondheim. Foto: Kim Nygård