10. juni i fjor slo politiet til og pågrep tre menn i forbindelse med overgrepsbildesaken som etterforskes av Trøndelag politidistrikt. En av disse var en 40 år gammel mann fra Trondheim. Han satt i en periode varetektsfengslet i saken, før han ble løslatt. 25. april måtte han møte i Sør-Trøndelag tingrett igjen, siktet etter den gamle straffelovens paragraf 204a - for å ha lastet ned og delt overgrepsmateriale med andre.

Etterforskningen av 40-åringen avdekket at mannen i perioden fra februar 2013 til pågripelsen i juni i fjor, hadde lastet ned 119 overgrepsbilder av barn. I tillegg hadde han ni overgrepsvideoer med en samlet spilletid på 23 minutter.

Dømt til fem måneders fengsel

Mannen la kortene på bordet i en såkalt tilståelsessak i retten. I tillegg til forholdet om overgrepsbilder, erkjente han også oppbevaring av ti gram amfetamin. Politiadvokat Jørgen Aunes straffeforslag var fem måneders fengsel - noe retten fulgte og dømte ham til.

Sør-Trøndelag tingrett mener at det er snakk om «adskillig mengde» overgrepsmateriale, dels av små barn. «Grovheten i skildringene er dels betydelig», heter det i kjennelsen. I tillegg til nedlasting og besittelse av overgrepsmaterialet, erkjente mannen også i noen grad å ha delt bilder med andre, selv om han forklarte at han ikke hadde noe delingsprogram.

Retten mente det var uaktuelt å idømme samfunnsstraff. Til det var siktelsens post som omhandlet overgrepsmateriale for alvorlig, mente dommeren.

40-åringen er tidligere straffet en rekke ganger, blant annet for narkokriminalitet. Han ble sist dømt for ett år siden i Sør-Trøndelag tingrett for ruskjøring med bil uten gyldig førerkort samt bruk av amfetamin, metamfetamin og hasj. Han slapp da med betinget fengsel på vilkår om at han gjennomførte program mot ruspåvirket kjøring.

I tillegg til fengselsstraffen fikk 40-åringen også inndratt datautstyret.

- Rettssaker på løpende bånd

Sakene mot de to mennene som ble pågrepet samtidig med 40-åringen i forbindelse med overgrepsbildesaken, er også ferdig etterforsket, opplyser politiadvokat Marianne Høyer ved Trøndelag politidistrikt. Hun er tilknyttet politigruppen som nå jobber med disse sakene i politidistriktet.

- Det kommer nå saker for retten på løpende bånd frem mot sommeren, sier Høyer.

Opprullingen av overgrepsbildesaken startet med at en 48 år gammel mann fra Fosen ble pågrepet i april i fjor. Fosningen ble i januar dømt til fengsel i ett år og seks måneder. I ti år hadde han samlet overgrepsmateriale av barn og oppbevarte 402 287 overgrepsbilder og 3606 videoer, ifølge dommen.

I Trøndelag er nå totalt ti personer siktet og tre dømt i sakskomplekset - så langt. Etterforskningen pågår imidlertid fortsatt og kan vokse i omfang.

- Gruppen jobber fortsatt med nye saker, sier Høyer.

Da politiet gjorde opp status for etterforskningen før jul, opplyste de at flere saker var sendt videre til andre politidistrikt i Norge. I tillegg var 52 saker sendt til utenlandsk politi, som følge av etterforskningen.

Dom nummer tre: Den tredje dommen i overgrepsbildesaken, som etterforskes i Trøndelag politidistrikt, ble avsagt 21. april. Den siktede 40-åringen la kortene på bordet i retten. Her er politiadvokat Jørgen Aunet og politietterforsker Marit Sem fra den første rettssaken i forbindelse med sakskomplekset. Foto: DAN ÅGREN