Jazzmusikerne Malin Sallstedt og Alexander Lindås fikk publikum på Dokkhuset i Trondheim i den rette stemningen ved å synge «Birds do it, bees do it, even educated fleas do it, let’s do it, let’s fall in love». De rundt 230 fremmøtte var klare for å få et innblikk i sexlivets mangfold hos dyr og mennesker.

Professor i biologi og dyreadferd, Trond Amundsen ved NTNU, startet foredraget med å komme med en liten advarsel:

- Det kommer til å bli en del drøye ting her. Ikke gjør dette hjemme, sa han til et lattermildt publikum. Foredraget var i regi NTNU kveld, som er en forelesningsrekke hvor forskere fra NTNU møter innbyggerne i Trondheim på Solsiden.

- Mye slit til ingen nytte

Amundsen viste til flere eksempel i dyrelivet hvor hannene må stå på for å få seg en sexpartner. Paradisfuglen danser som en gal, men det er ikke alltid at det blir napp.

- I dette tilfellet ble det for mye for hunnen, og det endte med mye slit til ingen nytte, fortalte Amundsen etter å ha vist frem en video av den eksotiske fuglen.

Etter hvert kom professoren inn på temaet kjønnsorgan, og foredraget ble ikke like lett og lystig lenger.

- Bananfluer har tagger på penisen og det er for å holde hunnen fast. Hun er nemlig notorisk utro, og det gjelder å holde fast så lenge man kan, opplyste Amundsen, og viste frem artikkelen «The spiky penis gets the girl».

- Hos frøbillene ender de aller fleste paringer med skader på kjønnsorganet til hunnene, fortsatte han.

79 dager med sex

Den mest vanlige samlivsformen i dyreriket er flerkoneri. Men Smiths lappspurver lever i et samlivskaos. Hunnen parer seg med flere hanner, mens hannene også parer seg med flere hunner.

- Dette er verdens mest sexgale fugl. Det er 365 paringer per kull, og det er nesten alltid hunnen som vil mest, sier Amundsen.

Men det er pinnedyret som har verdensrekorden. Hannen setter seg fast øverst, og der holder han seg så lenge han kan.

- Verdensrekorden er 79 dager, og da er kjønnsorganene festet i hverandre. Hunnen slipper ikke unna, og må ta til takke med å pare seg med den lille «pinnen».

Ekspertenes kjæresteråd: - Vent med sex, dropp leppestiften og senk kravene

Dumpet – bokstavelig talt

Sexeksperten ville vise at det finnes et stort mangfold i dyrelivet, og hadde også et eksempel med en blekksprut som hadde omdannet ene armen til et kjønnsorgan.

- Her svømmer penisen av gårde på egen hånd. Hunnen kan leve med tre frittlevende peniser i seg, fortalte Amundsen til latter fra salen, før han kom med nok et skrekkeksempel på brutal sex.

- Knelere (insekter journ.anm.) driver med kannibalisme. Hunnene spiser gjerne hodet på hannene, men fortsetter å pare seg. Så dumper hun ham.

Mange brukte onsdagskvelden på å høre om sexlivet til både dyr og mennesker.

Bytter kjønn

I dyrenes verden er det også sånn at sexpartnere ikke trenger å være av motsatt kjønn. Dvergsjimpanser er ekstremt seksuelle dyr ifølge Amundsen.

- Hvis to finner en matbit, så har de sex fordi de blir så glade. To hunner kan utløse orgasme til hverandre, forklarte professoren.

Det er også normalt med kjønnsskifte, spesielt blant fisker. Korall-kutling bytter for eksempel kjønn etter forgodtbefinnende.

- De bytter kjønn ut fra kjøttmarked, sa Amundsen og fikk lett humring tilbake.

Menn vil ha mange sexpartnere

Etter pausen gjorde man et sceneskifte til menneskets mangfoldige sexliv. Professor i evolusjonspsykologi ved NTNU, Leif Edward Ottesen Kennair, lovet at «vi går gjennom hele akten. På 40 minutter. Det er normal tid». Han kunne derimot ikke love penis i bevegelse for dem som ønsket action.

- Kvinner er mest kresne, mest opptatt av kvalitet og ser etter forpliktelse. Mannfolk er mer opptatt av kvantitet og seksuell variasjon, ramset Ottesen Kennair opp, til gjenkjennende nikk i salen.

Når det gjelder «one night stands», så har menn ingen krav til IQ i det hele tatt. Kvinner er mye mer opptatt av utseende, mens menn tar omtrent hva som helst.

- Menn vil gjerne ha 25 sexpartnere, mens kvinner nøyer seg med sju, fortalte forskeren til en lydhør forsamling.

Professor i biologi og dyreadferd, Trond Amundsen, avslørte at det finnes mange dyr som har et svært spennende sexliv.

Menn tar mest initiativ

Det finnes mange grunner til å ha sex, men Ottesen Kennair deler hovedårsakene opp i fire kategorier: fysiske grunner, måloppnåelse, emosjonelle grunner og usikkerhet. Men når det er snakk om hvem som tar initiativ, så var det få overraskelser i forskningen.

- Menn tar på byen initiativ 1,9 ganger så ofte. Hjemme er det 3,5 ganger så ofte som kvinnen. Menn blir også avvist oftest, avslørte professoren.

På orgasmefronten er det også enkelte kjønnsforskjeller. Kvinner er ikke like opptatt av å komme som menn, noe som kanskje er like greit siden kvinner sjeldnere får orgasme under sex.

Professor i evolusjonspsykologi, Leif Edward Ottesen Kennair, kom med både overraskelser og noen selvfølgeligheter under sitt foredrag om menneskets sexliv. Foto: stein mortensholm/ntnu

Men etter høydepunktet kommer det gjerne noen negative følelser krypende. Ottesen Kennair fant i sine studier ut at menn har i større grad negative følelser knyttet til å komme seg unna enn til ønsket tilknytning, mens hos kvinner er det motsatt.

- Kvinner har mer klengete følelser, sa forskeren da han skulle bruke et folkelig begrep.

Og noen ganger er det selvsagt anger inn i bildet.

- Menn angrer minst å ha hatt sex. Kvinner angrer minst å ikke ha hatt sex. De er ofte fryktelig lettet over å ha kommet seg unna sex, sa forskeren avslutningsvis.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.