Det er en omfattende og alvorlig tiltale den 48 år gamle mannen fra Trondheim får lest opp når han må møte i Sør-Trøndelag tingrett 9. mai.

Totalt er 18 fornærmede jenter nevnt i tiltalen, de fleste knyttet til mannens angivelige aktivitet på chattetjenester på nettet. Elleve jenter i alderen ti til 13 år skal ifølge påtalemyndigheten ha blitt forledet til å sende ham bilder av seg selv lettkledd eller naken i løpet av 2014 og 2015.

- Tiltalte utga seg selv for å være en jevnaldrende jente, sier statsadvokat Unni Sandøy, som skal aktorere straffesaken som starter 9. mai.

LES OGSÅ (Pluss): Rammer yngre barn - og i større omfang

- Brukte barnslig språk

Ifølge tiltalen var det 48-åringen som tok initiativet til kontakten med jentene, i hovedsak via chattetjenesten Kik messenger. Han skal blant annet ha presentert seg som Cecilie i flere tilfeller, ifølge tiltalen. Mannen skal ikke oppsøkt de han chattet med.

Da Adresseavisen omtalte etterforskningen i fjor, opplyste politiadvokatene Ann Charlotte Benberg og Christine Grøtte at 48-åringen skapte et tillitsforhold til de unge jentene.

- Når han skrev til de fornærmede, brukte han bevisst samme type språk som dem, et barnslig språk, sa politijuristene om chattene.

Kik messenger er en chattetjeneste som kan brukes på pc, men også lastes ned som app på mobilen. På sine nettsider skriver Kik at appen ikke passer for personer under 13 år. I App store står det en anbefalt aldersgrense på 17 år.

Saken som omhandler mannens nettaktivitet, begynte å rulle etter at en mor tok kontakt med politiet. Hun hadde vært inne på datterens telefon og oppdaget bilder hun hadde sendt, har politiet tidligere opplyst.

I tillegg til tiltaleposten som går på å ha forledet barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende adferd, er 48-åringen også tiltalt for selv å ha utvist seksuelt krenkende adferd mot flere barn ved at han blant annet har oversendt nakenbilder til jentene. Han skal også ha tvunget en av jentene til å sende flere nakenbilder av seg selv «ved å true henne med at han skulle sende tidligere mottatte nakenbilder til hennes mor», ifølge tiltalen. 48-åringen må i retten også svare for anklager om å ha vært i besittelse av over 7777 overgrepsbilder av barn samt 681 filmer. Noe av dette skal han ha oppbevart på arbeidsplassen sin.

- Oppleves som tabubelagt

Advokat Sigrun Dybvad er bistandsadvokat for elleve av de fornærmede jentene i saken - de kommer fra hele landet. Hun vil kreve oppreisningserstatning på vegne av alle i retten.

- Jeg vil under saken føre bevis for de psykiske, helsemessige konsekvensene det har for jenter på ni til 13 år når de sender nakenbilder av seg selv til en ukjent mottaker. Jeg vil også få belyst hva som skal til for å opparbeide seg tillit hos barn i denne aldersgruppen på sosiale medier, sier Dybvad.

- Hvordan går det med jentene?

- På generell basis er det krevende for barn å i ettertid måtte forklare seg i dommeravhør om forhold de gjerne har holdt skjult for foreldrene sine, og som oppleves som tabubelagt, sier Dybvad.

Strafferamme på 21 år

De alvorligste forholdene 48-åringen anklages for, dreier seg om seksuell omgang med to barn - den yngste var åtte år da dette skjedde, ifølge tiltalen.

- Dette er et forhold med strafferamme på inntil 21 år, og det gjør at tiltaleposten er tatt ut av Riksadvokaten, sier statsadvokat Sandøy.

De angivelige overgrepene mot jenta skal ha skjedd i en kommune i Sør-Trøndelag over flere måneder i 2014. Statsadvokaten opplyser at 48-åringen hadde en ikkefamiliær relasjon til den fornærmede.

Mannen er også tiltalt for å ha forgrepet seg på niesen sin. Ifølge påtalemyndigheten skjedde overgrepene i Trondheim over tre år på tidlig 2000-tallet. Den fornærmede, som nå er voksen, var ti år da dette startet, ifølge tiltalen.

Gunhild Oftedal, bistandsadvokaten til de to jentene, opplyser at informasjon om overgrepssaken kom da den yngste jenta fortalte sin mor om det hun hadde opplevd. Etter at den fornærmede var avhørt ved Barnehuset startet politiet etterforskning, og gjorde blant annet undersøkelser i mannens familie.

- Tiltaltes søster hadde en mistanke mot ham, og da datteren - tiltaltes niese - ble innkalt til avhør fortalte hun om overgrep, sier Oftedal.

Bistandsadvokaten opplyser at det vil bli lagt ned påstand om oppreisningserstatning på vegne av de to de to fornærmede.

Advokat Kolbjørn Lium, som forsvarer den tiltalte 48-åringen, ønsker ikke å kommentere saken på vegne av klienten før hovedforhandlingen starter.

Bistår elleve jenter: Advokat Sigrun Dybvad er bistadsadvokat for elleve jenter fra hele landet, og kommer til å kreve oppreisningserstatning på vegne av alle i retten. Foto: Glen Musk
Ønsker ikke å kommentere: Kolbjørn Lium er den tilalte mannens forsvarer. Han ønsker ikke å kommentere saken før hovedforhandlingen starter. Foto: jens petter søraa