Grunnloven sier at det skal være 19 valgdistrikter til Stortinget. Etter det historiske vedtaket onsdag, vil det fra 1.1.2018 ikke lenger være to fylker i Trøndelag. Aps nestleder og stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Trond Giske, mener det er helt unaturlig at partiene skal slå sammen fylkespartiene foran fylkestingsvalget, men når stortingsvalget kommer, må de stemme inn kandidater fra henholdsvis Nord- og Sør-Trøndelag.

- Må ikke vente til 2025

Giske tar forbehold om at dette formelt sett ikke er behandlet i stortingsgruppa eller partiledelsen, men planen er å legge inn forslag i Stortinget om grunnlovsendring før sommeren. Man må legge inn grunnlovsendringsforslag innen de tre første årene i stortingsperiode, for så å stemme over det i neste periode. Holder man seg til en slik tidsplan kan trøndere stemme på en felles trønderbenk allerede fra 2021, ikke fra 2025 som kommunalminister Jan Tore Sanner fremholdt etter det historiske vedtaket.

- Sanner tar feil. Det er ingen grunn til å vente. Trøndelag blir én region. Da må vi ha ett stortingsdistrikt. Det vil være meningsløst at Nord- og Sør-Trøndelag bare skulle eksistere når stortingsrepresentanter skal velges, sier Giske.

- Gi større innflytelse

Han er spesielt opptatt av at sammenslåingen skal gi større innflytelse, nasjonalt.

- Trøndelag får maksimal slagkraft først når det er en felles stortingsbenk. En trøndelagsbenk vil være blant de største benkene på Stortinget, oppe på nivå med Hordaland, Akershus – ikke langt unna Oslo-størrelse. En ganske stor benk, med stor gjennomslagskraft, framholder han..

Den første nominasjonen til stortingsvalget 2017 er allerede i gang. Men holder Giskes tidsplan, vil innbyggerne i den nye regionen kunne velge sine stortingsrepresentanter to år etter fylkestingsvalget i 2019 hvor sammenslåingen vil være et faktum.

Giske understreker at etter hvert som fylkene vokser sammen, vil fylkesgrensene bli mindre og mindre relevant.

- Småpartiene større sjanse

- Vil dette kunne få konsekvenser for hvor mange mandater Trøndelag får?- Det kan føre til at småpartiene vil få en større sjanse til å få inn én representant. For Aps del er de fire vi har i sør og de to vi har i nord veldig trygge uansett.

- Men vil en felles stortingsbenk fra Trøndelag bli like stor som nord- og sør til sammen?- Ja, det er ingen grunn til å tro noe annet.

Når Trøndelag blir slått sammen må altså antall valgdistrikt være 18. Det kan jo være flere fylker som følger på, og Giske vil sikre seg at dette kan gjelde flere ved å legge inn forslag om 16, 17 eller 18 distrikter.

- Vi må ta høyde for flere faser i regionreformen, sier han.

Professor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo bekrefter at Aps fremgangsmåte vil være i tråd med loven.

- Trond Giske og Arbeiderpartiet har opplagt tenkt fornuftig rundt dette. Et forslag om grunnlovsendring må leveres senest innen utløpet av september i år. Så må det stemmes over i løpet av stortingsperioden 2017–2021. Det er også mulig å legge inn et generelt endringsforslag, for eksempel på 16-17-18 valgkretser.

- Bør bestemmelsen om antall valgkretser løftes ut av Grunnloven og inn i valgloven for å gjøre dette enklere i fremtiden?- Det vil jeg advare mot. Dagens valgordning er et resultat av et bredt politisk, historisk kompromiss, og bør ikke endres av et tilfeldig stortingsflertall. Videre er dagens grunnlovsregel veldig objektiv. Den utelukker all form for politisk taktikkeri der man endrer valgkretser for å optimalisere ønsket resultat, slik vi kan se i en del andre land. Hvert valgdistrikt har et bestemt antall mandater bestemt av forholdet mellom innbyggertall og areal, påpeker professor Smith.