- Jeg er glad for at jeg ikke kolliderte med en barnefamilie. Jeg hadde hatt lappen i fem år uten noe problem før jeg tok denne feilvurderingen, sier den unge sjåføren til Adresseavisen.

For noen uker siden møtte 24-åringen i en tilståelsessak i Sør-Trøndelag tingrett. Han erkjente straffskyld for uaktsom kjøring og ble dømt til 18 dagers betinget fengsel. Han fikk også 15 000 kroner i bot og mistet førerkortet i 12 måneder.

Så ikke høyrekurven

Det var natt til 14. oktober i fjor på E6 like nord for Soknedal at den dramatiske ulykken skjedde.

- I avhør fortalte siktede at han hadde vært i Oslo dagen før ulykken og kjøpt seg en bil. Han var på vei hjem til Trondheim da dette skjedde. Ved Soknedal havnet han bak en trailer og kom til et sted der han trodde det var en rettstrekning, sier politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Trøndelag politidistrikt.

Mannen begynte derfor på en forbikjøring med sin nye Audi TT. Rettstrekningen viste seg imidlertid å være en slak høyrekurve.

24-åringens kjøring ble filmet av dashbordkameraet i den første bilen han passerte - en lastebil. Videoen viser at han deretter kjører forbi en personbil før han passerer siden på en semitrailer. Han ser da plutselig at det kommer en semitrailer rett ham.

- Siktede har forklart at han bremset, men at det var umulig å svinge unna, sier Oldren.

Resultatet var en voldsom frontkollisjon med den motgående semitraileren.

- Ansvarsløshet og høy risikovillighet

- Siktedes kjøring bærer preg av ansvarsløshet og høy risikovillighet. Det var et rent lykketreff at han kolliderte med en lastebil og ikke en mindre personbil. Ulykken kunne blitt langt alvorligere om den motgående bilen hadde vært en personbil, sier Oldren, og legger til:

- Det er i denne saken snakk om uaktsomhet fra siktedes side, men det var tilfeldigheter som gjorde at dette ikke endte med uaktsomt drap.

Ifølge dommen skyldtes ulykken en alvorlig feilvurdering fra 24-åringens side - en feilvurdering som «kunne ha fått fatale følger, både for siktede selv og de andre trafikantene som var eller kunne blitt innblandet i ulykken» ifølge rettsavgjørelsen.

Straffen 24-åringen fikk var i tråd med politiadvokatens forslag.

Slapp unna med arr på hånden

- Føreren av personbilen satt fastklemt, men ble frigjort og sendt med ambulanse til St. Olavs Hospital. Skadene blir betegnet som moderate. Dette betegnes imidlertid som en høyenergi-ulykke, og det venter dermed fullt traumeteam på sykehuset, sa operasjonsleder Bernt Tiller til Adresseavisen rett etter ulykken i fjor.

Føreren av semitraileren, en mann på 38 år fra Polen, slapp også fra ulykken uten fysiske skader, opplyste Tiller videre.

24-åringen er fullt klar over at ulykken kunne ha endt mye verre, og at han hadde englevakt.

- Jeg hadde ikke høy fart og bilen ble truffet i passasjersiden først. Men med tanke på alt, så hadde jeg veldig flaks, sier 24-åringen.

- Pådro du deg noen skader?

- Jeg har ingen alvorlige mén, men har et arr på hånda som gjør at jeg blir påminnet dette hver dag, sier sjåføren.

Aktor: Politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Trøndelag politidistrikt foreslo 24-åringen dømt til 18 dagers betinget fengsel, noe retten tok til følge. Foto: Pål E. Solberg, Adresseavisen