I skrivende stund har det kommet inn over 1450 kommentarer på innlegget som viser den usensurerte videoen av en 18-åring av utenlandsk opprinnelse som slår en elev ved en videregående skole i Trondheim gjentatte ganger i hodet. Innlegget er også delt over 1200 ganger.

Flere av kommentarene er fylt av avsky. De fleste tar kraftig avstand fra selve handlingen. Andre tar det lenger, og ber om at alle innvandrere må kastets ut eller tar til orde for drap.

Her kan du se en sladdet versjon av videoen. Adresseavisen har sladdet den av hensyn til de involverte.

Politiets forklaring: – Alltid en gjeng som går løs på ett offer

Her er gjerningsmannens forklaring: – Vi oppsøker ikke folk for å slåss med dem (PLUSS)

- Må ta inn flere av denne sorten

Tittelen på Facebook-innlegget med videoen i er «vi må ta inn flere av denne sorten».

Nedover i kommentarfeltet kan man lese en rekke ytringer med rasistisk eller truende innhold og med veldig sterk og hatefull ordbruk.

- Renspikket rasisme

Mette Andersson ved Universitetet i Oslo forsker på samfunnsendringer og migrasjon. Hun mener voldshendelser som denne er skadelig for integreringsdebatten.

- Det er selvsagt en forferdelig handling. I tillegg gir den vann på mølla til dem som ønsker å fremme innvandringsfiendtlige holdninger, og det kommer ytringer som generaliserer. Debattene som utspiller seg på sosiale medier og på nettavisene har betydning for integreringen, sier Andersson.

En debatt i debatten som oppstår i Facebook-innlegget, er hvorvidt flere av kommentarene er rasistiske eller ikke. Andersson mener flere kommentarer er det.

- Flere av dem er renspikket rasisme. Rasisme i dag er ikke bare slik man definerer den ut fra den gamle nazismen, der man går etter visse rasekriterier. Rangerer man folk klart lavere enn andre ut fra at de har en annen hudfarge, religion, kultur og generaliserer til hele grupper ut fra samme kriterier, er det også rasisme. Det begynner å bli mer oppmerksomhet rundt denne typen rasisme i Norge. Det har det ikke vært i stor grad før, sier hun.

- Forsterker hverandre

- Det virker som det er folk fra alle samfunnslag som har kastet seg på debatten. Tror du det er debattformen på nett som gjør at folk uttrykker seg som de gjør, altså at de uttrykker seg sterkere enn de egentlig mener, eller ligger det holdninger bak som først får utløp i disse debattfeltene?

- Jeg tror folk kan uttrykke seg på en ganske annen måte enn de ville gjort ansikt til ansikt. Slike debatter er ganske usensurerte. Men jeg tror ikke det er noe som bare skjer på sosiale medier, det er nok en holdning som ligger bak. Jeg tror hendelser som dette trigger disse debattene og holdningene. Flere og flere henger seg på, sier verre og verre ting. Det blir et fryktfokus og debattantene forsterker hverandre, sier

- Noen sier at rasismestempelet kommer tvert man er kritisk til temaer knyttet til innvandring. Kan det være tilfellet her?

- Rasismestempelet har også sittet løst i enkelte debatter. Man må kunne være kritisk uten å bli kalt rasist, men kommentarer som «få negrene ut av landet», det er rasisme. Da referer man til en hel gruppe, ikke bare gjerningsmennene. Kritikk av innvandring, islam, og kritikk av handlingen, det er helt legitimt. Men noen av disse kommentarene er rasisme, sier Andersson.

Noen tar til motmæle

Til tross for at de langt fleste er provosert over volden som utøves i videoen, tar noen også et oppgjør med alle hatmeldingene i kommentarfeltene.

En skriver:

- Kan skrive hva man vil når man bor i Norge, men litt drøyt og bruke N-ordet. Er ikke alle som er som de folkene her. Er faktisk mange utrolige bra folk som faktisk prøver og leve som oss feite norske folk .

En annen skriver.

- Trasig video å se og enda trasigere å lese alle kommentarene her. Vet ikke hvem som er verst ...