Om kvelden, tirsdag den 5. april i år, slo bergenspolitiet til mot en leilighet sentralt i Bergen sentrum.

På stedet skal politiet ha snakket om avdekking av et bordell i leiligheten.

Samme dag, i Trondheim, ble en vestlandsmann i 60-årene arrestert og siktet for hallikvirksomhet – blant annet knyttet til leiligheten i Bergen sentrum. Som BT tidligere har skrevet, var det prostituerte til stede da politiet oppsøkte sentrumsleiligheten.

To dager etter pågripelsen ble den halliksiktede mannen varetektsfengslet i fire uker av Trondheim tingrett. I rettsmøtet erkjente han ikke straffskyld, men sa likevel at han ville godta én ukes fengsling for at politiet skulle få etterforske saken.

Mistanke i fire byer

Arild Hopsø, som leder en spesialisert menneskehandelgruppe i Trøndelag-politiet, sier nå til BT at de mistenker mannen for å ha fremleid syv-åtte leiligheter i Bergen til prostituerte. Det er Hopsøs gruppe som leder etterforskningen.

– Omfanget vi mistenker i Bergen er omtrent på nivå med omfanget i Trondheim. Vi har mistanke knyttet til syv-åtte leiligheter i Bergen, sier Hopsø.

Siktelsen mot mannen gjelder konkret fremleie av syv leiligheter i Trondheim og «flere leiligheter i Bergen». Siktelsen skal ha blitt utvidet etter at mannen ble pågrepet.

I tillegg, sier Hopsø, mistenkes den halliksiktede vestlendingen for å ha drevet tilsvarende fremleie til prostituerte i Oslo og Drammen. «Det er flere leiligheter i Trondheim og Bergen samt også i Oslo og Drammen som vi mistenker siktede for å ha koordinert for utleie til prostituerte», skrev Hopsø i en redegjørelse til BT for noen uker siden.

– Jeg kan bekrefte at leiligheter i Drammen og Oslo fortsatt er en konkret del av etterforskningen i saken. Men leilighetene der er ikke en del av siktelsen, sier Hopsø fredag.

Erkjenner skyld

Han skryter av samarbeidet med Vest politidistrikt og Bergen sentrum politistasjon, som har bistått i etterforskningen.

Onsdag denne uken ble den siktede mannen i 60-årene løslatt. Politiet ba om to uker videre varetekt, men det fikk ikke gehør hos dommeren. Politiet anket, men trakk så tilbake klagen til lagmannsretten.

– Vi mener han siden 2015 har fremleid minst ti leiligheter til prostituerte i Trondheim og Bergen. Siktede erkjenner straffskyld for de fleste postene i siktelsen, sier politiadvokaten som var i retten, Sigbjørn Oldren ved Trøndelag politidistrikt, til Adresseavisen.

Sør-Trøndelag tingrett er enig i at det er skjellig grunn til å mistenke vestlendingen for en straffbar handling. Men på grunn av siktedes erkjennelse og omfattende beslag i saken, mener dommeren at bevisforspillelsesfaren «er relativ beskjeden».

Retten utelukker ikke at det er flere involverte i saken, for eksempel prostituerte som kan ha drevet med ulovlig hallikvirksomhet. Dommeren har likevel, under tvil, kommet til at det ikke er «en konkret og reell mulighet for siktede til å påvirke vitner og eventuelle medsammensvorne nå».

BT har fredag ikke fått kontakt med siktedes forsvarer, Arve Røli. Menneskehandelgruppen Exit i Bergen ønsket fredag heller ikke å kommentere saken.

– Har dialog med eierne

Hopsø sier til BT at de tar løslatelsen til etterretning.

– Kan det få betydning for etterforskningen?

– Etterforskningen vil gå ufortrødent videre, uavhengig av varetekt eller ikke. Men vi ser at løslatelsen kan gi oss noen ekstra utfordringer.

– Hva skjer med leilighetene som skal ha blitt brukt til sexsalg?

– Vi holder ikke på dem lenger. Vi har dialog og vil fortsette dialog med eierne av leilighetene.

– Hvor mange kan ha solgt seksuelle tjenester fra leilighetene i saken?

– Det er en del av den gjenstående etterforskningen. Jeg vil ikke si noe om det nå.

Hopsø vil heller ikke uttale seg om den økonomiske biten av etterforskningen, for eksempel hva de mener vestlandsmannen kan ha tjent på virksomheten.

Utleie: Arild Hopsø er fagleder for menneskehandelgruppen ved Trøndelag politidistrikt. De jobber nå med en halliksak hvor en mann er siktet for å ha leid ut leiligheter til prostituerte. Foto: Rune Petter Ness