Nestor: Paul Hjelm-Hansen gikk bort 19. april. Her er han fotografert hjemme i leiligheten på Kalvskinnet i oktober i fjor da han rundet 103 år. Foto: Bård Sande

– Jeg har levd et rolig og godt liv. Og er man fornøyd med seg selv og livet en lever kan en vel risikere å bli gammel da, konstaterte han med glimt i øyet til Adresseavisen intervjuet ham hjemme i leiligheten i Trondheim sentrum i fjor høst. Anledningen var 103-årsdagen hans 25. oktober.

Les hele intervjuet med Paul Hjelm-Hansen her.

19. april gikk han bort og bisettelsen finner sted i Nidaros Domkirke 2. mai klokken 13.00. Det opplyser familien i dødsannonsen som står på trykk i Adresseavisen 26. april. Se dagens dødsannonser her.

Kom tett på bygdefolket

Fra 1970 til han gikk av med pensjon i 1982 var Paul Hjelm-Hansen sorenskriver i Midt-Trøndelag. Området omfattet kommunene Malvik, Klæbu, Selbu, Tydal, Rissa og Skaun. På 70-tallet fulgte han byggingen av kraftledninger tett, fra øverst i Tydal til Vågå og Gudbrandsdalen. Som sorenskriver var han med ute i felten i fire somre, da grunneiere skulle få utmålt erstatning for ulempene som kraftlinjene medførte.

– Jeg kom tett på folk på bygdene og lærte mye om folk og historie i distriktet. Det var et svært interessant arbeid. Den gangen var sorenskriverne som småkonger for sine områder, fortalte han i intervjuet.

Fikk tvillinger

Paul Hjelm-Hansen var med i mobiliseringen under invasjonen av Norge i 1940. Gjennom krigen jobbet han «i en bortgjemt stilling» som dommerfullmektig i Kragerø. I 1949 kom han til Trondheim, som dommer i Trondheim byrett. Etter hvert møtte han også sin kone, Mona Bachke. Da han var 50, i 1962, fikk de sine to sønner.

– Jeg kom sent i gang med småbarnslivet, jeg skulle egentlig vært oldefar eller tippoldefar nå. Men jeg har fått en veldig flott familie. De holder liv i meg, fortalte Hjelm-Hansen, som ble enkemann i 1979.

Fulgte far

Hjelm-Hansen fulgte sin fars fotspor og tok både offisersutdannelse og jusutdannelse.

– Det lå naturlig for meg å velge jusen, fastslo Hjelm-Hansen, som ble født i Kristiania i 1912.

Hans far var lagmann i tre lagdømmer, Frostating, Gulating og Eidsivating, og familien flyttet en del rundt i oppveksten. For Hjelm-Hansen ble det skolegang i Kristiansund og han tok artium i Bergen. Jusstudiene gjorde han i Oslo. Siden 1949 var han stasjonert i Trondheim.