Det sier Tanja Solem til Karin Fiske med et smil. De to er derimot rykende uenige om hvor Rindal bør gå.

- Rindal bør gå nordover. Vi bruker sykehusene nord for oss og det er veldig langt å dra den andre veien for det meste. Veldig mange her i Rindal føler seg som trøndere, sier Tanja Solem, opprinnelig fra Trondheim.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: I disse kommunene skal folket bestemme

- Nei, jeg har ingen tro på at vi får det bedre om vi går nordover. Jeg synes vi skal gå mot Surnadal og Halsa, og få til noe i Møre og Romsdal. Det er mer penger her på Møre enn i Trøndelag. Det blir bedre å være utkant i møre og Romsdal enn i Trøndelag, sier Karin Fiske.

Det samme gjelder for ungdomsskoleelevene Mathilde Eidnes Bakken og Marit Grytbakk.

- Det er i Trøndelag vi føler mest tilhørighet. Der spelle vi fotball og kjenner mest folk, sier Mathilde Eidnes Bakken.

- Jeg hører til på Nordmøre og mot Surnadal. Det er mye nærmere for meg, sier Marit Grytbakk. - Men jeg tror stemningen heller mot Trøndelag. Det er en trønderbølge her på ungdomsskolen, i hvert fall, medgir Grytbakk.

Kan slå begge veier

- Det er vanskelig å tolke hva stemningen er i Rindal nå. Det går begge veier. Mange føler at Surnadal-Halsa føler nok det er tryggere, men det er flere som mener som meg at dersom viu skal ha en reform, så må vi ha en reform. En kommune på 8000 blir for liten. Politisk tror jeg stemningen går nordover mot Trøndelag, sier ordfører Ola T- Heggem. 30. mai skal Rindal gå til valg.

- Hvor mye bedre vi får det i Trøndelag vet jeg ikke. Vi er ikke mishandlet i Møre og Romsdal. Det er geografien som er avgjørende. Vi kjører en time og tre kvarter til Værnes. Kjører vi den andre veien, så er vi ikke kommet til Kristiansund en gang. Dette handler også om tilhørighet, sier Heggem. - Men jeg er nordmøring. Det vil jeg forbli om vi blir med i en Trøndelag.

LES OGSÅ LEDEREN: Folkeavstemning betinger gode politiske prosesser

Går til valg i dag

I dag kan kommunekartet på Nordmøre blir endret. Alle kommunene på Nordmøre går til folkeavstemning. Unntaket er Rindal, som skal bestemme seg om en drøy måned.

Men: Ett alternativ for Halsa er å gå sammen med Rindal og Surnadal. Rindal har et krav dersom de blir med på den modellen: Den nye kommunen må da bli en del av Trøndelag.

Sier Halsa i dag nei til sammenslåing med Surnadal og Rindal, kan Møre og Romsdal fortsatt overleve. Blir det ja, og det samme skjer i Surnadal og Rindal, har Indre Nordmøre tatt sitt valg om regiontilhørighet. Da har de også i realiteten tatt avgjørelsen om Møre og Romsdal skal bestå eller ikke. Hvis de tre kommunene går ut av fylket, vil trolig flere kommuner følge etter. På Smøla er det også tatt et innbyggerinitiativ for å få utredet om de skal gå nordover, mens det fortsatt ikke er tatt noen beslutning om utredning om å trekke nordover for Kristiansunds del.

Dette er de øvrige alternativene som det stemmes over i dag (foruten fortsette som egen kommune):

Aure-Halsa-Hemne-Snillfjord

Kristiansund-Averøy-Gjemnes-Tingvoll-Halsa-Aure

Halsa-Surnadal-Rindal

Averøy-Eide-Fræna

Sunndal-Nesset

Følg folkeavstemningen på adressa.no

Hør Adresseavisens kommentatorer på podkast:

Vil bli trønder: Ordfører i Rindal, Ola T. Heggem. Foto: Tommy Fossum