- Når sykefraværet øker fra et allerede høyt nivå, har vi mislykkes. Det er også gjort for lite politisk, sa Skjøtskift i tirsdagens formannskapsmøte.

- Den bemerkningen er en kilde til irritasjon, sa Arbeiderpartiets Sissel Trønsdal.

- Det blir feil av Skjøtskift å etterlyse politisk engasjement. Saken om sykefravær, som rådmannen skal legge fram for bystyret i mai, er jo initiert av politisk ledelse, fortsatte Trønsdal.

Adresseavisen skrev tirsdag om det høye sykefraværet i Trondheim kommune, tross gjentatte tiltak de siste 15 årene. Politikerne har gang på gang uttalt at de er sjokkert over hvor høyt sykefraværet er.

LES OGSÅ (PLUSS): Nå har politikerne vært sjokkert over sykefraværet i 15 år

Stor utfordring

Rådmann Morten Wolden tok selv ordet i formannskapsmøtet, og sa at sykefraværet heller ikke har bedret seg i løpet av årets første måneder. Han betegnet sykefraværet som en av de aller største utfordringer kommunen står overfor, og understreket at arbeidet med dette er høyt prioritert.

- Jeg mener det er gjort for lite for å bekjempe sykefraværet, gjentok Skjøtskift til Adresseavisen etter at møtet var over.

- Dette har vært for lavt politisk prioritert, og det har vært for lite trykk på å finne løsninger. Det har utviklet seg en slags aksept for at sykefraværet kan være høyt, og det er ikke bra.

- Hvem har ansvaret?

- Vi har jo en politisk ledelse som nå er inne på det trettende året, som kunne ha satt i gang tiltak hvis de har villet, og hvis de hadde vært offensive på det. Det har vi ikke sett så mye av.

- Har dere i opposisjonen vært nok på?

- Ja, jeg mener det. Det foreligger massevis med forslag, som er nedstemt og delvis også latterliggjort, og som en ikke har brydd seg noe om. Det er først nå når tallene kommer så tydelig fram, og det blir slått opp stort i Adressa, da begynner de å reagere.

- Ser det annerledes ut om nye 15 år?

- Det må se annerledes ut. Vi kan ikke leve med en organisasjon der sykefraværet ligger på 10 prosent og over, mener Ingrid Skjøtskift.

LES OGSÅ (PLUSS): Trondheim er sykefravær-versting

LES OGSÅ (PLUSS): Nå øker sykefraværet i trondheimsbarnehagene

Mer penger

Ordfører Rita Ottervik erkjenner at sykefraværet er for høyt, men mener det er stor forskjell fra sykehjem til sykehjem.

- Derfor er det to viktige ting vi er nødt til å gjøre. Det ene er å bevilge mer penger til grunnbemanning. Det har vi startet en opptrapping på allerede i år. Det andre er å få en ny ledelsesstruktur, som rådmannen har sagt skal komme til behandling hos oss i august.

- Sykefraværet har vært et stort problem siden tusenårsskiftet. Hvorfor er det ikke gjort noe med det allerede?

- Det er gjort mange ulike tiltak fra rådmannens side, og mange kommuner rundt omkring i landet strever med det samme. Politisk ser vi at rådmannen ikke har stort nok trykk på ledelse. Det er mange tiltak som er viktig her, men ledernærhet og ledelsesstrukturer som fører til at du får god oppfølging er viktig, og derfor har vi blandet oss inn i det politisk og får saken på bordet nå i august.

- Hvem har ansvaret for at det ikke har bedret seg tidligere?

- Det er vi som sitter i bystyret som har det overordnede ansvaret, men vi har altså utfordret rådmannen på dette på mange områder gjennom mange år. Det er mange vedtak fra et samlet bystyre og formannskap. Så vi er ikke fornøyd med jobben som er gjort, og derfor har vi gått enda tøffere til verks og gått mer detaljert inn i det, for å peke ut retning enda tydeligere enn det har vært gjort før.

- Du har jo sittet som ordfører i nesten hele perioden etter tusenårsskiftet. Er du fornøyd med egen innsats?

- Vi har i hvert fall en stor innsats i å være opptatt av sykefraværet, fremme forslag og skynde på, men kanskje burde vi enda tidligere vært tydelige på dette med ledelsesstrukturer hos rådmannen. Jeg har vært for det, men det har ikke vært noen stor stemning for å ta den saken før nå, og nå er jeg glad for at et samlet bystyre er enig og utfordrer rådmannen tydelig på det.

- Mener du at det politiske trykket har vært bra nok?

- Det har i hvert fall vært et stort politisk trykk. Det er det ingen tvil om. Om vi har klart å ha fokus på rett plass er det store spørsmålet, og jeg tror vi har hatt for lite fokus og for lite trykk på det som handler om nærhet og ledelse. Det gjør at det er stor forskjell. Det blir en tilfeldighet fra sykehjem til sykehjem, fra barnehage til barnehage, hvor høyt sykefraværet er. Det er ikke bra nok, og derfor er vi nødt til å gjøre noe med ledelsesstrukturene i Trondheim kommune.

- Når kan du love at vi ser en nedgang i sykefraværet?

- Vi har hatt en kurve som har gått litt opp og ned gjennom årene, og det har mange andre kommuner også hatt. Det jeg kan love er at vi skal ha høyt trykk på å se til at nå blir det strukturer som følges opp, og at det tas ansvar, for det har vært litt av utfordringen i systemene til rådmannen, at det har vært for mye ansvarspulverisering, og de som sitter nært på tjenestetilbudet ikke nødvendigvis har de verktøyene og myndigheten som skal til for å sørge for at det skjer en endring, sier Rita Ottervik.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Kommunalråd Sissel Trønsdal (Ap) ble irritert i formannskapet tirsdag. Hun likte ikke kritikken fra oppoisjonen i diskusjonen om sykefravær. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN