Nyvalgt medlem av Frps programkomitee, Elin Marie Andreassen, mener partiet må ha KrF-kutt som strategi inn mot 2017.

Liberalistene i Frp har fått vann på mølla etter uventet støtte fra nestleder Per Sandberg.

I et intervju med Adresseavisen lørdag, gjorde nestlederen i Frp det klart at programarbeidet som er satt i gang inn mot valget i 2017 skal ha til hensikt å ta partiet i en mer liberalistisk retning. Det er Sandberg som skal lede dette programarbeidet.

- «Enkeltmenneskers siste skanse» het det for 30 år siden i vårt parti. Slik skal det bli igjen, sa Sandberg og varslet en kraftig rehabilitering av som Frps liberalistisk parti.

Trykk fra de unge

For liberalistene i dagens Frp, mange av disse knapt født da liberalistene måtte rømme partiet etter landsmøtet på Bolkesjø i 1994, er dette søt musikk.

Både avtroppende og påtroppende Fpu-formenn har med økende klangbunn i «voksen-Frp», tatt til orde for å dra partiet tilbake til «de klassiske, liberalistiske Frp-verdiene».

FpU-formannen Bjørn-Kristan Svendsrup fikk i helgen stor applaus fra landsmøtet da han ba partiet oppsøke sine røtter fra 70-tallet.

- At også Sandberg, som nestlederen og lederen av programkomiteen, nå snakker tydelig om en liberalisering av partiet, er lovende, sier fylkesleder i Sør-Trøndelag, Elin Marie Andreassen.

Andreassen ble i helgen også utpekt til å sitte i programkomiteen, som skal snekre stortingsvalgprogram til valget i 2017.

Best uten KrF

Både hun og Sivert Bjørnstad, som er stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag Frp, erkjenner imidlertid at en liberalisering av Frp vil være kontroversielt.

- Politikere fra generasjonen før oss har hatt en enkel oppgave de siste 20 årene, sammenlignet med det som kommer. Den økonomiske handlefriheten har vært så stor at det bærer liten grad preg av prioriteringer. Det gjelder også oss i Frp. En liberalisering vil innebære større grad av prioritering og valg, sier Bjørnstad.

Det første valget som må gjøres, er å sortere i støttepartiene Venstre og KrF. Det beste for Frp vil være å gå til valg i 2017 på en liberal allianse med tre partier: Høyre, Frp og Venstre, ifølge de to.

- I sak etter sak orienterer og definerer KrF seg bort fra oss. Det vil både være mer renhårig, og muligens befriende for begge parter, at båndene til KrF kuttes, sier Bjørnstad.

Dårlig klima

Han understreker at partiet selvfølgelig er velkommen til å orientere seg i liberal retning.

- Men det er vel ikke særlig realistisk, tror Bjørnstad – og viser til at flere av forlikene på Stortinget den siste tiden har gått uten KrF.

- KrF melder seg i stadig større grad ut. Eller de bruker en retorikk der de truer med videre samarbeid for å få mer innflytelse. En samarbeidsavtale, som vi har, er ikke uttømmende, så det fremstår ikke som spesielt fruktbart å ha denne typen trusler hengende over seg i enhver samtale på Stortinget, mener Bjørnstad.

- Lokalt har KrF mange steder allerede valgt venstresiden. Det gjelder Trondheim. I KrF-bastioner som Hordaland og Rogaland har de også vraket samarbeidet med Høyre og Frp og gått sammen med partiene på venstresiden, sier Andreassen.

Frp-erne fra Trøndelag erkjenner at det fortsatt vil være stor avstand til Venstre på temaer som asyl og klima, men mener en serie liberaliseringsprosjekter vil være lettere å «snakke om i ro og fred med Venstre».

Vil du lese om hva som foregår etter de politiske debattene er avsluttet for dagen? Les Uke Adressas historier om de hete landsmøtenettene!

LIBERALISTER:Frp må dreies i mer liberalistisk retning. Fylkesleder Elin Marie Andreassen og Sivert Bjørnstad. Foto: Simen Granviken