Det var brede smil på MDGs landsmøte i 2014 da Rasmus Hansson og Hilde Opoku ble valgt til nasjonale talspersoner.

Delegatene trodde de hadde gjort en genistrek ved å velge Rasmus Hansson, miljøkjendisen og partiets eneste stortingsrepresentant, og Hilde Opoku, kommunepolitikeren fra Trondheim, som talspersoner. Valget ble genierklært da Opoku ett år senere ble varaordfører i trøndelagshovedstaden Trondheim.

Nå forteller Aftenposten at superduoen kræsjlandet nærmest fra dag én. I lange perioder har Opoku og Hansson hatt vanskeligheter med å kommunisere. Det har ført til at Hansson også tre ganger har bedt om å få trekke seg som nasjonal talsperson.

Etter det Aftenposten forstår, skyldes ikke konflikten politiske uenigheter. Kilder nær partiledelsen mener konflikten i all hovedsak skyldes dårlig personkjemi mellom to personer som er – slik én uttrykker det – «godt over middels egenrådige». Noen mener Hansson kan være en vanskelig fyr, andre mener Opoku ikke er lett å samarbeide med hvis hun ikke får det som hun vil. Den samme kilden sier at begge er typiske lederfiguerer og hadde nok fungert bedre i en klassisk og hierarkisk partimodell med én leder.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Trøbbel i paradiset

Nådde overflaten i april

Opoku trakk seg som talsperson på landsmøtet i april i år og begrunnet avgangen med at hun ville prioritere jobben som varaordfører i Trondheim. Det var først da Opokus etterfølger skulle velges på landsmøtet at den dype konflikten mellom Hansson og Opoku så vidt nådde overflaten. Hansson stilte nemlig ultimatum foran valget av ny kvinnelig talsperson. Via ordstyrer sa Hansson at han ville stille sin plass som MDG-talsperson til rådighet dersom ikke valgkomiteens kandidat, Une Aina Bastholm, ble valgt.

Da knallet Opoku til på Twitter: «Litt av en leder; holder partiet som gissel rett før valget. Truer med å gå om han ikke får det som han vil, ingen motkandidat», tvitret en sykmeldt Opoku fra Trondheim. Opoku støttet motkandidaten, Hilde Lengali, som profilerte seg på at hun ville ha «mer fokus på lokalpolitikken».

Konflikter i MDG

Det går noen konfliktlinjer på kryss og tvers i MDG, som Hansson og Opoku ikke nødvendigvis har helt sammenfallende syn på. Men sentrale kilder i partiet er klar på at ikke det er grunnlaget for den uforsonlige striden.

«På vei ut» har også Opoku gitt Hansson noen kilevinker for å ha det «for travelt med å komme frem til beslutninger» og etterlyst en bedre forankring av beslutninger. Det er en kritikk flere i «grasrotpartiet» har rettet mot Hansson, og som Hansson delvis har vist «forståelse» for, samtidig som han har vist til at det for ham har vært viktig å være «på banen» når det koker, og mediene vil ha svar.

Opoku har også ønsket at partiet skal profilere seg bredere, og fronte en mer helhetlig politikk, mens Hansson har stått for en mer spisset kommunikasjon utad på miljø- og klima som partiet har eierskap til. Men det er knapt noen uenighet mellom dem om at MDG skal «breie» politikken sin. F.eks. har Hansson brukt mye energi på å markere MDG i asyldebatten det siste året.

Det har ikke lykkes å få kommentar fra Opoku til denne saken. Hansson ønsker ikke å gå i dybden om striden, men sier følgende:

- Det var ulike oppfatninger om hvordan vi skal arbeide, måten beslutninger fattes på. Det var lite politisk uenighet mellom oss. Men vi har en krevende ledermodell. Og når folk ikke er enige om arbeidet, kan det bli vanskelig. Og det ble det, sier Hansson.

Parkert

- Du sitter i tre stortingskomiteer, du må stille opp for mediene, samtidig som du også er en av lederne i MDG. Er du sliten, Hansson?

- Nja, ikke spesielt sliten av arbeidet, men jeg merker det røyner på av og til. Jeg blir sliten når jeg kommer i konfliktsituasjoner som ender med at jeg blir parkert og ikke greier å yte på den måten jeg kan best.

- Var det slik du opplevde konflikten med Opoku?

- Jeg følte jeg ble parkert, og ba flere ganger om å få trekke meg

- Hvor mange ganger ba du om å få gå av?

- Tre ganger. Jeg greide ikke å levere. Det var en fryktelig vanskelig situasjon for alle parter.

Hanssons ultimatum skapte sår

Rasmus Hansson fikk MDG-landsmøtet med seg på å velge sin nærmeste rådgiver, Une Aina Bastholm, som Hilde Opokus etterfølger som kvinnelig talsperson.

Bastholm ble valgt med solid flertall, 142 mot 58 stemmer. 67 delegater stemte blankt i valget om Hansson som var partiets eneste mannlige lederkandidat.