Naturopplevelse: Fra ekteparet Paltiels første fjelltur sammen i Innerdalen i Sunndal kommune i 1982. Foto: privat

Paret får den nyopprettede prisen for ekstraordinær innsats som frivillige på en rekke områder i Trondhjems Turistforening.

– I TT er det mange ildsjeler. Dette var en hyggelig overraskelse og en stor ære, sier ekteparet.

Blir du inspirert til å gå på tur nå? Her er åtte forslag til fine fjellturer i Norge.

– Stor drivkraft

De to er blant annet foreningens representanter i samarbeidsprosjektet foreningen har med Røde Kors, hvor de jobber med å introdusere den norske turtradisjonen til innvandrere. De har gjennom flere år hatt ansvaret for turgrupper som jevnlig møtes for å gå på tur i nærområdene til Trondheim for så å avslutte med en topptur til Galdhøpiggen i juni hvert år. Flere av innvandrerne deltok også som frivillige under turarrangementet Topp 7 i 2015. Summen av de ulike oppgavene gir ekteparet en helhet som utfordrer dem både fysisk, psykisk og kunnskapsmessig.

–  Vi opplever det som en stor drivkraft. Å se at det vi gjør gir andre mulighet til å klare noe de kanskje ikke ville ha klart på egenhånd, betyr veldig mye, sier Hanne.

– Jeg ser at de nordmennene som er med får utfordret sine små eller litt større fordommer. Å gå sammen i flere timer, å spise sammen og å snakke sammen, får frem mange gode historier. Det viser også at det er andre enn nordmenn som kan gå på tur, uansett bekledning, sa hun til Adresseavisen i forkant av fjorårets Galdhøpiggen-tur.

Sterkt turminne

De var begge ivrige turgåere før de møttes, og turgåing har vært en viktig del av samlivet. Paltiel mener det er mange elementer i turgåing som kan danne lim i et forhold: Det handler om felles planlegging og selve turen som et fristed, med god tid til å snakke sammen.

– Det er en arena for utfordringer, både fysisk og psykisk, som løses sammen, sier hun.

Deres første fjelltur sammen hadde de i 1982. Det var en helgetur med telt til Innerdalsvatnet, med dagsturer derfra. Ekteparets beste turminne er fra Jøldalen, den første ordentlige fjellturen med de tre barna deres.

– Vi var sammen med en annen barnefamilie. Fedrene hadde stor oppakning, barna gikk hånd i hånd innover dalen. Vi lå i telt, fisket og fikk et par fjellørret på deling mellom ti munner. Vi plukket blåbær og det regnet. Det var herlig å se barn som oppdaget gleden av å være ute i naturen; å kjenne på naturkrefter, regn, vind, kulde. Å se at de opplevde mestring av å gå en «lang» tur, og å sovne varme, mette og slitne i et telt med kontakt med samme naturkreftene. Et fantastisk fjellturminne!

I sommer skal de igjen lede flyktninger og frivillige til topps på Galdhøpiggen, i tillegg til en fellestur i Trollheimen. Utenom det organiserte arbeidet tenker de å bestige Neådalsnota i Trollheimen, en karakteristisk topp de har tenkt på mange ganger, men ennå ikke prøvd seg på.

– Ellers ser vi an vær og føre, sier Hanne Paltiel.

Hanne og Sten har hatt et langt og godt samliv, med turer som en viktig ingrediens. I fjor skrev vi om at single menn sto i kø for å få plass på turistforeningens singeltreff i fjellheimen.

Økning i frivillige

For første gang i historien passerer det frivillige arbeidet i Trondhjems Turistforening 31000 dugnadstimer i året. Det er en økning på over 20 prosent. «Årets ildsjel» er en ny pris etablert for å hedre de mange frivillige.

Daglig leder i Trondhjems Turistforening, Frode Støre Bergrem, tror veksten i det frivillige arbeidet først og fremst skyldes at tur og friluftsliv er mer populært enn noen gang.

– Vi har dessuten lykkes med å organisere det frivillige arbeidet vårt som et attraktivt tilbud der folk kan velge mellom mange ulike aktiviteter. Du kan bli med på med på alt fra merking av turstier og vedlikehold på turisthyttene til å være med å legge til rette for turer og aktiviteter for barn, ungdom og voksne. Mange får tilført mye nyttig kunnskap gjennom å delta som frivillig hos oss, ikke minst gir turlederutdanningen vår ettertraktet turkompetanse, sier Støre Bergem i en pressemelding.

– Vi tror også at mange opplever det som både sosialt og meningsfylt å få være med å bidra til god tilrettelegging for turer i marka og i fjellet, legger han til.