Den kvinnelige brannkonstabelen skal ved flere anledninger ha bedt sjefen sin om å slutte å berøre henne da de var på et utested i Gdansk i mars i fjor. Det kommer frem i forelegget som ble gitt til den tidligere brannlederen. En brigade fra Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) var på en studietur til Polen. Et tjuetalls mennesker deltok, inkludert en leder i TBRT, som var den overordnede lederen til den kvinnelige brannkonstabelen.

På et tidspunkt skal kvinnen ha lent seg over bordet for å snakke med en kollega, og da skal brannlederen ha presset hånden ned i buksen til kvinnen, ifølge forelegget.

100 000 norske kvinner utsettes for seksuell trakassering i måneden. Åtte prosent av landets yrkesaktive kvinner oppgir at de er utsatt for seksuell trakassering. De yngste opplever det oftest. (Krever innlogging)

Ønsker ikke kommentere

Mannen er siktet for å ha foretatt en seksuell handling uten samtykke. Han er ilagt en bot på 12 500 kroner.

Den siktede mannens forsvarer, Torfinn Svanem, ønsker ikke å kommentere saken.

- Min klient og jeg holder på med forberedelser, og vi vil ikke kommentere eventuelle beskyldninger mot ham. Han har ikke erkjent straffskyld, opplyser Svanem.

Mannen har tidligere sagt til Adresseavisen at han ikke kjenner seg ikke igjen i påstandene om straffbare forhold som har kommet frem.

- Jeg er overrasket over at min og andre vitners forklaring tilsynelatende ikke er tatt med i vurderingen politiet har gjort. Jeg har verken utført eller satt meg i en situasjon der det kan oppfattes at jeg har begått straffbare forhold, sa han.

Rettssak i august

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen ble ikke varslet om saken før det hadde gått et halvt år. Brannlederen ble degradert, måtte bytte arbeidssted og ble fratatt personalansvar. Saken ble i november i fjor anmeldt til politiet av to personer i TBRT.

Da saken ble anmeldt, gjaldt forholdet to kvinnelige brannkonstabler som begge mente at de hadde blitt utsatt for uønsket seksuell handling. En av de fornærmede ønsket ikke å gå videre med saken.

Den tidligere brannlederen valgte derfor å ikke vedta forelegget, og dermed må han møte i retten. Rettssaken mot ham er berammet i Sør-Trøndelag tingrett til 1. august.

LES MER (PLUSS): - Sjelden at slike saker ender med straffeforfølgelse

Flere vitneavhør

Politiadvokat Charlotte Aspehaug i Trøndelag politidistrikt opplyser at de har gjennomført en rekke vitneavhør i forbindelse med etterforskningen av saken.

- Dette er blant annet kolleger av de to involverte personene. Vi mener å kunne bevise utenfor enhver rimelig tvil at siktede har opptrådt på denne måten, forklarer hun.

Siden forelegget ikke ble vedtatt av den siktede vil forelegget utgjøre tiltalebeslutningen når saken kommer opp for retten.

- Det er satt av én dag til hovedforhandlingen, sier Aspehaug.

- Høyere bot

Dersom den tidligere brannlederen blir dømt i retten vil han måtte betale en bot på 15 000 kroner samt saksomkostninger.

- Boten blir litt høyere siden strafferabatten han ville fått dersom han hadde vedtatt boten med en gang faller vekk, sier hun.

Den nå siktede brannlederen har også saksøkt Trøndelag brann- og redningstjeneste på grunn av personalsaken. Det er ikke kjent når søksmålet vil gå for retten.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.